Back to top

Több mint ezer háztartást lát el árammal a sertéstrágya

Az Egyesült Államok egyik meghatározó energiaszolgáltatója, a Duke Energy észak-karolinai erőművében sertéstelepekről származó megújuló „földgázt” használ elektromos áram előállítására.

Mint a legtöbb sertés üzem, a hagyományos észak-karolinai sertéstelepek is a trágyát lagúnákban tárolják, ahol metángáz és egyéb kibocsátott gázok kerülnek a környezetbe. Egy amerikai vállalat, a Duke Energy Corporation öt, ipari méretű sertéstenyésztő üzemmel együttműködve dolgozik a metán befogásán, melyet a helyi közüzemi vállalatok által használt földgázvezetékbe juttat el.

Randy Wheeless, a Duke Energy szóvivője kifejtette: a sertéstelepen a trágyát a sertésházakból egy fedett emésztőrendszerbe szivattyúzzák, ahol az anaerob baktériumok közreműködésével erjedés indul, a létrejövő biogáz 65%-a pedig metán.

„Ahelyett, hogy a metán a környezetbe távozna, összegyűjtik, és egy sajátos, körülbelül 12 800 méter hosszú csővezeték rendszeren keresztül a gázt egy központi helyre szállítják, ahol átszűrik és földgázzá alakítják
– mondja. – A metángáz alapvetően földgáznak minősül, de némi átalakításra van szükség ahhoz, hogy megfelelő minőségű legyen.”

Wheeless hozzátette, hogy a biogázt egy földgáztüzelésű erőműbe vezetik és villamosenergiává alakítják át, amely évente ezeregyszáz háztartásban képes energiát szolgáltatni.

A Duke Energy az észak-karolinai megújuló földgáz felhasználásával az első az ilyen jellegű projektben.

„Ez egy hatalmas áttörés a megújuló energiaforrások számára Észak-Karolinában – mondta David Fountain, a Duke Energy észak-karolinai elnöke – Ez a projekt lehetővé teszi a sertésüzemekben keletkező elillanó gázok összegyűjtését és a megújuló földgáz áramtermelését a fogyasztók számára.”

Gus Simmons a Cavanaugh projekt menedzsere hozzátette:

„A biogáz gazdag erőforrás az állam számára, különösen az észak-karolinai mezőgazdasági ágazat számára.

A fel nem használt szerves anyagok, például a sertés trágya betakarítása új mezőgazdasági lehetőségeket teremthet a gazdálkodók számára, biztosítja az állam energiaforrását, és javíthatja a mezőgazdaság és az energiaszektor fenntarthatóságát.”
Forrás: 
Successful Farming

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lehet, hogy szúnyogok és bolhák terjesztik az afrikai sertéspestist?

A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem kutatói szerint rovarok is terjeszthetik az afrikai sertéspestist.

Válságban a brit sertés export

A brit Nemzeti Sertésszövetség (NPA) szerint az új Brexit-követelmények miatt képtelenség tenyészállatokat exportálni az EU-ba, ami károsítja az Egyesült Királyság sertéságazatát.

Állati jó munkatársak

A munkára fogható állatokat mindig is „alkalmazta” az emberiség, hiszen jóval olcsóbbak mint a kétlábú munkaerő, nem beszélnek vissza, sokszor az adott feladatban hatékonyabbak is az embernél és szakszervezetbe sem tömörülnek…

Az esőerdők második legnagyobb pusztítója az Európai Unió

A Természetvédelmi Világalap felmérése és elemzése szerint közvetve az Európai Unió a második legnagyobb pusztítója az esőerdőknek azzal, hogy olyan fogyasztási cikkekre tart igényt nagy mennyiségben, ami az erdők kivágásához vezet.

Kolozsvári kutatók szerint rovarok is terjeszthetik az afrikai sertéspestist

A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem kutatói szerint rovarok is terjeszthetik az afrikai sertéspestist.

Napelemek a termőföldeken: Kettős földhasznosítás

A termőföld felelős és fenntartható hasznosításának egyik, az éghajlatváltozás elleni intézkedésekkel is összhangban lévő módja a napelemrendszerek telepítése.

Zöld utakra visz az új navigációs rendszer

A népszerű és most megújuló Maps navigációs alkalmazás igény esetén az általa leginkább környezetbarátnak tartott útvonalakra irányítja a sofőröket. A Google még ebben az évben bevezeti az Egyesült Államokban, és a tervek szerint később globálisan is elérhető lesz a zöld navigációs rendszer.

Az amerikai szarvasmarhatartásban nagyban csökkent az üvegházhatású gázkibocsátás

A Colorado Állami Egyetemen végzett kutatások szerint a jobb földgazdálkodási gyakorlatok világszerte segíthetik az állattenyésztést az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésében.

Hívjuk segítségül a természetet: szűrjük a vizet fával!

Hogyan állítsunk elő baktériummentes ivóvizet? Egy kutatócsoport a legegyszerűbb módját találta meg: használjunk természetes fát vízszűrőként.

Gabonaár-növekedés? Válságból az ember előre menekül

A 2020 novemberében indult gabonaár-növekedésnek köszönhetően azt mondhatjuk, arany korszakuk van a növénytermesztőknek, ám az állattenyésztők elgondolkodnak azon, hogy „állatbőrbe csomagolják-e” a 80 forintos kukoricát vagy inkább adják el. A hazai állattenyésztő gazdaságok ugyanis általában takarmánynövényeket is termesztenek.