Back to top

Ki a felelős, ha egy birka okozza a balesetet?

Megműtötték a térdét annak a nőnek, akit kerékpározás közben lökött fel egy birka nemrég Szeghalomnál, a Berettyó folyó bal oldali töltésén. Az ügyben nyomozást rendelt el a rendőrség.

Vizsgálják az érintettek felelősségét, így a gátőrét – a gátoldalon felügyelet nélkül legelő állatok miatt – és a kerékpárosét is, aki annak ellenére közlekedett biciklivel ott, hogy azt tábla tiltja.

A Berettyó folyó partjára indult kerékpározni nemrég Éva és párja - írja a beol.hu. A Darvast Szeghalommal összekötő gáton haladtak, amikor a távolban egy, az utat elfoglaló nyájra lettek figyelmesek.

Az állatokhoz közelebb érve lelassítottak, mire a birkák megijedve a két keréken érkezőktől, elindultak Szeghalom irányába.

Az őrizetlenül hagyott négylábúak között egy birka viszont nem fogadta békésen az idegenek látványát, lemaradva a többiektől hátra-hátra iramodott Éváék irányába, jelezve, nem tetszik neki a találkozás.

– Mögöttük haladtunk egy jó darabon. S mivel a leghátsó állatok egyike többször meg akart minket támadni, leszálltunk a bicikliről, amit magunk előtt tartva próbáltunk védekezni. Végül lementek a gát tetejéről. Gondoltuk, gyors elhaladunk mellettük, felpattantunk a biciklire, de amikor melléjük értünk az a birka, amelyik többször fenyegetett minket, hirtelen elindult és fejjel nekiment a térdemnek, ami azonnal eltört – emlékezett vissza Éva.

Az állatok nem álltak meg a gátoldalon, hanem hazafelé, a gátőr házához igyekeztek. Éva párja követte őket, próbált segítséget kérni a tulajdonostól, azonban a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársa szó nélkül elhajtotta a portáról.

A párnak végül egy családtag nyújtott segítséget, aki beszállította a megsérült nőt a berettyóújfalui kórházba.

– Egy hete műtötték meg a térdem, de egyelőre nem tudok lábra állni, sőt, meg sem tudok mozdulni. Nem tudom, mikor mehetek haza, annyi biztos, hogy hat hétig táppénzen leszek, kiesek a munkából – mondta el Éva.

Az ügyben feljelentést tett a baleset elszenvedője, így a Szeghalmi Rendőrkapitányság egyelőre gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt rendelt el nyomozást és vizsgálja a történtek körülményeit, valamint a felek felelősségét. S mivel a gátoldalra kitett behajtani tilos táblánál nincs kiegészítő tábla, mely megengedné a kerékpárosok számára a behajtást, a nyomozás végén akár az is kiderülhet, hogy mindkét félnek van felelőssége a történtekben. A lap megkereste az illetékes vízügyi igazgatóságot, ám tájékoztatásuk szerint az érvényben lévő rendőrségi vizsgálat miatt nem kívánnak nyilatkozni ügy részleteiről.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.

Óriási a beruházási kedv

Hatalmas a pályázati hajrá a magyar mezőgazdaságban, még a költségvetési ciklus elejét, a 2014-15-ös éveket is meghaladja a gazdálkodók beruházási kedve – mondta el Szigeti Tamás, aki néhány hete támogató okiratot vett át Nagy István agrárminisztertől, de profi pályázatíróként is jelentősek a tapasztalatai.

Cinket és vitaminokat is tartalmaz az innovatív takarmánykiegészítő

Speciális takarmánykiegészítőt fejlesztett ki és tesztelt egy hároméves nemzetközi projekt keretében az Adexgo Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE ÉTTI), valamint négy román partner közös konzorciuma. Az ásványi anyagokban, vitaminokban és polifenolokban gazdag ZYNCOPPYEAST kiegészítő valamennyi gazdasági haszonállat takarmányozásában felhasználható.