Back to top

Magyarországon eddig még nem látott gépek mutatkoztak be a látványos gépshow-n

Egész napos, változatos programokkal tarkított gépshow-t szervezett Polgárdiba az AXIÁL Kft. és Phylazonit Kft. A szervezők a legújabb talajművelő technológiák ismertetése mellett az új, 650 lóerős, gumihevederes Fendt traktort is bemutatták, s persze nem maradhattak el ez alkalomból a mezőgazdaság aktualitásait érintő hasznos előadások sem.

Az esemény a Tarnóca Kúria területén vette kezdetét, ahová az ország számos pontjából érkeztek a technológiai újdonságok felé nyitott gazdálkodók. „Az aratás utáni időszakban több idejük jut a
mezőgazdaságban dolgozóknak úgy a pihenésre, ahogy az információszerzésre is, éppen ezért arra gondoltuk, hasznos lehet most számukra egy szántóföldi bemutató, amelyen olyan gépeket vonultathatunk fel, amelyek az újdonság erejével hatnak Magyarországon” – beszélt a rendezvény ötletéről Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója. Ahogyan a szakember elmondta, ez alkalomból prémiumtermékeket és –eszközöket mutattak be, amik használatával eredményes és gazdaságos termelés érhető el az év háromszázhatvanöt napjában.

A program során azonban nemcsak kézzelfogható, hanem elméleti segítséget is nyújtottak a szervezők a gazdáknak: a szántóföldi bemutatót ugyanis hasznos s egyben rendkívül tartalmas előadások előzték meg, melyek érintették a vidékfejlesztés 2020 utáni kihívásait, a precíziós gazdálkodásban rejlő lehetőségeket, a Phylazonit talajjavító technológiát, a legújabb Horsch gépekkel kapcsolatos tudnivalókat, illetve napjaink gabonapiaci kilátásait is.

„A talaj nem pusztán fizikai közeg, hanem annál sokkal több: egy élő, szerves egység, amely a növénytermesztés alapját képezi”

– hangzott el ez alkalomból a gondolat, amely nem sokkal ezután egy közeli szántóföldön nyert értelmet. Itt mutatták be ugyanis a szervező cégek az általuk forgalmazott legújabb talajművelő technikákat és gépeket. A polgárdi esemény márpedig különös jelentőséggel bírt e téren, hiszen ezen a rendezvényen mutatkozhatott be először Magyarországon a Fendt 650 lóerős, gumihevederes traktorja, illetve a Horsch Pronto 6 DC vetőgép is.

„Elsősorban olyan gépeket hoztunk el, amik a forgatás nélküli talajművelésbe illenek bele, annál is inkább, mivel elmondható, hogy a termelők többsége érdeklődik e technológia iránt, amihez persze gépre is szükségük van”

– nyilatkozta Szabó Gábor, az AXIÁL Kft. gépüzletági termékmenedzsere, aki szerint ez esetben a legalapvetőbb eszközök egyike a kapás kultivátor; akár tárcsás rendszerű, akár anélküli. „Ilyen eszköz például az itt bemutatott Horsch Terrano 4.3 GX, vagy éppen a gyártó Cruiser 12 XL névre hallgató modellje, amely egy sekélyebb művelésre alkalmas, tizenkét méter munkaszélességű gép, amihez e specifikációja miatt nagy vonóerő szükségeltetik” – folytatta a szakember, aki egyúttal az általuk forgalmazott vetőgépekkel kapcsolatos újdonságokra is felhívta a figyelmet. Az egyik ilyen a szemenkénti adagolóegység, ami a megszokottól eltérően alacsonyabb tőszámú vetést tesz lehetővé, s amely megoldást egyedüliként az a Horsch márka alkalmazza, ami 2007-től az AXIÁL Kft. palettájának is fontos tagja. „Rendkívül innovatív, folyamatosan fejlődő cégről van szó, aminek modelljeiből évről-évre többet vásárolnak a magyar gazdák, akik számára a Horsch minden évben kínál valamilyen újdonságot” – tette hozzá Szabó Gábor, aki nem sokkal ezután a legapróbb részletekbe menően mutatta be a szántóföldön felsorakoztatott gépeket az érdeklődőknek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kubota-Buhler együttműködés traktorfejlesztésre

A Kubota, amely a világ harmadik legnagyobb multinacionális mezőgépipari konszernje, megállapodást kötött, a 80 százalékban az orosz Rosztszelmas tulajdonában lévő Buhler Industries Inc. kanadai vállalkozással.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

Varsó virágba borul és versenyez

Hétfőn kezdődik a legnagyobb lengyel ökofesztivál a Varsó zöldben és virágban elnevezésű mozgalom. Az elmúlt évek alatt a legnagyobb és legszebb fesztivál lett Lengyelországban.

Kurta kalászok évadja

A Debreceni Egyetemen május 28-án tartották az idei búza fajtabemutatót. A Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karon Pepó Péter professzor szervezte meg a huszonhatodik szakmai tanácskozást. A helyszíni szemle a kedvezőtlen időjárás miatt idén elmaradt.

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.

Tovább bővült a mezőgéppiac az első negyedévben

Az előző évek értékesítési rekordjai után tovább bővült a mezőgéppiac: Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 37,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2019 első negyedévében, ami 17 százalékos növekedés éves összevetésben – derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet (NAIK-AKI) összesítéséből.

Sikerágazat a szántóföldi növénytermesztés

A szántóföldi növénytermesztés a magyar mezőgazdaság egyik sikerágazata, pozitívan járul hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez, és az elmúlt években számos történelmi rekordot is megdöntött - hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a XI. Bajai Gabona Partnerség Találkozón.

Június végén kezdődhet az aratás

Az őszi vetésű szántóföldi növények aratása az átlagos éveknek megfelelően június végén, Péter és Pál napját követően kezdődhet az idén is - közölte Petőházi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos osztályelnöke az MTI megkeresésére.

Egész szezonban kötelező védekezni a parlagfű ellen

Fontos változás, hogy az idei évtől szigorodott a szabályozás, megszűnt a július 1-jei „türelmi idő” a parlagfű elleni védekezésben. A tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenntartsák.

Vasárnapra ismét záporok érkezhetnek

Szombatig fokozódik a kánikula, majd vasárnaptól záporos, zivataros idő jön és mérséklődik a forróság. A növények számára már igazán jól jön egy kiadós locsolás, mert a talajok gyorsan száradnak a jelenlegi hőségben. Az alacsonyabb maximum-hőmérséklet az őszi vetések szemképződésére is kedvező hatással lesz. A párásabb, de meleg idő azonban a gombás megbetegedések fokozódását okozhatja majd.