Back to top

Szikora Robi: Az üde kert kikapcsol

A hazai popélet egyik legegyedibb tagját, az örökifjú Szikora Róbertet mindenki ismeri. A különleges, szafaris-katonás stílust, a csikidamot megteremtő énekes-zenész-zeneszerző kertjére és otthonára is büszke lehet.

A hazai popélet egyik legegyedibb tagját, az örökifjú Szikora Róbertet mindenki ismeri, hatvanon túl is vannak lelkes fiatal rajongói, sokszor a háza előtt várakoznak, hátha megpillanthatják kedvencüket. Kevesen mondhatják ezt el ennyi idős korukban magukról. Persze akik a villa körül ólálkodnak, nem elsősorban a környezetre kíváncsiak, hanem a különleges, szafaris-katonás stílust, a csikidamot megteremtő énekes-zenész-zeneszerző sztárra. Minket szépen ápolt, otthonos kertje érdekelt.

Fotó: Kiss Gergely
Errefelé alig jár ember, csak a madarak csicseregnek teli torokból. És akad itt még üres telek is. A sarkon éppen egy új ház falait húzzák föl. Messze a buszmegálló, autók is ritkán robognak erre, akár az utca közepén is sétálhatnánk.

Harminc éve itt még szinte senki nem lakott, csak bokrok, hétvégi házak és gyümölcsöskertek jellemezték a tájat.

Szikora Róbert mindig kertes házban élt, gyerekként Budapest északi részén, Rákospalotán. Az a 15. kerületi ház természetesen egészen más volt, mint ez az eldugott helyen fekvő budai, amit Robi – mindenki így hívja házigazdánkat – álmodott-teremtett maguknak feleségével, Zsuzsával. A művésztől régen sem állt távol az ezotéria és az asztrológia, ma inkább a vallás felé fordult. Amikor megpillantom a már elnyílt bőrlevéltövek között a bájos angyalszobrokat, tudom, hogy azok nem csupán divatos díszek, vagy díszletek. Sokkal inkább szimbólumok, és Robi azon szemléletét tükröző tárgyai, amely szerint „az angyalok mindig velünk vannak, elkísérnek bennünket egész életünkben, és még azon is túl”.

Fotó: Kiss Gergely
Sokszínű, mint a zenéje

A régi tulajdonos által ültetett termő gyümölcsfákat ki kellett vágniuk, nem lett volna idő a szakszerű ápolásukra, és a tér is kellett, a harsogóan friss szabad levegő, a szép, üdezöld gyeppel. A szakértő gondozásban elkél a segítség, házigazdánk ugyanis gyakran turnézik itthon és külföldön, nem is érne rá nap, mint nap füvet nyírni, a rakoncátlan ágakat lenyesni, az elnyílt virágokat összeszedni, avart gereblyézni. De ha itthon van, ragaszkodik hozzá, hogy ő locsoljon, ez a kedvenc kerti foglalatossága. Ilyenkor érzi igazán a „kert szagát,” amely, ahogy ő fogalmaz, mindig is hívta, akkor is, amikor beleszerettek a környékbe. Sokszor csak üldögélnek a feleségével, élvezik a csendet, amit néha rigófütty szakít meg.

Mára kialakultak a kedvenc zugok, van amelyikben a kávét szeretik kortyolni, a másikban, ahová kis halastavat telepítettek, a halak csobbanását, játszadozását figyelik.

A kert egyébként ugyanolyan sokszínű, mint a művész muzsikája: némely szeglete intim, gondolkodásra hív, a másik az egyedülálló panorámának köszönhetően nagyvonalú és elegáns.

Fotó: Kiss Gergely
Szeretek hazajönni

Ez a növényegyüttes természetesen messze áll attól a pálmafás, szafaris, idegenlégiós, parafakalapos, kekiruhás fantáziavilágtól, amely oly nagy sikert aratott évtizedeken át. A színpad elképzelt, profin kidolgozott fikciója azonban más, mint a valóság.

• Mikor szereti legjobban a kertet?

– Tavasszal, amikor minden éled. Először a hóvirágok igyekeznek áttörni a hótakarót, majd kezd kibújni a többi hagymás, köztük a színpompás tulipánok. A lépcső mellett jól érzi magát a kora tavasszal nyíló, rózsaszínes- lilás bőrlevél.

Mindig más és más az uralkodó szín. Amikor a tulipánok már elnyíltak, illatozni kezdenek a gyöngyvirágok.

Kedvencem a később nyíló szívvirág, de szeretem a klasszikusokat, a leandert, a különleges fenyőféléket, az agávét és a szépen nyírt bokrokat, bukszusokat is.

• Sikerült elhódítani a természettől ezt a környéket?

– A szomszédban télen előszeretettel csörtetnek a vaddisznók, olykor a fürge mókusok villámgyorsan leszaladnak inni a halastóhoz, és néha előmerészkedik egy-egy róka is. A sünik őslakosok itt, a madarak pedig az elmúlt évtizedek alatt belakták a környéket, pontosabban visszamerészkedtek az építkezés után.

• Soha nem hiányzott a környezetéből a kutya?

– Most is van egy hűséges, kedves labradorunk, nagyon szeretjük.

• Mára beállt a kert, ez lesz a végleges kialakítás?

– Sokszor átépítettük már, ám most talán valóban magára talált. Sok sarjat, palántát kapok ajándékba a barátoktól, de már alig találunk nekik helyet. A kert minden évben más arcát mutatja, hiszen élő növényegyüttes.

• Több kontinens számos országában föllépett már, hol látott a mai napig emlékezetes tájat, természeti szépséget?

– Gyönyörű vidékeken jártam, de hiába vonzó az örök nyár birodalma, nem tudnám elképzelni, hogy 30 °C-ban ünnepeljem a karácsonyt. Szeretek hazajönni. Máltán elragadó, emberi léptékű tájat láttam, virágcsoportokat történelmi épületek közé ágyazva, ott egyszerre európai, ugyanakkor egzotikus az állat- és a növényvilág.

• Milyen az itteni élet, ismerik például az új szomszédokat?

– Kiváló környék, kellemes távolságban élünk egymástól, de mindenki ismer mindenkit. Nem zavarjuk egymást. Sok fiatal család költözik az utcába, kedves, kulturált emberek. A szépen gondozott kert üde látvány, kikapcsol, nyugalmat, pihenést kínál a szórakoztatóipar világában.

Fotó: Kiss Gergely
Szikora Róbert fiatalon, 15 évesen már együttesben zenélt. Abban az időben kezdte, amikor a mára klasszikusnak mondható hazai pop-beat aranykor kialakult, és amelynek tagjai mára kitüntetett tekintélyes zenészek, egyikük-másikuk élő legenda.

A Hungária együttes tagjaként érte el első átütő sikerét, majd következett az R-GO és a csikidam korszak, amely ma is tart.

Több énekesnek írt slágereket, filmzenéket szerzett, zenés tévéműsort vezetett, a közelmúltban pedig az egyik tehetségkutató műsor zsűritagjaként ismerhette meg a fiatalabb nemzedék. Bár mint mondja, koncertjein mindig legalább annyi a huszonéves néző-hallgató, mint a korosztályából való.

Fotó: Kiss Gergely

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2018/07-08 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Matricával a minőségért

Ismét dinnyekóstolóra várták a pécsieket a Kossuth téren. A Nemzeti Agrárkamara Baranya Megyei Szervezete és a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete szervezésében került sor idén az évente megrendezésre kerülő eseményre, ami nagy érdeklődés mellett zajlott le.

Hortenziák: a romantikus gömbök titkai

Reneszánszukat élik a hortenziák nemcsak Európában, de Amerikában is. Őshonos fajként a Távol-Keleten, valamint Észak- és Dél-Amerikában nemcsak aljnövényzetként, hanem kúszónövényként is megtalálhatóak példányai. Közel száz fajuk ismert és a nemesítők munkájának köszönhetően mára már több ezer fajtából választhatnak kedvelőik.

Ezért nem szabad kidobni a sárgarépa zöldjét!

A sárgarépa zöldje kesernyés ízű, ezért sokan kidobják. Kár érte, mert rendkívül jó hatással van az egészségünkre. Sokkal gazdagabb vitaminokban és ásványi anyagokban, mint maga a répa.

Az imádott leanderek

Olykor mellőzött szerepéből küzdi föl magát a szívünkbe a rajongásig szeretett növény. Kisné Heyek Andrea jól emlékszik arra, amikor rácsodálkozott a nemszeretem növény, a leander szépségére. Azóta több mint 80 termetes tövet nevel belőlük apró kertjében. Az Édenpont mozgalom szervezésében nyár közepén bárki megcsodálhatja végtelen változatosságukat.

Fagyvédelem légkeveréssel

A globális klímaváltozás hatására gyakoribbak a különböző időjárási szélsőségek, amelyek a gyümölcstermesztésben is erőteljesen éreztetik hatásukat. A legnagyobb pusztítást a tavaszi fagyok okozzák, amelyek ellen csak korlátozottan lehet védekezni. Olyan új fagyvédelmi technológiát mutatunk be, amelyről még nincsenek hazai tapasztalatok, működéséről, hatékonyságáról külföldi szaklapokból tájékozódhattunk.

A szivárványos íriszek

Néhány késő tavaszi, nyár eleji nősziromfajt mutatunk be azzal a nem titkolt céllal, hogy kedvet csináljunk ezekhez a különleges, néha kissé kényes szépségekhez.

A fehérvirágú ördögszilva

A díszcseresznyékkel, a díszalmákkal és az orgonákkal nagyjából egy időben bontogatják a szirmaikat – az idei tavaszon tehát a megszokottnál korábban elvirágoztak – a rózsafélék családjának (Rosaceae) kevéssé ismert tagjai, az ördögszilvák. Közülük a fehérvirágú ördögszilva (Prinsepia uniflora) szép példányai díszlenek a Budai Arborétum alsó kertjében, a ’K’ épület melletti rézsűben.

Garamvári Vencel pezsgő élete

Garamvári Vencel ismert üzletembert, borászt és pezsgőkészítőt balatonlellei szőlőbirtokán látogattuk meg, hogy gratuláljunk neki a Magyar Bor Akadémia által neki ítélt életműdíjhoz.

A korai tavasz miatt lekésik a méhek a virágzást

A túl korai hóolvadás miatt korábban virágoznak egyes növények, a méhek azonban még nem ébrednek fel, hogy beporozzák őket. Így viszont csökken a virágok maghozama.

Az ország legszebb birtokait kerestük

Lezárult a Magyarország Legszebb Birtoka 2019 címért versengő gazdaságok bejárása és zsűrizése; a birtoklátogatásokon – ahogy az már megszokott – a Magyar Mezőgazdaság Kft. munkatársai is részt vettek.