Back to top

Egyre több baromfihús kerül az asztalokra

Magyarországon is növekedett a szárnyasvágás az előző év azonos időszakához mérve, a legnagyobb előállító országok továbbra is az Egyesült Államok és Kína.

Egyre többen esznek baromfit az öreg kontinensen – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb tanulmányából - írja a magyarhirlap.hu.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének júliusban megjelent rövid távú előrevetítése szerint a világ baromfihús-termelése 122,5 millió tonna lehet 2018-ban, ami az előző évihez képest csaknem két százalékos emelkedést jelentene. A baromfihús a világ hústermelésének 36 százalékát teheti ki az idén.

A globális baromfihús-termelés mintegy hatvan százalékát a fejlődő országok adják. A fejlett országok az idén előreláthatóan 1,8 százalékkal növelik a baromfihús kibocsátását a 2017. évi volumenhez képest.

A legnagyobb baromfihús-előállító országok továbbra is az Egyesült Államok, Kína, az Európai Unió és Brazília maradhatnak – olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kimutatásában.

Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unió baromfihús-termelése 14,8 millió tonna lehet 2018-ban, 1,5 százalékkal emelkedhet az előző évihez képest, 2019-re pedig további bővülés várható (+0,6 százalék) az idei évihez viszonyítva. A közösség baromfihús exportja 2,5 százalékkal 1,6 millió tonnára nőhet 2018-ban, baromfihús importja nem változik. Az unióban az egy főre vetített baromfihús-fogyasztás 2014 és 2017 között több mint nyolc százalékkal 23,8 kilogrammra emelkedett, az Európai Bizottság előrevetítése szerint 2018-ban elérheti a 24,1 kilogrammot – részletezi a intézet tanulmánya.

Az AKI vágási statisztikája szerint Magyarországon több mint 109 millió darab baromfit vágtak le 2018. január–júniusban, ez 13 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában vágóhidakra került mennyiség.

A vágócsirke vágása 84 millió darabot, a vágópulykáé hárommillió darabot tett ki. Az Európai Bizottság adatai szerint 2018 júniusában 189 euró/100 kilogramm volt az egész csirke uniós ára, ami 2,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának átlagárát. Itthon a vágócsirke termelői ára 1,7 százalékkal volt magasabb. A friss egész csirke feldolgozói értékesítési ára 6,1 százalékkal 477 forint/kilogrammra, a csirkemellé 8,6 százalékkal 1079 forint/kilogrammra, a csirkecombé 6,9 százalékkal 444 forint/kilogrammra emelkedett ugyanebben az összehasonlításban.

Forrás: 
magyarhirlap.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Átláthatóbbá tennék az árképzést az élelmiszer-ellátási láncban

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, amely a teljes élelmiszer-ellátási láncban átláthatóbbá tenné az árak alakulását és ezek közlésének a módját - közölte az uniós bizottság.

A COOP Gazdasági Csoport tavaly növelte árbevételét

Mintegy 4 százalékos növekedés után 627 milliárd forintos árbevételt ért el a COOP Gazdasági Csoport tavaly, ezzel minden változás és az egyre élesedő kereskedelmi verseny nyomása ellenére is őrzi pozícióját a kereskedelmi csoport – hangzott el a CO-OP Hungary Zrt. közgyűlésén szerdán.

Biotojás-előállító baromfiólak

A günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schwäbisch Hall) vidékeken a gazdák között. A program célja a biotojás-termelés növelése az országban.

Németországban csütörtökön döntenek a kakascsibék védelméről

A német szövetségi legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof) csütörtökön (május 23.) dönthet arról, hogy betiltsa a hím naposcsibék elpusztítását. A tojástermelők szerint azonban ha ez bekövetkezik, az tojáshiánnyal is járhat.

Csúcson a kukoricaár az Egyesült Államokban

Soha nem sikerült ilyen rosszul a vetés Amerikában. Egy éve legmagasabb szintre emelkedett a kukorica jegyzése a chicagói terménytőzsdén arra a hírre, hogy lassan halad az amerikai kukorica vetése.

A takarmányozás kihívásai - jelentős változások jönnek

„A növényi összetevők legújabb generációja a takarmányozás hatékonyságának növeléséért” címmel tartották Herceghalmon idén a Biomin Magyarország Kft. konferenciáját, melyre rangos hazai és külföldi előadók érkeztek. A megnyitón Gerhard Galsterer, a Biomin GmbH regionális igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

Jelentősen drágulhat a tojás

Nem árulnának ketreces tyúktartásból származó tojást a nemzetközi kiskereskedelmi láncok néhány év múlva, amivel veszélybe sodornák a közép-európai, ezen belül is a kilencven százalékban ketreces tartást alkalmazó hazai tojáságazatot - mondta a Magyar Nemzetnek Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

Büntetni fogják a kettős minőségű élelmiszerek árusítását Csehországban

A cseh kormány hétfői ülésén jóváhagyta az élelmiszertörvény módosítását, miszerint ezentúl tilos lesz az azonos csomagolású, de eltérő minőségű élelmiszerek árusítása Csehországban – közölte a cseh kormányhivatal hétfőn a Twitteren.

A baromfiágazat költött a legtöbbet beruházásra tavaly

Csaknem 168 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre a 19 munkavállalónál többet foglalkoztató élelmiszeripari cégek tavaly - közölte az előzetes adatokat az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A legtöbb, 30 milliárd forintot meghaladó beruházás a baromfifeldolgozó ágazatban volt.