Back to top

Kevesebb jövedéki bírságot szabtak ki tavaly

A jövedéki eljárásokat tekintve az elmúlt évben 11 624 esetben csaknem 7,45 milliárd forint jövedéki bírságot állapított meg jogerősen az adóhivatal. Számos aktuális jövedékiadó-változásra is érdemes figyelni. Például a NAV. Augusztus 1-jén hatályba lépett rendelkezése szerint adófelfüggesztési eljárás keretében megnyílt a kisüzemi bortermelők előtt a habzóbor bejelentésének lehetősége.

Továbbra is a központi költségvetés meghatározó és stabil lába maradhat a jövedékiadó-bevétel – derült ki a Világgazdaság érdeklődésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóosztályán közölt adatokból.

Ez a közvetlen bevételi forrás 2016-ban 1011,8, tavaly pedig 1022,1 milliárd forinttal járult hozzá a büdzséhez, ehhez képest az idei évre szóló előirányzat 1099,3 milliárd forint, a jövő évi pedig 1140,8 milliárd.

Az elmúlt évben a két legjelentősebb tétel közül az üzemanyagok és üzemanyag célú energiatermékek jövedékiadó-bevétele 4,8 százalékkal 645,6 milliárd forintra nőtt, a dohánygyártmányoké pedig 4,4 százalékkal 284,7 százalékra csökkent.
Eközben az egyéb termékek, főként az alkoholos italok jövedéki adójából származó bevétel 7,9 százalékkal 91,1 milliárd forintra esett, a 2016. január 1-jén az importra bevezetett jövedéki és energiaadóból viszont 85 százalékkal több, 550 millió folyt be.

Az adóhivatal a lappal megosztott adatai szerint tavaly a jövedéki ellenőrzések és a hatósági felügyelet keretében lefolytatott ellenőrzések száma is csökkent, előbbiek 97,1-ről 43,9 ezerre, utóbbiak pedig 12,3 ezerről 5,9 ezerre. A két ellenőrzéstípus 2017 júliusa óta nem különül el, a hatósági felügyeleti ellenőrzések ugyanis beolvadtak a jövedékiekbe.

A NAV álláspontja szerint az ellenőrzésszám változása a feladatok hatóságon belüli átcsoportosítására és az ellenőrzési statisztikák metódusának változására is visszavezethető.

Tavaly a jövedéki eljárásban jogerősen megállapított bírságok esetszáma és összege is csökkent: 11,6 ezer esetre jutott 7,45 milliárd forintos bírság, szemben az egy évvel korábbi 13,2 ezer esetre jutó 8,4 milliárdos büntetéssel. A jövedéki ellenőrzések során feltárt jövedéki jogsértések következtében várhatóan kiszabásra kerülő bírságok összege is mérséklődő tendenciát mutat: a 2015-ben mért 3,49 milliárd forint után 2016-ban 2,65 milliárd, tavaly pedig már csak 1,56 milliárd forint volt ez az összeg.

Számos aktuális jövedékiadó-változásra is felhívta lap figyelmét a NAV. Augusztus 1-jén hatályba lépett rendelkezés például, hogy

adófelfüggesztési eljárás keretében megnyílt a kisüzemi bortermelők előtt a habzóbor bejelentésének lehetősége.

E hónaptól az egyszerűsített adóraktári engedéllyel rendelkezők – az általános szabálytól eltérően – nem kötelesek évente készletfelvételt tartani, a bejelentett készlethiány pedig nem minősül szabálytalanságnak.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csökkenés helyett megduplázódott az élelmiszer automaták száma

Az adóhatóság adatbázisa 54 ezer élelmiszert árusító automatát tartalmaz. Ahol nincs se eladó, se pénztáros. Az élelmiszerboltok száma 39 ezer. Persze, azért van különbség bőven, kb 99%.

Európában is egyedülálló a nagyberényi karbonklíma-ültetvény

Közel s távol is példa nélküli a nagyberényi karbonklíma-ültetvény, amelynek ünnepélyes gyérítésén elmondták: az alapját adó fajhibrid számtalan módon hasznosítható, s a többi közt a globális klímavédelmi törekvések kapcsán is fontos tényező lehet.

Ellepték a Balaton partját a hatóság emberei

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ezen a héten ismét átfogó ellenőrzést kezdett a tó környéki településeken.

Olcsó laborhús két éven belül

Hat évvel ezelőtt mutatták be a laborhúst, akkor még egy hamburgernyi, szaftos műhús 80 millió forintba került. Egy holland start-up 2021-re szeretné elérni hogy ipari mennyiségben és olcsón gyárthasson laborhúst.

A méheket nem zavarja a szélturbina

Az egész világon elterjedt az a nézet, hogy a szélerőművek károsítják az emlősöket és a madarakat, akkor károsítják a rovarokat, beleértve a méheket is. Egy lengyel méhész – kutató két éves kísérlete az ellenkezőjét bizonyította.

NAV: az adóazonosító jelről szóló igazolás minden esetben helyettesíti az adókártyát

Az adóazonosító jelről szóló igazolás minden esetben helyettesíti az adókártyát - hívja fel a figyelmet az adóhatóság az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Csökken a „szochó”, de nem tudni, ki jár jól vele

Már július 1-jétől csökken a szociális hozzájárulási adó, ám az évközi csökkentés fontos kérdéseket vethet fel a cafeteria juttatások esetében – hívta fel a figyelmet a MAZARS új elemzése.

Indul a kis kapacitású napelemes rendszerek támogatásának pályáztatása

Hétfőtől adhatják be a mikro-, kis- és középvállalkozások a támogatási kérelmeiket kis kapacitású napelemes rendszerek telepítésének támogatására - tudatta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-vel.

Jelentős kedvezmények és szigorítások a 2020-as adócsomagban

Több adókedvezmény és könnyítés is szerepel a kormány 2020-as adócsomagjában, ám jelentős szigorításokra is számíthatunk – áll a MAZARS elemzésében. Csökken a szálláshelyek szolgáltatás áfája, valamint 2019. július 1-től átmenetileg – várhatóan 2022 végéig - 0%-ra csökken a reklámadó mértéke. A dohánytermékek jövedéki adója azonban komolyan emelkedik, és az agresszív adótervezésre is figyelni fog a kormány.

Online számlák: ahol az adatok rendben vannak, ott nincs ellenőrzés

Az online számla rendszer a tisztességes adózóknak is segít észlelni az apróbb könyvelési, bevallási hibákat, így azokat saját maguk is javíthatják valamint partnereik adatszolgáltatásait is kontrollálhatják, ahol pedig minden rendben van, ott az adóhatóság sem vizsgálódik - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn.