0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kevesebb jövedéki bírságot szabtak ki tavaly

A jövedéki eljárásokat tekintve az elmúlt évben 11 624 esetben csaknem 7,45 milliárd forint jövedéki bírságot állapított meg jogerősen az adóhivatal. Számos aktuális jövedékiadó-változásra is érdemes figyelni. Például a NAV. Augusztus 1-jén hatályba lépett rendelkezése szerint adófelfüggesztési eljárás keretében megnyílt a kisüzemi bortermelők előtt a habzóbor bejelentésének lehetősége.

Továbbra is a központi költségvetés meghatározó és stabil lába maradhat a jövedékiadó-bevétel – derült ki a Világgazdaság érdeklődésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóosztályán közölt adatokból.

Ez a közvetlen bevételi forrás 2016-ban 1011,8, tavaly pedig 1022,1 milliárd forinttal járult hozzá a büdzséhez, ehhez képest az idei évre szóló előirányzat 1099,3 milliárd forint, a jövő évi pedig 1140,8 milliárd.

Az elmúlt évben a két legjelentősebb tétel közül az üzemanyagok és üzemanyag célú energiatermékek jövedékiadó-bevétele 4,8 százalékkal 645,6 milliárd forintra nőtt, a dohánygyártmányoké pedig 4,4 százalékkal 284,7 százalékra csökkent.
Eközben az egyéb termékek, főként az alkoholos italok jövedéki adójából származó bevétel 7,9 százalékkal 91,1 milliárd forintra esett, a 2016. január 1-jén az importra bevezetett jövedéki és energiaadóból viszont 85 százalékkal több, 550 millió folyt be.

Az adóhivatal a lappal megosztott adatai szerint tavaly a jövedéki ellenőrzések és a hatósági felügyelet keretében lefolytatott ellenőrzések száma is csökkent, előbbiek 97,1-ről 43,9 ezerre, utóbbiak pedig 12,3 ezerről 5,9 ezerre. A két ellenőrzéstípus 2017 júliusa óta nem különül el, a hatósági felügyeleti ellenőrzések ugyanis beolvadtak a jövedékiekbe.

A NAV álláspontja szerint az ellenőrzésszám változása a feladatok hatóságon belüli átcsoportosítására és az ellenőrzési statisztikák metódusának változására is visszavezethető.

Tavaly a jövedéki eljárásban jogerősen megállapított bírságok esetszáma és összege is csökkent: 11,6 ezer esetre jutott 7,45 milliárd forintos bírság, szemben az egy évvel korábbi 13,2 ezer esetre jutó 8,4 milliárdos büntetéssel. A jövedéki ellenőrzések során feltárt jövedéki jogsértések következtében várhatóan kiszabásra kerülő bírságok összege is mérséklődő tendenciát mutat: a 2015-ben mért 3,49 milliárd forint után 2016-ban 2,65 milliárd, tavaly pedig már csak 1,56 milliárd forint volt ez az összeg.

Számos aktuális jövedékiadó-változásra is felhívta lap figyelmét a NAV. Augusztus 1-jén hatályba lépett rendelkezés például, hogy

adófelfüggesztési eljárás keretében megnyílt a kisüzemi bortermelők előtt a habzóbor bejelentésének lehetősége.

E hónaptól az egyszerűsített adóraktári engedéllyel rendelkezők – az általános szabálytól eltérően – nem kötelesek évente készletfelvételt tartani, a bejelentett készlethiány pedig nem minősül szabálytalanságnak.

Forrás: Világgazdaság