Back to top

Kékfejű juh Franciaországból

Hazánkban még kevésbé ismert juhfajtáról adunk rövid összefoglalót, amely felkeltheti az új iránt fogékony tenyésztők figyelmét. Kissé szokatlan küllemével, megjelenésével, nagy rámájával tarthat érdeklődést számunkra, nem szólva ikerellő képességéről. Ez egyre növekvő elterjedésével, idegen országok gazdáinak érdeklődésével nyer igazolást.

Fotó: Toldy Gyula
A Bleu du Maine juhfajta a Maine és az Anjou régióból származik, nevezetesen Maine-et-Loire, Mayenne és Sarthe megyékből.

Nagy testméretekkel jellemezhető fajta, amely nagy mennyiségű legelőfű felvételére képes. Átlagos izmoltságú nyaka sötétkék fejben végződik.

Valamennyi Bleu du Maine Nemzeti Törzskönyvező Szövetség által minősített tenyészállat a bal fülében BDM monogrammal van tetoválva.

A Bleu du Maine anyajuh ellenálló, jól alkalmazkodik a szabadtartáshoz. Kemény éghajlati viszonyok között a fagyos és a havas időjárás ellenére is jól érzi magát a szabadban, köszönhetően zárt, vastag gyapjúbundájának.

A Bleu du Maine legelős juhfajta, szinte kizárólag szabadban tartják. Az anyákat az évi egyszeri elletés során, csak a bárányozás idejére hajtják fedél alá. A báránynevelés így a tavaszi évszakra, a bőséges fűtermés idejére terjed, amikor az anyák tejtermelése magas szinten van, és a bárányok fűigénye is növekedik. Kiváló legelőhasznosító, nem nyájtartó, nagyon gyakran szarvasmarhával egy legelőn tartják. A bárányok vágott teste 20, akár 25 kg-ot is elérhet a vágás előtti élősúly függvényében. Két bárányukat az anyák gond nélkül felnevelik. A juhokat és marhákat közös legelőn tartják, az állománynagyság leggyakrabban 50 egyed alatti, de a törzsnyájakban a 70-et is meghaladhatja. Az elletés későtélen vagy koratavasszal történik, a bárányokat legelőn nevelik, hizlalják. A tenyésztők kis létszámú anyaállományokat tartanak, együtt legeltetve a szarvasmarhákkal. Tehát egyáltalán nem ritka látvány, hogy a Bleu du Maine juhok ugyanott élnek, ahol a szarvasmarhák.

Az írás Dr. Toldy Gyulának a Kistermelők Lapja augusztusi számában olvasható részletes cikke alapján készült.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.

Óriási a beruházási kedv

Hatalmas a pályázati hajrá a magyar mezőgazdaságban, még a költségvetési ciklus elejét, a 2014-15-ös éveket is meghaladja a gazdálkodók beruházási kedve – mondta el Szigeti Tamás, aki néhány hete támogató okiratot vett át Nagy István agrárminisztertől, de profi pályázatíróként is jelentősek a tapasztalatai.

Cinket és vitaminokat is tartalmaz az innovatív takarmánykiegészítő

Speciális takarmánykiegészítőt fejlesztett ki és tesztelt egy hároméves nemzetközi projekt keretében az Adexgo Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE ÉTTI), valamint négy román partner közös konzorciuma. Az ásványi anyagokban, vitaminokban és polifenolokban gazdag ZYNCOPPYEAST kiegészítő valamennyi gazdasági haszonállat takarmányozásában felhasználható.