Back to top

Igyuk ki és dobjuk el

A vízzel vagy üdítővel teli műanyag palackokat magunkkal visszük a napon átmelegedett táskánkban a városba, az autóban hagyjuk a parkolóban. Ha kifogy belőle az innivaló újra töltjük, és ismét magunkkal visszük az útra. Ezeket mind nem szabadna tennünk az eldobható PET, azaz polietilén-tereftalátból készült palackokkal.

Kutatások eredménye szerint a PET-italtartókból  hő hatására, a hosszú időn át tartó tárolástól, dörzsöléstől, vagy túlságosan savas anyag hatására különböző káros vegyületetek oldódnak ki, és kerülnek a benne tárolt italba. Ezek a vegyületek pedig károsak az egészségre.

Az ásványvizes, üdítős palackok alján található egy kis dombornyomott háromszög, amiben egy szám található, ezzel jelzik a gyártók, hogy milyen típusú műanyagból készült a termék.

Az 1-es jelzésű a PET, azaz a polietilén terftala, ebből készül egyes édességek csomagolása, a gyümölcslé flakonok, előrecsomagolt zöldségek doboza, ecet és ivójoghurt flakonok, tejes palack, majonéz, mustár, ketchup, étolajok, és szinte az összes üdítős és ásványvizes palack.

A PET-ből készült palack ideális italok tárolására, hiszen kiválóan megtartja a folyadékot, az oxigént és a szénsavat is. Viszont hő, és törés hatására olyan vegyületek szabadulnak fel belőle, amelyek károsíthatják a májat, veséket, a tüdőt, okozhat bőrirritációt és légzőszervi problémákat is.

Kánikulában nehéz kivédeni, hogy az üdítőket ne érje napsugárzás, vagy hőhatás szállítás, pakolás esetleg raktározás során. A fogyasztó nem tudja pontosan mennyit állt forró helyen az ásványvizes flakon, mielőtt például a büfé hűtőszekrényébe került. Ha még azt is hozzátesszük, hogy a benne lévő ital savas kémhatású, akkor tovább súlyosbodik a helyzet. Sajnos minél több ideig tárolódnak ezekben a műanyagokban meleg helyen, annál nagyobb a veszélye annak, hogy több vegyszer oldódik ki a műanyagból.

Van, amikor úgy döntünk, kiöblítünk egy palackot, vagy mosószerrel elmossuk, és újratöltjük,

hogy a gyereknek betegyük a szörpöt az uzsonnás táskájába, vagy kiránduláskor a kocsiba tárazzuk be.

Orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a PET palack az egyszerű mosogatástól nem lesz tiszta.  A felbontást követően 24 órával - a hűtőben való tárolás ellenére is - megjelennek a baktériumok és penészgombák a műanyag felületen. Miután elfogyasztottuk az ásványvizet vagy üdítőt, és újból megtöltjük, számos mikroorganizmus keletkezik a palackba, ugyanis a  PET palackok belső felszínén lévő kis egyenetlenségek ideális életteret biztosítanak az effajta baktériumok és gombák számára, amely gombák anyagcseréjük során számos toxikus anyagot termelnek.   A műanyag flakon ráadásul nem főzhető ki az üveghez hasonló módon, így nem tudjuk kellőképpen tisztává tenni újbóli használat előtt. A gyártók is egyszer használatos palackként árulják.

Újbóli házi hasznosítás helyett a szelektív kukát ajánlják az egészségügyi szakemberek és a gyártók is.
A legjobb megoldás az üvegből, vagy a fémből készült italtartók, amelyek nem károsak az egészségre és tisztán tarthatók.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Folytatódik a Magyarok Kenyere program

Az idei rendezvénysorozat a Tisza parti vajdasági városban, Zentán kezdődött, a búzavetés megszentelésével. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei ünnepségén Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt mondta, a magyarság a mostaninál sokkal nagyobb nehézségeket is túlélt, de mindig újra tudta kezdeni – és ez most is így lesz.

Gombaevéssel a rák és a szellemi hanyatlás ellen

A gombafélék elég megosztók a tányéron: vannak akik nagyon kedvelik a belőlük készült ételeket, mások pont ellenkezőleg. Azt azonban már számos kutatás igazolta, hogy nagyon jó hatással van a gombafogyasztás az egészségi állapotunkra.

Sajtkészítők versengtek Béren

Hagyományteremtő céllal rendezték meg az 1. Nógrád Megyei Sajtvásárt és Sajtversenyt Béren. A versenyre több mint harminc megyei és környékbeli sajtkészítő nevezett, összesen 80 termékkel.

Nyílt napot tartanak a kisüzemi sörfőzdék

A Nyitott Főzdék Napján kitárják kapuikat a magyar kisüzemi sörfőzdék, hogy megmutassák magukat és söreiket a nagyközönségnek. 2021 június 5-én egész nap változatos programokkal, főzdetúrákkal, finom falatokkal, sörkóstolókkal és vásárlási lehetőséggel várnak a hazai kisüzemek!

Válaszd a természetet, válaszd a kartont!

A Tetra Pak, az élelmiszer-feldolgozás és -csomagolás egyik vezető vállalata "Válaszd a természetet, válaszd a kartont!" elnevezéssel indított kampányt, amelynek célja, hogy klímasemleges, teljes egészében megújuló vagy újrahasznosított anyagokból készült csomagolásokat hozzon létre.

Luxus "ebéd" ebeknek - A Hilton szállodalánc különleges fogásokat kínál kutyáknak

A Hilton 32 állatbarát szállodájában május 17-től lesz elérhető a Bone Appétit kutyamenü a vendégek és kedvenceik számára az Egyesült Királyságban és Írországban.

Húsmentes lesz az egyik legjobb New York-i étterem

New York egyik legfelkapottabb étterme bejelentette, hogy elhagyja a húsételeket a kínálatából, és áttér a kizárólag nővényi alapú ételek készítésére.

Oroszország a hajdinaexport korlátozását fontolgatja

Oroszország azt fontolgatja, hogy egy ideig korlátozza a hajdina exportját annak érdekében, hogy stabilan tudja tartani a hazai árakat – közölte az orosz mezőgazdasági minisztérium.

Vertikális farm Budapest közepén - mesterséges fénnyel termesztik a mikrozöldségeket

Egyedülálló kutatás-fejlesztési vertikális farmot avatott a Tungsram május 5-én Budapesten. A létesítményben kizárólag mesterséges fénnyel, hidropóniás rendszerben, számítógépes szenzorok igénybevételével termesztenek növényeket, egyetemekkel együttműködve végeznek kutatásokat a jövő élelmiszerellátása érdekében és az egész ország számára piaci kiugrást jelentő beltéri gazdálkodás témájában.

Fiatalok szemléletmódja lehet a vállalatok jövője

Az alma materből kikerülő frissdiplomások agráriumban való elhelyezkedése nem kis kihívás elé állítják a fiatalokat. A cégek többsége elvárja a több éves szakmai tapasztalatot és idegennyelv-ismeretet, ugyanakkor a mai világ megköveteli az ifjúság új szemlélet- és gondolkodásmódját, amit a vállalatok a piaci versenyképességben tudnának kamatoztatni.