0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Igyuk ki és dobjuk el

A vízzel vagy üdítővel teli műanyag palackokat magunkkal visszük a napon átmelegedett táskánkban a városba, az autóban hagyjuk a parkolóban. Ha kifogy belőle az innivaló újra töltjük, és ismét magunkkal visszük az útra. Ezeket mind nem szabadna tennünk az eldobható PET, azaz polietilén-tereftalátból készült palackokkal.

Kutatások eredménye szerint a PET-italtartókból  hő hatására, a hosszú időn át tartó tárolástól, dörzsöléstől, vagy túlságosan savas anyag hatására különböző káros vegyületetek oldódnak ki, és kerülnek a benne tárolt italba. Ezek a vegyületek pedig károsak az egészségre.

Az ásványvizes, üdítős palackok alján található egy kis dombornyomott háromszög, amiben egy szám található, ezzel jelzik a gyártók, hogy milyen típusú műanyagból készült a termék.

Az 1-es jelzésű a PET, azaz a polietilén terftala, ebből készül egyes édességek csomagolása, a gyümölcslé flakonok, előrecsomagolt zöldségek doboza, ecet és ivójoghurt flakonok, tejes palack, majonéz, mustár, ketchup, étolajok, és szinte az összes üdítős és ásványvizes palack.

A PET-ből készült palack ideális italok tárolására, hiszen kiválóan megtartja a folyadékot, az oxigént és a szénsavat is. Viszont hő, és törés hatására olyan vegyületek szabadulnak fel belőle, amelyek károsíthatják a májat, veséket, a tüdőt, okozhat bőrirritációt és légzőszervi problémákat is.

Kánikulában nehéz kivédeni, hogy az üdítőket ne érje napsugárzás, vagy hőhatás szállítás, pakolás esetleg raktározás során. A fogyasztó nem tudja pontosan mennyit állt forró helyen az ásványvizes flakon, mielőtt például a büfé hűtőszekrényébe került. Ha még azt is hozzátesszük, hogy a benne lévő ital savas kémhatású, akkor tovább súlyosbodik a helyzet. Sajnos minél több ideig tárolódnak ezekben a műanyagokban meleg helyen, annál nagyobb a veszélye annak, hogy több vegyszer oldódik ki a műanyagból.

Van, amikor úgy döntünk, kiöblítünk egy palackot, vagy mosószerrel elmossuk, és újratöltjük,

hogy a gyereknek betegyük a szörpöt az uzsonnás táskájába, vagy kiránduláskor a kocsiba tárazzuk be.

Orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a PET palack az egyszerű mosogatástól nem lesz tiszta.  A felbontást követően 24 órával – a hűtőben való tárolás ellenére is – megjelennek a baktériumok és penészgombák a műanyag felületen. Miután elfogyasztottuk az ásványvizet vagy üdítőt, és újból megtöltjük, számos mikroorganizmus keletkezik a palackba, ugyanis a  PET palackok belső felszínén lévő kis egyenetlenségek ideális életteret biztosítanak az effajta baktériumok és gombák számára, amely gombák anyagcseréjük során számos toxikus anyagot termelnek.   A műanyag flakon ráadásul nem főzhető ki az üveghez hasonló módon, így nem tudjuk kellőképpen tisztává tenni újbóli használat előtt. A gyártók is egyszer használatos palackként árulják.

Újbóli házi hasznosítás helyett a szelektív kukát ajánlják az egészségügyi szakemberek és a gyártók is.
A legjobb megoldás az üvegből, vagy a fémből készült italtartók, amelyek nem károsak az egészségre és tisztán tarthatók.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu