Back to top

Lassult a termelői árak emelkedésének üteme Kínában júliusban 

Kínában enyhén lassult a termelői árak emelkedésének üteme júliusban, miközben veszített lendületéből a gazdaság növekedése, és kiéleződött a kereskedelmi vita Peking és Washington között

A kínai statisztikai hivatal csütörtökön közölt adatai szerint a termelői árak tavaly júliushoz képest 4,6 százalékkal emelkedtek. Elemzők 4,4 százalékos növekedésre számítottak a júniusban mért 4,7 százalékos emelkedés után.

Egy hónap alatt 0,1 százalékkal nőttek a termelői árak júliusban, kisebb mértékben a júniusi 0,3 százaléknál.
A fogyasztói árak éves összehasonlításban 2,1 százalékkal emelkedtek júliusban, ami bőven a 3 százalékos inflációs célszám alatt van. Elemzők a júniusival megegyező értékre, 1,9 százalékos éves növekedésre számítottak. Havi összevetésben 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, míg az elemzők 0,2 százalékos emelkedésre számítottak a júniusi 0,1 százalékos csökkenés után.
Az Egyesült Államok és Kína július elején vezetett be kölcsönösen 25 százalékos pótvámot 34-34 milliárd dollár értékű termékre, így a júliusi adatsorok már tükrözik ennek hatását.
Elemzők arra számítanak, hogy a következő hónapokban erősödik az árnyomás a pótvámok bevezetésének következményeként is.
Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház munkatársa kiemelte: a különböző amerikai árucikkekre kivetett pótvámok és a kínai fizetőeszköz dollárhoz viszonyított gyengülése az utóbbi hónapokban drágítani fogja az importot. Bár a Capital Economics kissé emelte a kínai termelői árak növekedésére megadott idei és jövő évi előrejelzését, továbbra is arra számít, hogy a kockázatos kereskedelmi környezet lefelé nyomja majd az árakat.
Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Saját ételhordóba kérhetjük a párizsit a Sparban

A Spar Austria új akcióval próbálja csökkenteni a csomagolással járó hulladékot. A cég osztrák vásárlói mostantól saját élelmiszer tárolóikba is kérhetik a felvágottat, a húsokat és a különböző sajtokat.

Ezt az ételt dobjuk ki leggyakrabban

Többnyire olyan ételt vásárolunk, amire valóban szükségünk van, emellett a többség rendszeresen figyeli a lejárati időt, és nem dob ki még le nem járt ételt – derül ki a K&H lakossági kutatásából. Ha mégis lejár a szavatossági idő, akkor leginkább zöldség, gyümölcs, tejtermék, felvágott és pékáru landol a kukában.

Csökkenés helyett megduplázódott az élelmiszer automaták száma

Az adóhatóság adatbázisa 54 ezer élelmiszert árusító automatát tartalmaz. Ahol nincs se eladó, se pénztáros. Az élelmiszerboltok száma 39 ezer. Persze, azért van különbség bőven, kb 99%.

160 ezer tonna sertéshúst importált Kína

Jelentősen nőtt Kína sertéshús importja júniusban. Az ázsiai ország ugyan a világ vezető sertéshús előállítója, az állományt azonban tizedeli a sertéspestis.

A külkereskedelmi többlet több mint felét az agrárium teszi ki

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez - jelentette ki Nagy István Agrárminiszter a mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomaták találkozóján, hétfőn az Agrárminisztériumban.

Mi köze van a tojáspucolásnak a pH-értékhez?

Van, amikor nagyon könnyen meg tudunk pucolni egy főtt tojást, máskor pedig a kínok kínját éljük át, hogy asztalképes legyen a produkciónk. Miért történik az, hogy tökéletes tojás helyett furcsa alakzatokat kapunk egy szabálytalan, szétrongyolódott felülettel?

Lengyelország, a ribizli nagyhatalom

A legnagyobb ribizli termelő az Európai Unióban Lengyelország, a világon pedig a dobogó második fokán áll, egyedül Oroszország előzi meg.

Egyre drágább a kávé, miközben csökken az ára

Krízisben a világ kávéipara: a brazíliai túltermelésnek köszönhetően májusban tízéves mélypontra estek a termelői árak, miközben egyre több pénzt kell adni egy csésze feketéért.

Amerikai agrártermékeket vásárolnának kínai vállalatok

Amerikai beszállítóknál érdeklődtek, illetve bizonyos agrártermékekre vonatkozó vámok alóli mentességet kérelmeztek a kínai hatóságoknál egyes kínai vállalatok - jelentette vasárnap a Hszinhua kínai állami hírügynökség a kormányzat vámügyi bizottságára hivatkozva.

Matricával a minőségért

Ismét dinnyekóstolóra várták a pécsieket a Kossuth téren. A Nemzeti Agrárkamara Baranya Megyei Szervezete és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szervezésében került sor idén az évente megrendezésre kerülő eseményre, ami nagy érdeklődés mellett zajlott le.