0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nem dől be a léalma ára, pedig nagyon jó termés várható

Átlagon felüli termés mellett átlagos árakra számíthatnak a szüret indulásakor a magyar almatermelők. Arányaiban több léalma terem majd, így a tavalyival ellentétben nem lesz hiány sűrítmény-alapanyagból, ez a mélybe taszíthatná a léalma felvásárlási árát, de a hazai termelők szerencséjére más tényezők is hatnak a piacon.

Kifejezetten jó almatermés várható Európában és Magyarországon is – mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyü­mölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. A 2018-as év azonban nemcsak abban különbözik az elmúlt évtől, hogy az európai almatermés 80 százalékát adó Európai Unióban a tavalyi 9,3 millió tonna után idén várhatóan 12,5-13 millió tonna almát szüretelhetnek, hanem abban is, hogy az alma világpiacán meghatározó Kínában jelentős terméskiesés várható.

A kínai alma súlyát jól jelzi, hogy a világ almatermelésének elmúlt 10-15 éves növekedését gyakorlatilag a kínai termelés emelkedése adta, egy átlagos évben a 80 millió tonna körüli termés felét Kínában szüretelik. A második legnagyobb termelő az Egyesült Államok 5-6 millió tonnával, a harmadik pedig Lengyelország 4-4,5 millió tonnával.

Az európai étkezési alma piacára sem a kínai, sem az amerikai termés nem hat, de az almasűrítmény-árakra a kínai termelés befolyással van.

A nagy területet sújtó tavaszi fagyhullám és az aszály miatt a vártnál gyengébb termés lesz Kínában. Pontos számok ugyan még nem ismertek, de ha „csak” 10 százalékos lesz a kiesés, az is négymillió tonnának felel meg, aminek már van világpiaci hatása – mondta Apáti Ferenc.

Ám Európában a mennyiséget illetően nagyon jó termés ígérkezik; mivel azonban a kontinensen mindenhol aszály sújtotta a termelőket, a gyümölcsméretek átlag alattiak lesznek.

Más szóval arányaiban több léalma terem majd, így a tavalyival ellentétben nem lesz hiány sűrítmény-alapanyagból. A szakértők szerint ez a helyzet önmagában a mélybe taszíthatná a léalma felvásárlási árát, de a hazai termelők szerencséjére más tényezők is hatnak a piacon.

Az egyik, hogy a sűrítménypiacon nagy kínai nyomásra valószínűleg nem kell számítani. Miután már néhány hónapja látszott, hogy idén jó lesz az európai termés, a sűrítményárak a kilónkénti 1,6 eurós szintről 1,2 euróra estek, ami még mindig lényegesen magasabb, mint a tavalyi árrobbanás előtti 0,8 euró volt. A sűrítményáraknak tartást adhat az is, hogy a tavalyi hiányhelyzet miatt nincsenek jelentős készletek.

Szintén az árcsökkenés ellen hathat, hogy a múlt hét végén nagy gazdademonstrációkat tartottak Lengyelországban, s az információk szerint eredményeket értek el.

Magyarországra legalábbis olyan hírek jöttek, hogy a lengyel léüzemek 25 forintnak megfelelő felvásárlási árral indítják a szezont, ami a hazai árat is feljebb húzhatja nettó 27-28 forintra.

Forrás: Világgazdaságnak