Back to top

Új sörivó nemzetek

A meleg nyár máris érezteti hatását a magyar sörpiacon, idén tovább emelkedik a sörfogyasztás, de még nem döntötte meg a kilencvenes évek átlagos fogyasztói mennyiséget. A Sörszövetség tájékoztatása szerint az idei év második negyedében 2,5 százalékkal növekedett az értékesített sör mennyisége az előző év hasonló időszakához képest.

Ennek ellenére a magyar sörpiac meg sem közelíti régi csúcsait, amikor az egy főre eső éves átlag fogyasztás 100 liter körül volt, szemben a mai alig több mint 60 literrel. Az elmúlt évek adatai azt mutatják, hogy ahogy emelkedik nyáron a hőmérő higanyszála, úgy nő a sörfogyasztás is. Legutóbb 2015-ben dőltek sorra hőmérsékleti rekordok. Akkor 173 ezer hektoliterrel több sör fogyott Magyarországon az év harmadik negyedévében, mint az azt megelőző esztendőben. Ez mintegy 35 millió korsó sörnek felel meg.

Azon senki sem lepődik meg, hogy Csehország vezeti az egy főre jutó sörfogyasztás listáját, de Namíbia második helyezése több mint furcsa.

2018-ban augusztus 3. volt a Nemzetközi Sörnap, és a Telegraph ebből az alkalomból elkészítette a sörimádó nemzetek listáját. A legfrissebb, 2016-os statisztikák szerint a csehek 143,3 litert ittak meg fejenként egy év alatt. De mivel a kiskorúak valószínűleg nem járulnak hozzá ehhez az eredményhez, feltételezhetjük, hogy az átlagos sörivó ennél valószínűleg kicsit többet kortyolt el. Ausztria és Németország harmadik és negyedik, Lengyelország ötödik, Írország a hatodik. Ezeken a helyezéseken nem nagyon lepődünk meg, hiszen patinás sörgyártó múlttal rendelkező országokról van szó. Ám Namíbia második helye igazi meglepetés. Az itteni sörimádás eredetét még a régi német gyarmati időkre vezeti vissza a cikkíró.

A nyolcadik helyen a Seychelle-szigetek – mindjárt Románia mögött – előkelő helyezését a forró éghajlatnak és a turisták nagy számának köszönheti.

Az angolok – bár egyesek szerint a nagy mennyiségű sör fogyasztása nemzeti sportnak tűnik – csak a 25. helyen szerepelnek, jóval Belize vagy éppen Spanyolország mögött kullogva. A balti államok és a volt Jugoszlávia utódállamai is egyre jönnek felfelé, de Gabon 16. helye sokakat meglepett.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

50 millió liter energiaitalt iszunk egy év alatt

Júliusban és augusztusban, a fesztiválszezon alatt tetőzik az energia- és sportitalok fogyasztása. 2018. június és 2019. május között közel 32 milliárd forintért vásároltunk a kategóriából, ami 15 százalékos értékbeli növekedést jelent az előző évi azonos időszakhoz képest.

Garamvári Vencel pezsgő élete

Garamvári Vencel ismert üzletembert, borászt és pezsgőkészítőt balatonlellei szőlőbirtokán látogattuk meg, hogy gratuláljunk neki a Magyar Bor Akadémia által neki ítélt életműdíjhoz.

Egyre kelendőbbek a "fenntartható" termékek Németországban

Évről-évre népszerűbbek Németországban az egészséges és fenntartható gazdálkodásból származó élelmiszerek, az elmúlt öt évben 18-ról 31 százalékra nőtt a fogyasztók körében azok aránya, akik nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy egészséges és fenntartható életet folytassanak - jelentette a ZDF német közszolgálati televízió kedden.

A teafilter második élete

Teázás után az elhasznált teafiltert általában automatikusan a konyhai szemetesbe dobjuk. Pedig a teának számos jótékony hatása van, és olyan területeken is használhatjuk, amire nem is gondolnánk. Ezért kár azonnal a szemétben végeznie.

Amikor egy borrajongó ügyvéd nekiáll gint főzni

Borrajongó, ginkovács, ügyvéd – ez mind egyszemélyben Dámosy Bálint, az Opera gin márkanevet megalkotó Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt. alapítója. Bálinték családi vállalkozásban, a Kiskunsági Nemzeti Parkból származó borókabogyóból főzik a gint Újpesten, és nem kevesebbet tekintenek missziójuknak, mint a ginkultúra magyarországi meghonosítását.

Így élesztik újjá a magyar komlótermesztést

Negyedik alkalommal indította útjára a Heineken Hungária a „Soproni Sörrally-t", amely játékos feladatokkal tarkított izgalmas versengéssel hívja fel a figyelmet a sörgyártáshoz használt magyar alapanyagok fontosságára. A kezdeményezés fókuszában idén a magyar komlótermesztés állt: a résztvevők Kastélyosdombóra is ellátogattak, ahol megkezdődött az egykor szebb napokat látott ágazat újjáélesztése.

Magyar találmányok ihlette koktélok

Hétvégenként ismét visszatér az InterContinental Budapest Live on the Terrace eseménysorozata. Élő zene, dj, gasztrofinomságok és a hotel saját fejlesztésű, magyar találmányok ihlette koktéljai mellett lehet élvezni a tavaszi-nyári naplementéket Budapest egyik legszebb kilátásával.

Keserű likőröket vizsgált a Szupermenta

Keserű likőröket vizsgáltak a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A hatóság laboratóriumában – többek között – megmérték a 26 termék alkohol-, cukor-, réz, valamint metanol-tartalmát, de nem maradhatott el a jelölések és a nyomon követés ellenőrzése sem.

Jelölés és zárjegy nélküli a pálinkákat talált a Nébih

Egy budapesti, elsősorban zöldséget és gyümölcsöt forgalmazó kiskereskedelmi egységben 24 palack jelöletlen pálinkát találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ellenőrök a tételeket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból.

Soproni Sörrally: a rajtrácson a Magyar Mezőgazdaság csapata

Néhány nap, és ismét elrajtol a Soproni Sörrally – ezúttal a Magyar Mezőgazdaság csapatának részvételével! A versenyt szervező Heineken Hungária célja, hogy felhívja a széles közönség figyelmét a hazai alapanyagok fontosságára. A főszerepet idén a komlóé.