Back to top

Az összetevők közül csak egy közös: a kovász

Igazi különlegességeket adott a fogyasztóknak a Magyar Pékszövetség 2018-as, augusztus 20-i termékversenye. Az idén Innovatív, Teljes kiőrlésű és Búzakenyér kategóriákban meghirdetett verseny nyertesei a Mézalmás Rozskenyér, Hajsza és Várhegyi Deres nevet kapták, és mindegyik egészen egyedi élményt ad.

A friss fejlesztésekkel a nagyközönség első alkalommal a Magyar Ízek Utcája rendezvénysorozaton találkozhat, augusztus 18-20-án, a Várkert Bazár előtt.

A delikát

A Szega Camembert Kft. Mézalmás rozskenyere
A Szega Camembert Kft. Mézalmás rozskenyere
Fotó: MTI - Illyés Tibor
Az Innovatív kategóriában bizonyult a legjobbnak a Szega Camembert Kft. Mézalmás rozskenyere. A cég Pékmestere, Lusztig Ákos 70% rozslisztből, 24 órás kovásszal készítette a finomságot, méz és almachips hozzáadásával. A kovászos rozskenyér enyhén savanykás íze tökéletes harmóniát alkot a méz és almachips enyhe édességével. Az összhatás se nem igazán édes, se nem savanyú, nagyon különleges kenyér, amit az alkotó kifejezetten sültekhez, mártásokhoz, szendvicsnek, és különböző kencék alá ajánl, de jellege miatt lekvárral és mézzel is kiváló.

A sportos

Bár úgy tűnhet, hogy manapság minden a kalóriacsökkentésről szól, azért bőven vannak helyzetek, amikor valami igazán tartalmasra van szükségünk.

Ilyen lehet egy komolyabb hegyi túra, a sportemberek napi többórás edzése, egy hosszabb betegség utáni, legyengült állapot, és természetesen a nehéz fizikai munka. Pontosan ilyen embereknek készült a magas energiatartalmú, a beszédes Hajsza névre hallgató kenyér, amellyel alkotói a Pedró Pékség Kft. és Takó Zoltán pékmester megnyerték a Teljes kiőrlésű kategóriát.

A kenyér háromféle teljes kiőrlésű lisztből készül; tönköly, rozs és zab. Az összetevőket 24 órás rozskovász kelti életre, az összetevők között pedig napraforgó, tökmag és zabpehely található. A belsejét tekintve kissé nedves, sokáig friss és ropogós, bagett formájú kenyér nemcsak a kirándulók legjobb barátja lehet, de sajtokhoz, borok mellé is páratlan élmény.

A klasszikus

Szerencsésebb honfitársainknak van élménye a nagybetűs Kenyérről. Nagyjából ezt testesíti meg a verseny búzakenyér kategóriájának idei nyertese, amely a hagyományokhoz híven egyben a Szent István napi kenyér is. A ropogós héjú, 12 órás friss kovásszal készült, Várhegyi Deres névre keresztelt cipót már messziről megismerni egyedi, kalászra emlékeztető metszéséről. A Kurdi Family Pék Kft. remekéhez világosabb és sötétebb búzaliszt mellett 5% kukoricalisztet is adtak. Belseje lyukacsos, tartalmas, közepesen könnyű, világos, de nem hófehér. Bármihez jó szívvel fogyasztható, klasszikus fehér kenyér, amely minden falattal összefoglalja a fogyasztóknak a magyar kenyerek legjobb hagyományait, ízvilágát, harmóniáját.

Balról: Vajda Péter, a Pedró Pékség ügyvezetője (teljes kiőrlésű kenyér), Kurdiné Nagy Klára, a Kurdi Family Pék Kft. ügyvezetője (búzakenyér) és Lusztig Ákos, a Szega Camembert Kft. pékmestere (innovatív kategória)
Balról: Vajda Péter, a Pedró Pékség ügyvezetője (teljes kiőrlésű kenyér), Kurdiné Nagy Klára, a Kurdi Family Pék Kft. ügyvezetője (búzakenyér) és Lusztig Ákos, a Szega Camembert Kft. pékmestere (innovatív kategória)
Fotó: MTI - Illyés Tibor

A Magyar Pékszövetség által minden évben kiírt termékverseny sajátossága, hogy a kategóriák győztes kenyerei Szent István napja után kaphatók. A versenyen a nevezés feltétele, hogy a termékek nagy és kisüzemi körülmények között egyaránt gyárthatóak, reprodukálhatóak legyenek, és mindenben megfeleljenek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak.

Forrás: 
www.pekszovetseg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rekordszámú gazda részvételére számítanak az idei Magyarok Kenyere programban

Idén minden eddiginél szélesebb körben, a Kárpát-medence teljes gazdatársadalmát bevonva indítja útjára a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot a MAGOSZ és a NAK. A 2011 óta futó, Magyar Örökség-díjas kezdeményezés célja, hogy a segítő szándékú gazdák búzájuk egy részét rászoruló magyar gyermekek részére ajánlhassák fel – határon innen és túl egyaránt.

„Ajándék a mezőhegyesieknek”

Extrém meleg, színvonalas verseny, helyi vonatkozású sikerek – ezek jellemezték a XXV. Jubileumi Kanca- és Ménversenyt Mezőhegyesen.

A Kárpát-medence legjobb lekvárai és borai

Egyesek talán még nem tudják merre is keressék Peszektergenyét – vagy szlovákul Sikenicát -, ám boros és lekváros körökben egyre népszerűbb a Palik család által már hatodik éve szervezett nemzetközi bor- és lekvárverseny. Az Esztergomtól alig félóra autózással elérhető Alsó-Garammenti településen az Eszterházy családnak állt hatalmas szőlészete, szüretei messze földön híresek voltak.

Hajdinát enni trendi

Egyre többen odafigyelnek az egészséges táplálkozásra. Ennek jegyében sok külföldi és méregdrága szuperételek, tuti csodaszerek után kutatunk a bioboltokban, miközben elfeledkezünk az egyszerű, olcsó alapanyagokról. Ilyen a hajdina is. Ezért hajdinát enni nem csak trendi, de egészséges is. Itt az ideje, hogy helyet kapjon az étrendünkben ez a sokoldalúan elkészíthető alapanyag.

Kocsis István 2019 erdésze

Az Országos Erdészeti Egyesület jubileumi, 150. Vándorgyűléséhez kapcsolódva rendezték meg a Tolna megyei Lengyel-Annafürdőn az Év Erdésze 2019 szakmai verseny országos döntőjét. A kétnapos megmérettetésen a NYÍRERDŐ Zrt. Halápi Erdészetének kerületvezető erdésze, Kocsis István szerezte meg a győzelmet.

Soproni Sörrally: a rajtrácson a Magyar Mezőgazdaság csapata

Néhány nap, és ismét elrajtol a Soproni Sörrally – ezúttal a Magyar Mezőgazdaság csapatának részvételével! A versenyt szervező Heineken Hungária célja, hogy felhívja a széles közönség figyelmét a hazai alapanyagok fontosságára. A főszerepet idén a komlóé.

Don’t Forget Gabó!

Nagy várakozás előzte meg 2019 második Grand Prix-fordulóját. Bábolna után rengeteg versenyen vehettek részt a különböző korosztályok legjobbjai, ezért félő volt, hogy kevesebben jönnek el a magyar díjugrató „álmok színházába”, a Tattersallba. Ennek ellenére itt volt az összes GP-nyerő Bábolnáról, a zduchovicei fiatal lovas hősök, és természetesen az ország legjobb párosai feszültek egymásnak.

Az ország borversenye

Május 21-én és 22-én Kecskeméten rendezte a 40. Országos Borversenyt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Az ország legnagyobb ágazati rendezvényén 908 tétellel 262 hazai borászat nevezett. A szőlész-borász szakmai önkormányzat az idei évben a Kunsági borvidéket választotta a verseny házigazdájának, követve azt a hagyományt, mely szerint minden évben más hazai borvidék ad otthont a versenynek.

Az ősgabonák kovásza

Az utóbbi évtizedekben a hazai növénytermesztés is egysíkúbbá vált, a magas beltartalmi értékkel rendelkező tájfajta ősgabonák eltűntek a földekről.

Varsó virágba borul és versenyez

Hétfőn kezdődik a legnagyobb lengyel ökofesztivál a Varsó zöldben és virágban elnevezésű mozgalom. Az elmúlt évek alatt a legnagyobb és legszebb fesztivál lett Lengyelországban.