Back to top

Bodza is hozzájárulhat a vizslagének megőrzéséhez

Bodza, a két és fél éves magyar vizsla is tagja annak a programnak, amely a magyar kutyafajták génmegőrzését tűzte ki céljául. A projekt keretein belül a hazai nemzeti parkok igazgatóságai egy-egy magyar kutyafajtával kapcsolatos feladatot kaptak.

Bodza, a jó kiállású, zsemleszínű négylábú képviseli fajtáját a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban, amelynek igazgatósága a régi magyar kutyafajták közül a drótszőrű magyar vizsla génmegőrzését kapta feladatául - írja a kemma.hu.

– Szervezetünk 2016 februárjában vásárolt három vizslakölyköt a Csővárberki Kennelből. Az apróságok között volt Bodza, törzskönyvi nevén Csővárberki Tina, akit immár két és fél éve gondozok – mondta Novák Adrián, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Pilis-Budai Természetvédelmi Tájegységének vezetője.

A nemzeti park fő feladata, hogy a kutyákat eredeti környezetben képezzék,valamint bemutassák és népszerűsítsék az adott fajtát.

– Mivel vadászkutyáról van szó, fontos cél és feladat az ebek „használata”, egyéni és társas apróvad vadászatokon.

Erre készítjük fel őket a képzés során, amelyen havonta többször kell részt vennünk. Ezen felül természetesen a szabadidőnkben is rengeteget kell velük foglalkozni – tette hozzá Novák Adrián, Bodza gazdája.

A házi kedvencek olyan környezetben nőhetnek fel, amely számukra is a legmegfelelőbb egy boldog és egészséges élethez. A nemzeti park területén futkározhatnak és többször is játékkal telik a délután.

Játszótársa is van

– Ha csak lehet, magammal viszem őt a munkám során is a Pilisbe. Amikor már nagyon unatkozik, kikéredzkedik az udvarra, hátha akad néhány kergetnivaló macska. Fiatal kutya lévén meghatározó számára a játék. Kedvence a „dobd el és visszahozom”. Ezt a vele egyidős másik négylábúval, Barkával, a szálkásszőrű tacskóval vég nélkül űznék – számolt be a tájegység vezetője.

A magyar vizsláknak különböző munkavizsgákat kell teljesíteni, ezért a játék mellett a komoly felkészülésre is időt kell szánni.

– Bodza napjait alapvetően a rendszeres képzés és gyakorlás határozza meg. Fő feladata egy vadászaton az apróvad felkutatása, határozott megállása, valamint a lövés után a vad keresése és elhozása. Emellett természetvédelmi hozadéka is van ennek a tudásnak: alkalmassá teszi őket a kaszálókon fészkelő madarak felkutatására, ami a kaszálási védőterületek kijelölésekor nagy segítséget jelent – mondta a gazdája.

Bodza a tenyészszemlét már teljesítette, azonban számos vizsga még előtte áll és nem megy minden akadály könnyedén.
– Az első vadászati alkalmassági vizsgán a mezei keresést, amit már számtalanszor gyakoroltunk előtte, nem volt hajlandó elkezdeni a szakadó esőben. Nem csodálom, hiszen jellemét tekintve kissé érzékeny és nőiesen szeszélyes – számolt be a tájegység vezetője.

Rosszcsont is tud lenni

Bodza még csak két és fél éves, így mint minden fiatal kutya, ő is szeret rosszalkodni és gazdája tűrőképességét feszegetni.
– Amikor otthon kell őt hagynom, a nap nagy részét pihenéssel tölti, amíg a családból valaki hazaér. Azonban előfordul, hogy ezekben az unalmas órákban feltalálja magát és játszadozni kezd. Ilyenkor találunk hazaérkezéskor leszedett és elhordott ruhákat, persze kutyalábnyomosan a porban.

A kertészeti ismeretek minden alapját nélkülözve cserjerágásra, borsó kiásására és muskátli tépkedésre is sokszor adja a fejét.

Minden találkozásnál, ha kimegyek az udvarra, de különösen, amikor a munka végén hazajövök, Bodza maga a megtestesült szertelen szeretet. Sietve keres valamit, amit odahozhat – papucsot, cipőt, játékot. Rendkívül családcentrikus, a gyerekek ötleteit is igen jól tűri – tettet hozzá büszkén Novák Adrián.

Fotó: Broneder
Okkal dicsekedhet Bodzára a gazdája, hiszen többek között a Magyarországi Drótszőrű Magyar Vizsla Tenyésztők Egyesülete által szervezett idei klubkiállításon is elismerték.

Novák Adrián hozzátette, hogy Bodzával határozottan vidámabb az élet. A magyar vizsla pedig különösen értelmes, engedelmes, egyenes jellemű és vidám kutya, nagyszerű társ a terepen, a vadászatban, a játékban, de a gyerekek mellett is megbízható.

Így őrzik meg a géneket a jövőnek

A régi magyar kutyafajták génmegőrzési programját 2015-ben kezdeményezte a Földművelésügyi Minisztérium. A hazai nemzeti parkok igazgatóságai egy-egy magyar kutyafajtával kapcsolatos feladatot kaptak.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a drótszőrű magyar vizslát kapta meg.

A „Nemzeti kutyafajták állami génbanki fenntartási program” keretében olyan tenyészetek létrehozása a cél, amelyek lehetővé teszik a fajták egykori hasznosításának, pásztor-, terelő- és vadászkutya tulajdonságaiknak megőrzését és fejlesztését.

Ezt a munkát a nemzeti parkok igazgatóságaival, egyes állami erdőgazdaságokkal, a Haszonállat-génmegőrzési Központtal és a fajtaklubokkal együttesen végzik. Jelenleg kilenc magyar ebfajta került be a Hungarikumok gyűjteményébe, amelyek esetében a génmentési feladatok kiemelten fontosak. A magyar kutyafajták tenyésztőszervezetei eltérő szakmai felkészültséggel rendelkeznek, így a jövőben ezeket meg kell erősíteni, hogy a tenyésztési programok végrehajtása sikeres legyen.

Forrás: 
kemma.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Innováció a sertés sperma­hígításban

Az olasz Medi Nova spermahígító gyártó cég kutatás-fejlesztési osztályának és a Pármai Egyetem Állatorvostani és Gyógyszerészeti Karának együttműködése eredményeként megszületett egy új sertés spermahígító.

Új szerves starter trágya

Az utóbbi évtizedekben szinte Európa teljes területén, köztük Magyarországon is, jelentősen romlott a művelt talajok tápanyag-gazdálkodása. Ezzel párhuzamosan, a ’90-es évektől folyamatos csökkenés figyelhető meg a makro- és mikroelem-kijuttatásban. Az állatállomány csökkenésével a kijuttatott istállótrágya mennyisége is jelentősen visszaesett.

Egy kedves énekes a távoli Venezuelából és Kolumbiából

A kanári már hosszú évszázadok óta töretlen népszerűségnek örvend kontinensünkön, különösen rokonait becsülik nagyra azok a madarászok, akik elsősorban énekükért tartanak otthonukban apró tollasokat. Így nem meglepő, hogy Amerika felfedezése után nem sokkal már megérkeztek az Újvilágból a különféle papagájok mellett olykor apró énekesek is.

A szépséges világos nagyezüst nyúl

Ha a nyúlfajták között szépségversenyt rendeznének, biztos, hogy a világos nagyezüst nyúl dobogós helyen végezne, talán a szépségkirálynőnek járó aranyalmát is elnyerhetné. Bár Franciaországból eredeztetik, nálunk német világos nagyezüst néven terjedt el.

Ember és etika - vadászias viselkedés

Lényeges volna a vadászirodalom kiemelkedő tollforgatói felé visszafordulni, akik míves szóhasználattal mutatják be az olvasónak az etikus vadászat úri megközelítését, a vadászias viselkedéskultúrát. A modernizáció által zajló folyamatos változásoknak köszönhetően a társadalmi viselkedéskultúrában egyre kiszorítottabbá válnak az emberség fogalmát meghatározó ismérvek.

Fürjek „sündisznóállásban”

Hazánkban az utóbbi időkben egyre többen vállalkoznak fürjtartásra. Vannak, akik pusztán kedvtelésből választják a fürjeket: díszes megjelenésük, kedves lényük miatt tartanak otthonukban néhányat, mások gazdasági célt szem előtt tartva választanak japán gazdasági fürjet vagy éppen virginiai fogasfürjet.

Kölyökkutyákra veszélyes vírus jelent meg a fővárosban

A pesterzsébeti Tölgyesi Állatorvosi rendelő tette közzé felhívását, miszerint a parvo vírus által okozott betegségben, a parvovírusos bélgyulladásban szenvedő kutyák száma annyira megnőtt a térségben, hogy a járvány veszélye is felmerült.

Változások az állategészségügyi bizonyítványmintákban

Módosultak az állategészségügyi bizonyítványminták, és az egyes patás állatok és a friss hús Európai Unióba történő behozatalára engedéllyel rendelkező harmadik országok jegyzékei.

Egy kis méretű juh nálunk is hódít

Több tenyésztő is tart állatszeretetből vagy a szakmai kihívástól vezérelve olyan fajtákat, amelyek külső megjelenésükben eltérnek az adott fajra jellemző általános sajátosságoktól. Ide sorolhatjuk a juhfajon belül a babydoll southdownt is, amely kis termeténél fogva joggal tarthat számot érdeklődésünkre.

Kezdődik az őzüzekedés, vigyázzunk az utakon!

Július közepétől augusztus közepéig tart az őz, hazánk legnagyobb egyedszámban és szinte mindenhol előforduló nagyvadfajának párzási időszaka. A nász alatt a bakok kergetik a sutákat, és eközben az állatok sokkal figyelmetlenebbek, mint az év más időszakában, ráadásul nappal is aktívak.