Back to top

Ahová messziről köszön a farkas

Aki próbált már délben egy álmos nyájat kitessékelni a tikkadt legelőre, átérezheti­ a két kuvasz nyűgjét, amikor a festői fotók készítésére vonatkozó botor tervemmel beállítottam Puzsikék bekölcei portájára. Betyár és Bobó, ha kelletlenül is, de bemutatkozott, gazdájuk személyében pedig a környék egy nagy reményű fiatal földbirtokosát ismerhettem meg.

Hogy az elején kezdjem, Puzsik János gazdaságát Gombkötő Péter, a Bükki­ Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) zoológiai referense ajánlotta figyelmembe, amikor a nagyragadozókról folytatott beszélgetésünk során a Kuvasz-Őr Programra terelődött a szó - számolt be a heol.hu munkatársa. Mint elmondta, a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület közreműködésével létrejött, határokon átnyúló­

program célja, hogy a valaha kifejezetten őrző-védő célokra tenyésztett kutyák ismét eredeti szerepkörüket betöltve, a jószágok védelmét szolgálják az egyre gyarapodó nagyragadozó-állománnyal szemben.

Heves megyében több gazdálkodó is élt a lehetőséggel, ahogy a BNPI által ugyanerre a célra ingyenesen biztosított villanypásztort is igényelték, ám sok helyen mindkét vállalkozás elbukott a gazdák felelőtlen hozzáállása miatt. Puzsikék bekölcei tanyája viszont a kiváló ellenpélda.

Két dudás itt is alig fér

Avatatlanságomat hűen ábrázolja, hogy terepszemlém időpontjául egy perzselő déli időpontot választok – a hodály hűséből felzavart nyáj a legnagyobb kelletlenséggel kaptat fel a legelőre, nyomában a két értetlen, ám flegmaságában is tekintélyt parancsoló kuvasszal. Mellettük a gazda, a húszas évei végét taposó János és az idősebb Puzsik, aki fia távollétében a nyájat felügyelve rutint szerzett a konok természetű kutyák irányításában is.

– Az egyedüli problémát az összeférhetetlenségük jelenti olykor – jegyzi meg. – Mindketten kanok, kamaszkoruk teljében, s gyakran egymásnak esnek – magyarázza, és valóban, a két kutya féltékenysége már mozgásukból kivehető. János elmondja,

a program során minden segítséget megkapnak a kuvaszok tartását, nevelését illetően, a fennálló helyzet miatt elektromos nyakörv is került a kutyákra

– ezen a két állat szemlátomást hamar túltette magát, jegyzem meg derűsen, habár magatartásukra semmi panaszom nem lehet: a legnagyobb barátsággal vesznek körül.

Puzsik János azt se bánná, ha a város nem harminc, hanem ezer kilométerre esne
Fotó: Lőrincz Rebeka/heol.hu
Akinek munka, bele se kezdjen

– A környéken több gazdálkodó is csatlakozott a programhoz, ám az egyéves próbaidő elteltével a kuvaszokat nagyon sok helyről visszavették, mivel a tartási körülmények nem feleltek meg az elvártnak – avat be János, megállva a legelő perzselő síkján. A terület egy ingatlanügynökség kínálatában bizonyára kivételes, örökpanorámás telek címszóval szerepelne, ám Jánosnak eszében sincs túladni rajta: bővítését tervezi­ a közeljövőben.

– Három éve foglalkozok ­juhokkal, előtte disznókat tartottam – meséli. – A nyáj most ötven anyajuhot és két kost számlál, de a cél az állomány gyarapítása – teszi hozzá, és kérdésemre azt is elárulja: anyajuhot már húsz-huszonötezer forintért vehet az ember, egy törzskönyvezett koshoz viszont legkevesebb 140-150 ezer forintért lehet csak hozzájutni.

A hús különösen ünnepek idején kelendő, ám megnehezíti a dolgát, hogy a vágásra szánt bárányokat nem tarthatja legelőn: a felvásárlók már csak a tápszeren nevelkedett, fehér ­húsú állatokra tartanak igényt.

János eközben egy egri ­vállalatnál dolgozik, keresi a lehetőségeket, ám jövőjét a ­várostól távol képzeli el. – Egy ekkora állomány már-már ­eltart két főt, de a kétszerese egy családot is – magyarázza­. – Milliókat fektettem a gépekbe, a nyájba, ez csak évek múlva fog megtérülni – teszi hozzá. Mikor arról faggatom, mennyi munkával jár az állattartás, csak legyint: akinek ez munka, az bele se kezdjen.

Fehér rokon a fekete ellen

– Nem kevés káreset történt már a környéken: van tanya, ahol több tucat juhot téptek szét egy éjszaka alatt a farkasok. De a kutyák itt minden éjjel kint járőröznek, a ragadozók meg se közelítik a ­legelőt – mondja büszkén a ­fiatal ­gazda. Míg beszélgetünk, a nyáj lassan visszaszállingózik a hodály felé; a két kuvasz megkönnyebbülten üget előre. Később talán hűvösebb lesz, és a dolog is több.

Forrás: 
heol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem akar helyreállni a vadhúspiac

A pandémia hullámait, a HoReCa-szektor-bezárásokat, a határzár miatt a külföldi bérvadásztatásból származó bevételkiesést, az évek óta tartó ASP-járványt mind megérezte a vadgazdálkodási ágazat, ami a lőtt vad piaci árában is megmutatkozott. Telített hűtőházakról, a külföldi felvevőpiac változásáról is beszámolt kiadónknak Tapasztó Sándor, a VADEX Zrt. felvásárlási osztályvezetője.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Listázzák a fajmegőrzési programok sikerességét

Zöld listán kategorizálja a veszélyeztetett és kihalással fenyegetett fajok megőrzésének, talpra állításának helyzetét a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.