0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Traktorfesztivál menti meg az agrárszakmát

Még mindig kevesen dolgoznak az agrárágazatokban, a mezőgazdaságban tízből kilenc gazda szakemberhiánnyal küzd. Évente kevesebb, mint 500 diák szerez képesítést a területen, pedig közel tízszer ennyire lenne szükség. A szakma megmentésére egy iskolásokat célzó programot kezdeményeztek az ország gépforgalmazói, ahol versenyekkel, drifttel és traktorfesztivállal győzik meg a fiatal generációt.

“Minden felmérés azt mutatja, hogy a szektor gyakorlatilag teljesen elöregedett. Az átlag életkor 50 fölötti, miközben az iskolázottsági szint gyakran alacsony, a kezelők sokszor hibásan használják, és tönkre teszik az új típusú gépeket. Ezért indítottuk el a Legyél te is mezőgépész! programot: több mint 100 gépforgalmazó összehangolt együttműködésének köszönhetően átfogó, 11 pontból álló képzési és karrier programot állítottunk össze. Ennek része a Hódmezőrület is, ahol fesztivál hangulatban, high-tech traktorok bemutatásával tesszük divatossá a mezőgépész szakmát” – mondta el Umenhoffer Péter, a kampány egyik vezetője.

A szakértő szerint legalább 20 évre van szükség ahhoz, hogy az agrárágazatban megszűnjön a munkaerőhiány, de ehhez feltétlenül szükség van a fiatalokat megszólító eszközökre.

A fesztiválon a teljes magyar traktortörténelem megtekinthető, és a legújabb gépcsodákat is ki lehet próbálni. Ezer forintért egy profi sofőr mellé driftelni is beülhetnek a látogatók, a befolyt összegből pedig a pályakezdő mezőgépészeket támogatják.

“A programhoz tartozik az Éld át igazából! – Legyél Te is mezőgépész! játék, amelyet kifejezetten középiskolásoknak találtunk ki. A csapatoknak több feladatot is teljesíteniük kell, az utolsót a Hódmezőrületen tudják végrehajtani a diákok. Az első három helyezett arányosan elosztva megkapja a driftből befolyt teljes összeget különböző szerszámok és segédeszközök formájában”- tette hozzá Umenhoffer Péter.

A Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) és az Agrárminisztérium közös mérései szerint a program 2017-es indulása óta másfélszer többen jelentkeztek mezőgépésznek.

A szakértő szerint azonban elsősorban szemléletváltásra és a fiatalok informálására van szükség, így a látványos eredményekhez még legalább egy évtizedre van szükség.

További információ:
www.hodmezorulet.hu
www.axial.hu

Forrás: Axiál Sajtóközlemény