Back to top

Farmer-Expo: az öntözéstől az almakérdésig

Nincs almakrízis - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a XXVII. Farmer-Expo megnyitóján, Debrecenben. Azonban hozzátette, hogy van gond és feladat, melyet csak összefogással lehet megoldani. Ez meg is történt, és ezért a gazdák képviselői eredményesen tudnak tárgyalni a felvásárlókkal és a feldolgozókkal.

Augusztus 17-én megnyílt Debrecenben a XXVII. Farmer-Expo. Az eseményen mások mellett részt vett Nagy István agrárminiszter, Papp László, Debrecen polgármestere és Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnöke. Ugyanezen az eseményen szentelték meg a nemzet kenyerét, amelynek kapcsán Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke bejelentette, hogy ebben az évben a felajánlások meghaladták a 700 tonnát.

Nagy István agrárminiszter köszönetét fejezte ki a gazdáknak azért, amit eddig megtettek, amit eddig elértek. Az idén 4,84 millió tonna búza termett, ami a vetőmagon és a takarmányon felül 20 millió ember számára elegendő. Utalva a hely szellemére, a Debreceni Egyetem Agrárközpontjára, rámutatott, hogy tudás nélkül előrejutni a gazdálkodóknak sem lehetséges.

Az agrároktatást 150 évvel ezelőtt alapították meg a városban, most Debrecen hasonló fordulat előtt áll, mert a technológiai fejlesztés jegyében betelepül a járműipar is.

Ez nekünk nem lehet gond, hanem sokkal inkább azt veti fel, hogy tudjuk-e azt a technológiai színvonalat magunk is felmutatni, tudunk-e fejlődni, vagy lemaradunk. A járműipar ugyanis szemléletével motorja lehet a magyar agrárgazdálkodásnak.

Óriási értékünk az 5,7 millió hektár megművelhető terület. Ugyanakkor fel kell készülnünk a klímaváltozásra, mert az időjárás és a csapadékgondok egyre több nehézséget okoznak a gazdálkodóknak országszerte. A klímaváltozás arra figyelmeztet bennünket, hogy miként tudjuk az öntözéses gazdálkodásunkat magasabb szinten, fejlettebb módon megvalósítani.

A víz körül különböző fórumokon zajlik a vita. Ennek jelenleg három gazdája létezik, és általában másként közelítenek ehhez a kérdéshez. A Belügyminisztériumban a katasztrófavédelemhez tartozik, viszont a mezőgazdaságban öntözéses gazdálkodás nélkül nem létezik versenyképes termelés. Az ivóvíz, amit sokan féltenek, valóban nagy kincs, amit meg kell őriznünk, ugyanakkor a lehetőségeink kihasználásával rövid időn belül 200 ezer hektárra növelhetjük az öntözhető területek nagyságát.

Minekünk úgy kell gazdálkodni az öntözővízzel, hogy ne veszélyeztessük a vízbázist, és erre adottak a lehetőségeink.

Mivel Magyarországról több víz folyik ki (122 köbkilométer), mint amennyi beérkezik (116 köbkilométer), így minden erkölcsi alapunk és jogunk megvan az öntözéshez. Az a feladatunk, hogy a vízügyi egyeztetéseket gyorsan folytassuk le és cselekedjünk.

Az öntözés mellett kiemelt figyelmet kell fordítani a technológiában a talajvíz megőrzésére. Ehhez az azonnali reagálásra több gépre van szükségünk, és ebben már döntések születtek. Kijelentette, hogy

10 éven belül megoldják a Hajdúság komplex vízgazdálkodását, az öntözést, és ez a soron következő uniós programban prioritást élvez.

A napi időszerű kérdések kapcsán a miniszter kijelentette, hogy nincs almakrízis. Van gond és feladat, amit meg kell oldani, nekünk 730 ezer tonna almával meg kell tudnunk birkózni. Igaz, ehhez össze kell fogni, ami ezúttal meg is történt, és ezért a gazdák képviselői eredményesen tudnak tárgyalni a felvásárlókkal és a feldolgozókkal. Egyaránt nem fair, hogy mindig a termelő viseli a legnagyobb kockázatot, miközben ehhez most kirívóan tisztességtelen ajánlatot (kilogrammonként 13 forintot a léalmáért) adtak a felvásárlók.

A gazdáknak nem az az érdeke, hogy a feldolgozók tönkremenjenek, hanem, arra kérnek garanciát, hogy az ő megélhetésük is garantált legyen

- mondta végül a miniszter.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tovább lehet jelentkezni az OMÉK „Dalban mondjuk el!” pályázatára

Még egészen 2019. augusztus 21-ig jelentkezhetnek a „Dalban mondjuk el!” című pályázatra azok, akik szeretnék megmutatni és előadni szerzeményüket az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) közönségének.

A kormány továbbra is harcol a magyar gazdák pénzéért

A magyar kormány folytatja a harcot a magyar gazdák pénzéért. A hagyományosan erős mezőgazdasággal rendelkező országoknak közösen kell fellépniük a KAP források megtartásáért és a gazdabarát, egyszerű szabályozásért – mondta Nagy István agrárminiszter a Didier Guillaume francia mezőgazdasági miniszterrel folytatott keddi kétoldalú megbeszélést követően Párizsban.

Látványosan nő az orosz agrárexport

Oroszország élelmiszer-ellátásának biztonsága lényegében biztosított, a kivitel értéke öt év múlva elérheti a 45 milliárd dollárt - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök egy tanácskozáson a Kubany megyei Lipecben.

Augusztus 31-ig várják a kiállítók jelentkezését az OMÉK-ra!

Meghosszabbított határidővel, egészen 2019. augusztus 31-ig várják a kiállítók jelentkezését az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) szervezői, az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum (AMC). Az idén szeptember 26-29. között, immár 79. alkalommal megrendezendő OMÉK-ot a professzionalitás, nemzetköziség és innováció jellemzi majd.

A hét végére befejezik a búza aratását

Bár minőségben vegyes a kép, termésátlagban a korábbi várakozásokhoz képest jobbat hoznak a kalászos gabonák. Ha az időjárás megfelelő lesz, a hét végéig befejeződhet a búza aratása - olvasható a Világgazdaság keddi számában.

A külkereskedelmi többlet több mint felét az agrárium teszi ki

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez - jelentette ki Nagy István Agrárminiszter a mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomaták találkozóján, hétfőn az Agrárminisztériumban.

Gyors, hatékony talajelemzés munkavégzés közben

Veris iScan néven újdonságnak számító talajvizsgálati technológiáját mutatott be tavaly a holland Vantage Agrometius cég.

A burgonyatermesztés és a klímaváltozás

A 2018-at megelőző 15 évben megtriplázódott a burgonya ára Magyarországon, ráadásul évről évre kevesebb burgonya is terem itthon. 2019-ben már áprilisra elfogyott a hazai termés a boltokból, és import áru adja a dráguló kínálatot.

Szomjazik a kukorica

A kapásnövények az ország egyre nagyobb területén sóvárogva várják az esőt. A kukorica számára ideális júliusi 100 mm-es havi csapadékösszegtől az ország döntő részén nagyon messze vagyunk (van olyan része az országnak, ahol a júliusi összeg még az 5 mm-t sem éri el), és úgy tűnik, hogy e hónap végéig már ilyen száraz is marad az idő. Az aratásra ugyanakkor ez az időjárás a kedvező.

Lengyelország, a ribizli nagyhatalom

A legnagyobb ribizli termelő az Európai Unióban Lengyelország, a világon pedig a dobogó második fokán áll, egyedül Oroszország előzi meg.