Back to top

Jövő hétre a gomolyfelhők is eltűnnek

A hét közepére enyhülést, valamint kedden és szerdán sokfelé csapadékot hozó hidegfront után a hét második felében ismét melegedés kezdődik, eleinte még elszórtan egy-egy záporral, zivatarral. A hétvégére sokfelé emelkedik kevéssel 30 fok fölé a hőmérséklet. A napos idő és erős UV sugárzás mellett ismét fennáll majd a perzselés veszélye.

Az elmúlt napok csapadékviszonyait tekintve, kedden sokfelé, szerdán főként az ország keleti harmadán fordultak elő záporok, néhol heves zivatarok. Általában véve 2 és 8 mm közötti mennyiség esett, de északnyugaton és az északkeleti határszélen sokfelé egyáltalán nem volt csapadék, máshol azonban előfordultak felhőszakadások is 20 mm-t meghaladó csapadékmennyiséggel.

Ennek megfelelően továbbra is változatos képet mutatnak a talajok nedvességviszonyai az országban.

Általánosságban elmondható, hogy a Dunántúlon kedvezőbb e tekintetben a helyzet, ott sokfelé nedves a talaj felső 20 cm-es rétege. A keleti országrészben is vannak területek, ahol jó a talaj vízellátottsága, de többfelé komoly szárazság van, főként északkeleten. A hőmérséklet a hét eleji 31, 34 fokos értékekről a hét közepére 26, 30 fokra esett vissza.

Az átmeneti enyhülés nem vetette vissza a növények érését.

A kukorica zömében már a viaszérés, illetve a teljes érés, a napraforgó pedig a citromérés, illetve egyre többfelé már a növényszáradás fenológiai fázisában jár. A szokásosnál átlagosan két héttel előrébb járnak az érési folyamatok. A többfelé száraz északnyugati és északkeleti területeken a kényszerérés miatt előrébb tart az érés, arrafelé a termés is jóval gyengébb. A gyümölcsök is előrébb tartanak a fejlődésben, a szőlők korai fajtáinál zajlik a szüret, a körte és alma fajták is hamarabb érnek. A száraz idő kedvező a gombabetegségek tekintetében.

 

Mi várható a továbbiakban?

 

A hét további részében gomolyfelhős, napos időre van kilátás, majd a jövő hét első napjaiban a napközbeni gomolyfelhő képződés is csökken, az egyre alacsonyabban járó nap ellenére is magas lesz az UV sugárzás.

Nagyobb területre kiterjedő csapadék nem valószínű az előttünk álló egy hétben, legfeljebb elszórtan alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar elsősorban az ország keleti felében, de hétfőn és kedden ezek valószínűsége is elenyésző.

A jövő hét elején ismét többfelé kell légköri aszály kialakulására számítani a legmelegebb órákban, és a száraz melegben a perzselés veszélye is fennáll. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak kevés helyen élénkül meg kissé a szél, így kedvezőek lesznek az időjárási feltételek a permetezésre. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 29, 33 fok között alakul.

Forrás: 
OMSZ

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hét végére befejezik a búza aratását

Bár minőségben vegyes a kép, termésátlagban a korábbi várakozásokhoz képest jobbat hoznak a kalászos gabonák. Ha az időjárás megfelelő lesz, a hét végéig befejeződhet a búza aratása - olvasható a Világgazdaság keddi számában.

Gyors, hatékony talajelemzés munkavégzés közben

Veris iScan néven újdonságnak számító talajvizsgálati technológiáját mutatott be tavaly a holland Vantage Agrometius cég.

A burgonyatermesztés és a klímaváltozás

A 2018-at megelőző 15 évben megtriplázódott a burgonya ára Magyarországon, ráadásul évről évre kevesebb burgonya is terem itthon. 2019-ben már áprilisra elfogyott a hazai termés a boltokból, és import áru adja a dráguló kínálatot.

Szomjazik a kukorica

A kapásnövények az ország egyre nagyobb területén sóvárogva várják az esőt. A kukorica számára ideális júliusi 100 mm-es havi csapadékösszegtől az ország döntő részén nagyon messze vagyunk (van olyan része az országnak, ahol a júliusi összeg még az 5 mm-t sem éri el), és úgy tűnik, hogy e hónap végéig már ilyen száraz is marad az idő. Az aratásra ugyanakkor ez az időjárás a kedvező.

Egyre drágább a kávé, miközben csökken az ára

Krízisben a világ kávéipara: a brazíliai túltermelésnek köszönhetően májusban tízéves mélypontra estek a termelői árak, miközben egyre több pénzt kell adni egy csésze feketéért.

Új szerves starter trágya

Az utóbbi évtizedekben szinte Európa teljes területén, köztük Magyarországon is, jelentősen romlott a művelt talajok tápanyag-gazdálkodása. Ezzel párhuzamosan, a ’90-es évektől folyamatos csökkenés figyelhető meg a makro- és mikroelem-kijuttatásban. Az állatállomány csökkenésével a kijuttatott istállótrágya mennyisége is jelentősen visszaesett.

Swarm: a mezőgazdasági gépesítés jövője?

Háromszáz iparági szakértő vett részt a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) fórumán, ahol a fő téma a traktorok jövője, illetve a jövő traktorai volt. Általánosnak látszik a vélekedés, hogy a gumikerekekkel szerelt erőgépek elérték ésszerű határaikat, és a jövőben a rajokban – angolul swarm – együttműködő, autonóm működésre képes gépek meghatározó szerepet játszhatnak a szántóföldi munkákban.

Az imádott leanderek

Olykor mellőzött szerepéből küzdi föl magát a szívünkbe a rajongásig szeretett növény. Kisné Heyek Andrea jól emlékszik arra, amikor rácsodálkozott a nemszeretem növény, a leander szépségére. Azóta több mint 80 termetes tövet nevel belőlük apró kertjében. Az Édenpont mozgalom szervezésében nyár közepén bárki megcsodálhatja végtelen változatosságukat.

Hat tonna feletti termésátlaggal takarítják be a búzát Tolnában

Hektáronként hat tonnát meghaladó termésátlaggal takarítják be az őszi búzát Tolna megyében, a termés az aratás mintegy kétharmadánál többségében malmi minőségű a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint.

Kedvezőbb termésátlagokra számítanak Zalában

Kedvezőbb termésátlagokra számítanak Zala megyében az idén, a termésbecslések szerint őszi búzából, árpából és tritikáléból is több terem, mint tavaly - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke csütörtökön az MTI-vel.