Back to top

Rekord árverés: 45 ezer juh került kalapács alá Ausztráliában

Ausztráliában 50 éve nem tombolt olyan aszály, mint idén. A helyi gazdák jelentős része nem tudja fenntartani háziállat-állományát. A héten egy aukción rekord mennyiségű, 45 ezer juhot adtak el.

Az elmúlt hónapban minden héten tízezresével váltak meg juhaiktól a gazdák. Az ausztrál farmerek nem tudják tovább húzni, az aszály teljesen ellehetetlenítette az állattartást.

Bár ez a megoldás rövid távon némi anyagi könnyebbséget jelent, főleg a vidéken tevékenykedő állattartók számára, ám hosszú távon nagyon komoly következmények várhatók.

Pát napja az ausztráliai Forbes mellett egy állatvásárra egyetlen nap 40 ezer juh érkezett, mintegy 10 ezerrel több, mint az megszokott. Aznap 45 ezer juhot értékesítettek.

Geoff Rice helyi farmer és árverésvezető a Daily Mail-nek elmondta:

„Egészen kivételes számokat produkált Augusztus. Ennyi juhot egyszerre legfeljebb tavasszal látunk az árveréseke. Teljesen felkészületlenül ért minket a roham.

Hiába dolgoznának az emberek, nem lehet elég takarmányhoz jutni, a gazdák kénytelenek meghozni a szomorú döntést: irány az árverés.

A legtöbb juh azonnal megy a vágóhídra. Az állatok jelenleg nagyon eltérő állapotban vannak. Sok juh egészen kiválóan néz ki és magas áron lehet őket értékesíteni. Azonban azokrol a területekről, ahol az aszály az átlagosnál is jobban megnehezített a gazdák dolgát, olyan állatok érkeznek melyeket csak jóval a piaci ár alatt lehet eladni" - foglalta össze Geoff Rice. 

Luke Whitty, a KMWL képviselője – a KMWL egyébként a környék legnagyobb élőállat kereskedő szervezete – hozzátette:

„Olyan állatok is kalapács alá kerülnek, melyeket legkorábban 2-3 hónap múlva kellene értékesíteni. Ez kétségtelenül annyi előnnyel jár, hogy a gazdáknak nem kell Ausztrália más területeiről beszerezni a drága takarmányt. Azonban sok más problémát vetít előre a jelenlegei helyzet.

Ha véget ér az aszály, az állattartók csak komoly nehézségek árán tudják majd feltölteni az állományukat.

Ez a folyamat akár évekig is eltarthat. Ha a szeptember is ilyen száraz marad, és az a kis „zöld” is azonnal kiszárad, nagyon nehéz időszak elé nézünk" - véli Whitty.

Az elemzések is ezt megerősítve arra számítanak, hogy mivel a szeptember száraznak és szelesnek ígérkezik, az eladási hullám nem fog alábbhagyni.

Forrás: 
dailymail.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Sokfelé a hétvégén sem enyhül a szárazság

Múlt hét második felében még mérsékelten meleg, száraz időben lehetett haladni a mezőgazdasági munkákkal, majd hétfőtől egyre nagyobb területen tért vissza a forróság, sajnos jelentősebb csapadék nélkül. A talajok egyre többfelé kritikusan szárazak, és az időjárási frontok a következő egy hétben északi, északnyugati irányból érkeznek, ezért főként ott számíthatunk záporokra, zivatarokra.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Miért tökéletes választás egy pohár hideg vörösbor a nyári melegben?

Egy forró nyári estén, egy hosszú, nehéz munkanap után semmi sem eshet jobban, mint egy pohár hideg vörösbor mellett lazítani. Így hát hűsítsük le magunkat egy Gamay-vel vagy Cabernet Franc-kal egyenesen a hűtőből…

Változó klíma, változó vetőmagok

A változó éghajlati körülményekhez a haszonnövényeknek is alkalmazkodniuk kell – ez azonban nem megy egyik napról, a másikra. Egy új hibrid előállítása eltart egy évtizedig is. Kérdés tehát, hogy a magyar vetőmagtermesztés hogyan tud megfelelni az európai zöld megállapodás, illetve a klímaváltozás okozta kihívásoknak az elkövetkező hét-tíz évben.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.