Back to top

Nagy genetikai értékű állatok: a siker a részletekben rejlik

Hosszú, de tartalmas szakmai napot állítottak össze a szarvasmarhatenyésztők számára a FarmerExpo szervezői. Az ágazatban tevékenykedő kiállítók mindegyikének lehetőséget teremtettek arra, hogy bemutathassák, mivel tudják segíteni a nagy genetikai értékű állatok teljesítményének jobb kihasználását.

Hatékonyság, versenyképesség, jövedelmezőség – kulcsszavak ezek ma már a gazdaság bármely területén, így a mezőgazdaságban, ezen belül a szarvasmarhatartásban is. Az ágazat komplex, sok szegmense van, aminek mindegyike befolyásolhatja az eredményes gazdálkodást. A siker a részletekben rejlik – jelezte már a címével is a Farmer Expo szombat délután megrendezett szarvasmarha-tenyésztési konferenciája, ami tényleg részletesen átfogta az ágazat szinte minden területét.  A szaporodási problémák kivizsgálásától a takarmányozáson át a hőstressz okozta problémák kezeléséig tizenhárom előadást hallgathattak meg az érdeklődők, akik számos innovatív megoldást, új berendezést, illetve alkalmazást ismerhettek meg ez alkalommal.  

Az állattenyésztés költségeinek 60-70 százalékát a takarmányozási költségek teszik ki, nem véletlen tehát, hogy az előadások nagy része a takarmányozáshoz kötődött.

A borjúnevelés fontosságára többen is felhívták a figyelmet. A borjak ideális takarmányozása ugyanis alapvetően meghatározza a tehéntartás eredményességét. A visszafogott borjúnevelés csakis a genetikailag meghatározott termelési szint alatti termeléssel párosulhat. Ahhoz, hogy minél tökéletesebben kihozhassuk a genetikailag magas tejtermelésre képes állományokban a bennük meglévő lehetőségeket, a borjúnevelésre nagy hangsúlyt kell fektetni. Azok a tehenek ugyanis, amelyeknek borjúkorban minél jobban kiszolgálták az igényeit, bizonyítottan magasabb termelésre lesznek képesek.

Egy gazda számára ma már kulcsfontosságú a mérés, a folyamatos ellenőrzés és a menedzsment. Több olyan takarmányozásra kiterjedő programot, szolgáltatáscsomagot, „intelligens” technológiát mutattak be az előadók, amelyek újdonságnak számítanak a világban, és Magyarországon is elérhetők már.  Amelyek például lehetővé teszik a termelők számára, hogy egységes és pontos takarmányadagot állítsanak elő minden takarmányból. Az egyik ilyen, egy keverő mérőeszközéhez csatlakoztatott berendezés, ami az üzemeltetőnek megmutatja a helyes betöltési sorrendet, az összetevők kívánt mennyiségeit és a megfelelő keverési időt. A gépbe be lehet táplálni a teljesítményadagokat is – például a tejhozamot -, és a számítógépes kapcsolat segítségével gyors értesítés kap a termelő arról, ha valami nem stimmel, így hamar beavatkozhat, javíthat.

A technológia automatikusan korrigálja a takarmányt a tehenek számában bekövetkezett változásoknak megfelelően, így elkerülhető a tehenek túl- vagy aluletetése.

Napjaink meghatározó gondja országosan a munkaerőhiány, mely az agráriumot talán még fokozottabban érinti. A konferencia résztvevői több olyan eszközt is megismerhettek, amelyek erre a problémára keresték a megoldást. A fejők számára fejlesztették ki azokat a berendezéseket, amelyek jelentősen megkönnyítik és lecsökkentik a fejés előtti és utáni fertőtlenítő munkájukat, ami a tőgygyulladás elkerülése érdekében nélkülözhetetlen. Az egyik gép már néhány gazdaságban működik nálunk is, míg a másikat a közel jövőben fogják bevezetni a piacra. A könnyen és gyorsan használható egyszerű eszközökhöz nem kell külön kompresszor, külön gép, nagyjából félórás beszerelést követően már működtethetők. Ráadásul a termelőknek nem egy újabb, drága beruházásról kell dönteniük, ha szeretnék telepükön alkalmazni. Mint megtudtuk, a cég általában olyan szerződést köt a partnereivel, hogy a berendezést ingyen beszereli a tehenészetekben, annak fejében, hogy ennek működtetéséhez a termelő egy meghatározott ideig az általuk forgalmazott szereket használja. Az, hogy mennyi ideig kötődik majd hozzájuk a termelő, az állománynagyságtól függ, de egy kisebb állományú gazdaság épp úgy részese lehet az üzletnek, mint a nagyobb.  

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Genomikai tenyészértékbecslés a magyartarka fajtában

A XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállításon a húshasznosítású szarvasmarha kategórián belül 5 csoportban hirdettek fajtagyőztest. Ezek közül az egyes fajtákat értékelő bírók közösen választották ki a húshasznosítású nagydíjas egyedet, mely idén a magyartarka lett anyatehén ikerborjaival, a Derecske Petőfi Mezőgazdasági Kft. prezentálásában.

Őszi talajmunkák

Bár az őszről a kertben elsősorban a szüret, a hosszú tenyészidejű és másodvetésű növények betakarítása jut az eszünkbe, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ebben az időszakban tesszük meg az első nagy lépést a következő évi növények termesztéséhez: előkészítjük a terepet és a talajunkat arra, hogy a következő évben jó termésünk lehessen.

Újdonságok a rakodógépek piacán

A Doosan új rakodógép modelleket mutatott be. Tavaly év végén jelent meg a középméretű rakodók vadonatúj termékcsaládja, amely az idén több új modellel bővült.

Már októberben megkezdődik a tejtermelést segítő támogatások kifizetése

A takarmánypiaci helyzetre való tekintettel az Agrárminisztérium intézkedett a tejágazat számára biztosított 30 milliárd forint célzott támogatás mielőbbi kifizetése érdekében – közölte Nagy István tárcavezető.

A tiszta tehén projekt

Megkezdődhet a Bovaer nevű takarmány adalékanyag piaci forgalmazása, a szer a kérődző állatok metánkibocsátását csökkenti. Első körben Brazília és Chile adott zöld utat a terméknek.

Wagyu marhahús egyenesen a laboratóriumból

A híres japán Wagyu marhahúsból egy kilónyi adag egyes exkluzív éttermekben akár 200 dollárnál is többe kerülhet, ám ez a különlegesség sokkal megfizethetőbbé válhat a laboratóriumban előállított másolatként.

Eladható ötletek

Magyarországon a földmérő, földügyi és térinformatikai technikusokat együtt képzik, oktatásuk egyik helyszíne a KMASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikuma. Cifer Attila földtudományi mérnöktanár, térinformatikai tanár előadásában a térinformatika képzés újdonságaival ismertette meg a hallgatóságot az OMÉK rendezvényén.

Táncoskert: Több mint bio…

A Táncoskert egy legeltetésre alapozott, holisztikusan menedzselt, regeneratív, permakultúrás, közösségi gazdaság, ahol a tagoknak nyílt napot szerveztek, hogy lássák, valójában hol és hogyan élnek azok az állatok, amelyeknek a húsát, tojását eszik. A Polgár határában működő családi gazdaságot Lengyel Zoltán vezeti, aki mind a termelésben, mind az értékesítésben a megszokottól teljesen eltérő utat választott.

Az se jó ha kevés, de az is baj, ha sok - a pára és a növények...

A termesztőberendezésekben szabályozott körülmények között kell megpróbálni a növények számára leginkább ideális körülményeket biztosítani. A túl száraz levegő sem jó a növényeknek, de a túl sok pára sem előnyös. Az AGAM páramentesítő berendezések nem csak páramentesítenek, hanem működésük közben számos más kedvező mellékhatás is kialakul...

6000 sertést „dobnak ki” a munkaerőhiány miatt

Több ezer sertés kényszervágására került sor az Egyesült Királyságban, mivel a Brexit és a COVID járvány következtében nincs elég mészáros illetve vágóhídi munkás.