Back to top

Nagy genetikai értékű állatok: a siker a részletekben rejlik

Hosszú, de tartalmas szakmai napot állítottak össze a szarvasmarhatenyésztők számára a FarmerExpo szervezői. Az ágazatban tevékenykedő kiállítók mindegyikének lehetőséget teremtettek arra, hogy bemutathassák, mivel tudják segíteni a nagy genetikai értékű állatok teljesítményének jobb kihasználását.

Hatékonyság, versenyképesség, jövedelmezőség – kulcsszavak ezek ma már a gazdaság bármely területén, így a mezőgazdaságban, ezen belül a szarvasmarhatartásban is. Az ágazat komplex, sok szegmense van, aminek mindegyike befolyásolhatja az eredményes gazdálkodást. A siker a részletekben rejlik – jelezte már a címével is a Farmer Expo szombat délután megrendezett szarvasmarha-tenyésztési konferenciája, ami tényleg részletesen átfogta az ágazat szinte minden területét.  A szaporodási problémák kivizsgálásától a takarmányozáson át a hőstressz okozta problémák kezeléséig tizenhárom előadást hallgathattak meg az érdeklődők, akik számos innovatív megoldást, új berendezést, illetve alkalmazást ismerhettek meg ez alkalommal.  

Az állattenyésztés költségeinek 60-70 százalékát a takarmányozási költségek teszik ki, nem véletlen tehát, hogy az előadások nagy része a takarmányozáshoz kötődött.

A borjúnevelés fontosságára többen is felhívták a figyelmet. A borjak ideális takarmányozása ugyanis alapvetően meghatározza a tehéntartás eredményességét. A visszafogott borjúnevelés csakis a genetikailag meghatározott termelési szint alatti termeléssel párosulhat. Ahhoz, hogy minél tökéletesebben kihozhassuk a genetikailag magas tejtermelésre képes állományokban a bennük meglévő lehetőségeket, a borjúnevelésre nagy hangsúlyt kell fektetni. Azok a tehenek ugyanis, amelyeknek borjúkorban minél jobban kiszolgálták az igényeit, bizonyítottan magasabb termelésre lesznek képesek.

Egy gazda számára ma már kulcsfontosságú a mérés, a folyamatos ellenőrzés és a menedzsment. Több olyan takarmányozásra kiterjedő programot, szolgáltatáscsomagot, „intelligens” technológiát mutattak be az előadók, amelyek újdonságnak számítanak a világban, és Magyarországon is elérhetők már.  Amelyek például lehetővé teszik a termelők számára, hogy egységes és pontos takarmányadagot állítsanak elő minden takarmányból. Az egyik ilyen, egy keverő mérőeszközéhez csatlakoztatott berendezés, ami az üzemeltetőnek megmutatja a helyes betöltési sorrendet, az összetevők kívánt mennyiségeit és a megfelelő keverési időt. A gépbe be lehet táplálni a teljesítményadagokat is – például a tejhozamot -, és a számítógépes kapcsolat segítségével gyors értesítés kap a termelő arról, ha valami nem stimmel, így hamar beavatkozhat, javíthat.

A technológia automatikusan korrigálja a takarmányt a tehenek számában bekövetkezett változásoknak megfelelően, így elkerülhető a tehenek túl- vagy aluletetése.

Napjaink meghatározó gondja országosan a munkaerőhiány, mely az agráriumot talán még fokozottabban érinti. A konferencia résztvevői több olyan eszközt is megismerhettek, amelyek erre a problémára keresték a megoldást. A fejők számára fejlesztették ki azokat a berendezéseket, amelyek jelentősen megkönnyítik és lecsökkentik a fejés előtti és utáni fertőtlenítő munkájukat, ami a tőgygyulladás elkerülése érdekében nélkülözhetetlen. Az egyik gép már néhány gazdaságban működik nálunk is, míg a másikat a közel jövőben fogják bevezetni a piacra. A könnyen és gyorsan használható egyszerű eszközökhöz nem kell külön kompresszor, külön gép, nagyjából félórás beszerelést követően már működtethetők. Ráadásul a termelőknek nem egy újabb, drága beruházásról kell dönteniük, ha szeretnék telepükön alkalmazni. Mint megtudtuk, a cég általában olyan szerződést köt a partnereivel, hogy a berendezést ingyen beszereli a tehenészetekben, annak fejében, hogy ennek működtetéséhez a termelő egy meghatározott ideig az általuk forgalmazott szereket használja. Az, hogy mennyi ideig kötődik majd hozzájuk a termelő, az állománynagyságtól függ, de egy kisebb állományú gazdaság épp úgy részese lehet az üzletnek, mint a nagyobb.  

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Marhaművészet az egészségügyi dolgozókért

Az utóbbi években a nebraskai Bridgeportban élő David Schuler „marhaművész” farmer a karácsonyi időszakban a red angus állományát élő műalkotásokká változtatja. Elkészítette már velük-belőlük a farmja billogját, és a beef (marhahús) szót is, amit felhasználtak az USA „Marhahús… ez van vacsorára” elnevezésű fogyasztásösztönző kampányában is.

Súlyos döntést hozott a John Deere

A John Deere bejelentette, hogy biztonsági okokból 2021. október 31-ig semmilyen mezőgazdasági kiállításon nem vesz részt Európában és a volt szovjet tagállamokban.

Beengedik az idénymunkásokat

A világjárványból eredő súlyos munkaerőhiány miatt Ausztráliában számos gyümölcstermesztő kénytelen volt az ültetvényen hagyni a termést, vagy a betakarítás után megsemmisíteni.

Merre tart a magyar szőlő szaporítóanyag-előállítás?

A digitális térben, 2021. január 12-én kedden rendezték a Szőlő Szaporítóanyag-előállítási Tudományos Konferenciát, melyet a Szent István Egyetem, a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány, a Doktoranduszok Országos Szövetsége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlőszaporítóanyag Termesztők Szövetsége közösen szervezett.

Küszöbön a megállapodás a minimálbérről

Közeledtek az álláspontok a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának legutóbbi ülésén, bruttó 167-169 ezer forint körül lehet az idei legkisebb munkabér.

Fendt 1100 Vario MT: a legnagyobb traktor, fokozatmentes hajtóművel

A Fendt 1100 Vario MT szériával a német gyártó a gumihevederes járószerkezetű traktorok 511 LE és 673 LE közötti teljesítménykategóriáját fedi le. Ezzel a Fendt 1167 Vario MT a gumihevederes traktorok piacán a legnagyobb teljesítményű erőgép, amely fokozatmentes hajtóművel kerül a piacra.

Amerikai fertőtlenítőrobotokat próbál ki a holland kereskedelmi lánc

A Covid-19 járvány idején különösen nagy figyelem irányul a fertőtlenítésre, többek közt a kereskedelemben is. A holland Ahold Delhaize ultraibolya sugárzással fertőtlenítő robotokat próbál ki két amerikai kereskedelmi központjában. Az Ava Robotics vállalat gépeit ők használják elsőként a világon a zöldség-gyümölcs kereskedelemben.

Emelkedő tőzsdei árak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Pótkocsik érkeztek az agráriskolákba

2021. január 11-én és 12-én három új pótkocsit kaptak a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum iskolái az Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően.

540 millió forintos beruházást valósít meg a Heineken a soproni sörgyárban

Versenypiaci pozíciójának erősítése céljából 540 millió forintos beruházást valósít meg a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. a 125 éves soproni sörgyárban - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Sopronban.