Back to top

Nagy genetikai értékű állatok: a siker a részletekben rejlik

Hosszú, de tartalmas szakmai napot állítottak össze a szarvasmarhatenyésztők számára a FarmerExpo szervezői. Az ágazatban tevékenykedő kiállítók mindegyikének lehetőséget teremtettek arra, hogy bemutathassák, mivel tudják segíteni a nagy genetikai értékű állatok teljesítményének jobb kihasználását.

Hatékonyság, versenyképesség, jövedelmezőség – kulcsszavak ezek ma már a gazdaság bármely területén, így a mezőgazdaságban, ezen belül a szarvasmarhatartásban is. Az ágazat komplex, sok szegmense van, aminek mindegyike befolyásolhatja az eredményes gazdálkodást. A siker a részletekben rejlik – jelezte már a címével is a Farmer Expo szombat délután megrendezett szarvasmarha-tenyésztési konferenciája, ami tényleg részletesen átfogta az ágazat szinte minden területét.  A szaporodási problémák kivizsgálásától a takarmányozáson át a hőstressz okozta problémák kezeléséig tizenhárom előadást hallgathattak meg az érdeklődők, akik számos innovatív megoldást, új berendezést, illetve alkalmazást ismerhettek meg ez alkalommal.  

Az állattenyésztés költségeinek 60-70 százalékát a takarmányozási költségek teszik ki, nem véletlen tehát, hogy az előadások nagy része a takarmányozáshoz kötődött.

A borjúnevelés fontosságára többen is felhívták a figyelmet. A borjak ideális takarmányozása ugyanis alapvetően meghatározza a tehéntartás eredményességét. A visszafogott borjúnevelés csakis a genetikailag meghatározott termelési szint alatti termeléssel párosulhat. Ahhoz, hogy minél tökéletesebben kihozhassuk a genetikailag magas tejtermelésre képes állományokban a bennük meglévő lehetőségeket, a borjúnevelésre nagy hangsúlyt kell fektetni. Azok a tehenek ugyanis, amelyeknek borjúkorban minél jobban kiszolgálták az igényeit, bizonyítottan magasabb termelésre lesznek képesek.

Egy gazda számára ma már kulcsfontosságú a mérés, a folyamatos ellenőrzés és a menedzsment. Több olyan takarmányozásra kiterjedő programot, szolgáltatáscsomagot, „intelligens” technológiát mutattak be az előadók, amelyek újdonságnak számítanak a világban, és Magyarországon is elérhetők már.  Amelyek például lehetővé teszik a termelők számára, hogy egységes és pontos takarmányadagot állítsanak elő minden takarmányból. Az egyik ilyen, egy keverő mérőeszközéhez csatlakoztatott berendezés, ami az üzemeltetőnek megmutatja a helyes betöltési sorrendet, az összetevők kívánt mennyiségeit és a megfelelő keverési időt. A gépbe be lehet táplálni a teljesítményadagokat is – például a tejhozamot -, és a számítógépes kapcsolat segítségével gyors értesítés kap a termelő arról, ha valami nem stimmel, így hamar beavatkozhat, javíthat.

A technológia automatikusan korrigálja a takarmányt a tehenek számában bekövetkezett változásoknak megfelelően, így elkerülhető a tehenek túl- vagy aluletetése.

Napjaink meghatározó gondja országosan a munkaerőhiány, mely az agráriumot talán még fokozottabban érinti. A konferencia résztvevői több olyan eszközt is megismerhettek, amelyek erre a problémára keresték a megoldást. A fejők számára fejlesztették ki azokat a berendezéseket, amelyek jelentősen megkönnyítik és lecsökkentik a fejés előtti és utáni fertőtlenítő munkájukat, ami a tőgygyulladás elkerülése érdekében nélkülözhetetlen. Az egyik gép már néhány gazdaságban működik nálunk is, míg a másikat a közel jövőben fogják bevezetni a piacra. A könnyen és gyorsan használható egyszerű eszközökhöz nem kell külön kompresszor, külön gép, nagyjából félórás beszerelést követően már működtethetők. Ráadásul a termelőknek nem egy újabb, drága beruházásról kell dönteniük, ha szeretnék telepükön alkalmazni. Mint megtudtuk, a cég általában olyan szerződést köt a partnereivel, hogy a berendezést ingyen beszereli a tehenészetekben, annak fejében, hogy ennek működtetéséhez a termelő egy meghatározott ideig az általuk forgalmazott szereket használja. Az, hogy mennyi ideig kötődik majd hozzájuk a termelő, az állománynagyságtól függ, de egy kisebb állományú gazdaság épp úgy részese lehet az üzletnek, mint a nagyobb.  

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyolcvan éves az Annaburger

A nagy teherbírású speciális pótkocsijairól – tartálykocsik, lehordószerkezetes és trágyaszóró kocsik – ismert Annaburgert az 1940-es évek elején alapították. Már a II. világháború előtt is gyártott pótkocsit traktorokhoz, és igavónoknak is.

A mai óriási mezőgazdasági gépek a világ termőterületeinek 20%-át veszélyeztetik

1958-ban egy kombájn, amely egy teljes rakomány frissen betakarított terményt szállított, 8000 font (4 tonna) súlyú lehetett. Ma egy teljesen megrakott kombájn súlya 80 000 font (36 tonna) is lehet.

Az eredmény azonnal látható

Hazánkban nem elterjedt a gépi virágritkítás almában, ezért mutatták be Újfehértón, a Debreceni Egyetem Újfehértói Kutatóintézetében a Darwin berendezést. A gép bemutatásával azokat a tévhiteket is szeretnék eloszlatni, hogy ez az eljárás károsítja a fákat, tudtuk meg Takács Ferenc megbízott osztályvezetőtől.

Elégedettségi rangsor

A gépi munka mellett a termelés inputanyagai, a vetőmag, a mű­trágya és növényvédő szer költségei teszik ki a növénytermelés ráfordításainak a legnagyobb részét. A legtöbb országban sok milliárdos üzlet a gyártásuk és a forgalmazásuk.

Stratégiai fontosságú minden beruházás és fejlesztés

„A jövőben olyan magyar agráriumra van szükség, amely hatékonyan, biztonságosan és hosszú távon képes kiszolgálni elsősorban a magyar lakosságot, és ezt követően a megnövekedett külföldi igényeket az exporton keresztül. Stratégiai fontosságú tehát minden olyan beruházás és fejlesztés, amely közvetlen vagy közvetett módon hozzájárul a mezőgazdaság teljesítményének, kibocsátásának növeléséhez” – hangzott el Fábiánsebestyénben.

A Digitális Bemutató Gazdaság díj meghirdetése és a Digitális Szolgáltatók Adatbázisának létrehozása az agráriumban

Új állomásához érkezett a Digitális Agrárakadémia megvalósítása. A Kormány 2019-ben fogadta el Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját (DAS), melyben meghatározásra került a Digitális Agrárakadémia. A Digitális Agrárakadémia célja a precíziós technológiák használatának elterjesztése, a termelők felkészítése a precíziós agrár-megoldások, a precíziós eszközök és szolgáltatások felhasználására.

Megvette a Yokohama a Trelleborgot

A Yokohama Rubber Company 2,1 mil­liárd euróért felvásárolta a Trelleborg gumigyárat. Az eddig svéd-olasz tulajdonban lévő vállalat olasz ága a Pirelli mezőgazdasági gumiabroncsokat gyártó üzletágából ered, és az évtizedek során a cseh-német tulajdonú Mitas, majd a Maximo Cultor és Interfit gumimárkákat is megvásárolta.

Miért vásárolunk pálinkát?

Magyarország éghajlati és természeti adottságainak köszönhetően különösen alkalmas a gyümölcstermesztésre. A Kárpát-medencében termett gyümölcsök magas beltartalmi értékekkel rendelkeznek, így kiemelten alkalmasak jó minőségű termékek előállítására, beleértve a pálinkát is.

Hivatalos szakma lett a növényvédelmi drónpilóta, már az első képzőintézmények is megvannak

A technika fejlődése újabb szakmákat hívott életre Magyarországon. A drónok egyre többféleképpen hasznosíthatóak, már nemcsak a filmiparban, hanem az agrárszektorban is. Ezt felismervén a Nébih kezdeményezésére új képzés indult: a növényvédelmi drónpilóta alapképzés. Magyarországon elsőként az ABZ Drone Kft. szerezte meg a jogot, hogy megszervezhesse és elindíthassa az oktatást.

Digitalizáció a megbízhatóság jegyében

A KITE hódmezővásárhelyi alközpontjában május 5–7. között magas szintű gépkiállítást és bemutatót szerveztek. Évek óta arra törekszenek, hogy az eseményt összekapcsolják a Hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokkal, kihasználva annak szinergikus hatását, ugyanis a két bemutatót alig 1 kilométerre tartják egymástól.