Back to top

Antibiotikum mentes sertéstenyésztés

Az állattenyésztési ágazatban a WHO ajánlások mellett az Európai Unió is stratégiai célként fogalmazta meg az antibiotikum felhasználás jelentős visszaszorítását az iparszerűen működő állattartó telepeken. Az idei FarmerExpon megrendezett sertéstenyésztési konferencia központi témája az antibiotikum mentes sertéstartás volt.

A rendezvény résztvevői reggeltől estig tartó előadássorozat alkalmával szerezhettek információt az antibiotikum adagolást kiváltó tartási és takarmányozási módszerekről, de szó volt még állatjólléti, járványvédelmi, takarmányozási és telepirányítási témákról is.

Miért fontos az antibiotikum mentes sertéstartás?

A globális sertéstartás csak a szükség esetén gyógyításra felhasznált antibiotikum adagolás irányába tolódik el, ennek egyik oka az, hogy az emberi rezisztens baktériumok száma növekszik, az állati rezisztencia is egyre magasabb és az igénybe vehető hatóanyagok száma pedig csökken. Az antibiotikum rezisztencia veszély csökkentése érdekében jogszabály változások vannak előkészületben. Ennek értelmében az antibiotikum készítményeket a telepi higiéniai hiányosság kivédésére nem lehet majd felhasználni, továbbá 2022-től ZnO tilalom lép életbe, melynek kiváltására új módszerek szükségesek a bélflóra stabilizálására.

A jogszabály változást követően antibiotikumot csak betegség esetén és intézeti vizsgálati eredmény alapján lehet adagolni.

Hogyan lehet kiváltani az antibiotikum készítményeket?

Elsődleges szempont az állomány ellenálló képességének fokozása a megfelelő tartási és takarmányozási körülmények megteremtésével, ide tartozik a mikotoxin mentes takarmány adagolása és a káros anyagcseretermékek eltávolítása, képződésüknek csökkentése.

A sertéstartók különböző alternatív védekezési lehetőségeket is alkalmazhatnak az antibiotikumok kiváltására, amelyek lehetnek probiotikumok, prebiotikumok, huminsavak, fulvosavak használata, vakcinázás, homeopátiás készítmények, fágterápia vagy bakterocinek alkalmazása.

A probiotikumok a kórokozók szaporodását gátolják, a „jó” baktériumok szaporodását segítik, az immunrendszer működését fokozzák, a gyulladásos folyamatokat csökkentik. A probiotikumok nem az egész bélre fejtik ki kedvező hatásukat, hanem bélszakaszra specializálva. A huminsavak, fulvosavak antivirális és antibakteriális hatásukról ismertek, immunrendszer erősítők, fontos hatóanyagok a mikroelemek pótlásához és toxinmegkötők.

Az alternatív módszerek használata nem csak az antibiotikumok kiváltásában lehetnek segítségére a sertéstartóknak, de komoly költségcsökkentő hatásuk is számottevő.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Szorongásra ölelgessünk tehenet

Az ötlet egyszerű: Öleljen meg egy tehenet, hogy megfeledkezzen a problémáiról. A tehenek ölelése lassan világméretű wellnesstrend lesz - Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Svájcban és az USA-ban már van néhány farm, amely ilyen szolgáltatást kínál. Az indiai Gurugramban egy civil szervezet nyitott „bújjuk a tehénhez” központot - írja az India Times nyomán az interestingengineering.com.

Kiből lesz állatkínzó?

Az állatbántalmazók profilját igyekeztek megrajzolni az Állatorvostudományi Egyetem szakmai napján. A program az Állatkínzás és az emberekkel szemberni erőszak összefüggései című egyetemi képzés folytatása. Az előadók többsége elsősorban jogi, bűnügyi szempontból közelített a témához, de szó volt a korai felismerés és a rehabilitáció lehetőségéről és arról, mit tehetünk az agresszív gyerekekkel.

Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.

Gigantikus méretű takarmánygyár építését tervezik

A piacvezető brit sertés és baromfi takarmánygyártó, az ABN egy olyan hatalmas, a legmodernebb technológiákon alapuló üzemet kíván megépíteni, mely kulcsszerepet töltene be az Egyesült Királyság élelmiszerellátási-láncában.

Melyik bárány kerül a húsvéti tányérba?

A tél dereka a bárányok születésének időszaka. Így van ez a Hortobágyon is, ahol az ország legnagyobb racka állományát tartják. A legjobb genetikai adottságú bárányok a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. törzsállományát gyarapítják majd, míg a többiek húsvétra „elkészülnek”, és tányérba kerülnek.

Egy elvadult ausztrál juhról 35 kiló gyapjút nyírtak le

Baarack – így nevezték el azt a vadon élő juhot, melyet egy ausztrál erdőben találtak megmentői, betegen. Egy állatmenhelyre szállították, ahol megszabadították irgalmatlan gyapjától, sőt, azóta már be is illeszkedett a többi mentett juh közé.

Rendkívüli támogatást kaphatnak a magánalapítású állatkertek

Az Agrárminisztérium szakmai támogatásával a Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) létrehozott egy - a szövetség tagjainak felajánlásaiból visszatérítendő támogatás alapjául szolgáló - több millió forint értékű pénzügyi keretet, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egy ugyanolyan összegű, vissza nem térítendő kormányzati támogatással növel.

Újabb egység bukott meg a Nébih vágóhídellenőrzés sorozatán

A központi vágóhídellenőrzés-sorozaton ismét súlyos higiéniai-, valamint élelmiszerbiztonsági jogsértéseket tártak fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy Pest megyei egység vizsgálatakor. Az üzemben tapasztaltak miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a létesítmény tevékenységét, valamint több mint 12 tonna jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszer tételt vont ki a forgalomból.

Először láttak sárga pingvint az Atlanti-óceán déli részén

Természetfotósok első alkalommal láttak olyan pingvint, mely nem fekete-fehér volt, hanem sárga és fehér színekben pompázott a közel 120 000 pingvin között egy dél-georgiai szigeten, az Atlanti-óceán déli részén.