Back to top

A föld gondozása volt a téma a NAK szakmai rendezvényén

Szakmai rendezvényre invitálta a térségi gazdákat, falugazdászokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kedden Jászberénybe. A NAK Akadémia szervezői ez alkalommal a termőföld gondozásának technikáját, technológiáját mutatták be az ingyenes program alkalmával.

A rendezvény előadói a következő gazdasági évet megalapozó talaj-előkészítő munka fontosságáról, szerepéről szóltak. Nem feledkeztek meg arról sem, hogy a talajművelés, az úgynevezett humuszmenedzsment mennyire fontos, ezért a terület legújabb eredményeit is megosztották a hallgatósággal - írja a szoljon.hu.

Ezzel együtt szó esett a talaj-előkészítő munka átalakulásáról is, melyben fokozottan kell odafigyelni a klimatikus változások mezőgazdasági hatásaira.

Hubai Imre Csaba, a NAK megyei elnöke kiemelte, hogy szeretnék még inkább felhívni a gazdák figyelmét az őszi talajművelés fontosságára.

Rámutatott, hogy a termőföldre, mint megújuló erőforrásra kell tekintenünk, melynek megőrzéséhez rendkívül fontos, hogy a gazdálkodók rendszeresen megújítsák, felfrissítsék ismereteiket.
Forrás: 
szoljon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megváltozott a KTF-kérelmezés menete

Elengedhetetlen, hogy a gazdálkodó pontosan tudja, hogy az általa gyártott vagy forgalmazott termék milyen vámtarifaszám alá tartozik, fokozottan igaz ez, ha export-import ügyletről van szó, ugyanis a vámeljárások során ennek megadása kötelező.

Mi terem a szőlő alatt?

Ha mókásan akarnánk megválaszolni a kérdést, mit is találhatunk a szőlő alatt, mondhatnánk, hogy ott lehetnek a számunkra legfontosabbak: családunk, hűsölő háziállataink, autónk... Viccet félretéve, a szőlő közvetlen környezetéről, vagyis a tőkék alatti tér kihasználásáról szeretnék bővebben szólni.

A takarónövények növelhetik a földigiliszták számát

Egy újabb kutatás felfedezte, hogy a takarónövények termesztése és a talajművelés csökkentése megháromszorozhatja a talajban lakó földigiliszták számát, ami egészségesebb talajt eredményez.

Veszélyben a vajdasági termőföldek!

Ötven év múlva pusztává válhat Szerbia éléskamrája. Riasztó mértékben csökken a Vajdaságban található mintegy 1,7 millió hektárnyi termőföld szervesanyag-tartalma. A szakértők figyelmeztetnek, a talaj humusztartalma már három százalék alá esett, ami az optimális határérték.

Dán-svéd "biotermék" szakmai tanulmányutat szervez a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a Nordic Organic malmöi ökológiai kiállítás köré épített szakmai tanulmányutat szervez tagjai számára. A dán-svéd szakmai tanulmányútra elsősorban azon élelmiszeripari tagok jelentkezését várja az igazgatóság, akik biotermékeket gyártanak és/vagy érdeklődnek a különböző termékfejlesztési lehetőségek iránt.

A fiatal gazdálkodók vállalkozói készséget fejleszti a NAK és az Agrya közös programja

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) újabb közös szervezésű programjában a fiatal gazdálkodókat segítik a vállalkozóvá válás folyamatában. Az ingyenes, hat hónapos Így neveld az álmaidat! című programra már várják a jelentkezéseket.

Talajminta-elemzés űrtechnológiával

Gyors, olcsó, pontos az az automatikus mintavételi módszer, amely a NASA robotszondájában is alkalmazott lézerspektroszkópiás módszerrel naponta akár 1500 vizsgálatát tudja elvégezni.

A jótékony riolittufa

Sokféle talajjavító anyag létezik, közülük a riolittufa-őrlemény használható a legsokoldalúbban, mert természetes ioncserélő képessége révén szinte minden talajtípuson bevethető.

Az innovatív vállalkozások piacra jutását segíti az új program

Innovatív vállalkozások jelentkezését várják a magyar mezőgazdaság megújítását segítő NAK Tech Lab vállalkozásfejlesztési programra. A kezdeményezés a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminál együttműködése nyomán jött létre.

A termékpozícionálásról szól az „EGYÜTT AZ ÉLELMISZERIPARÉRT” konferencia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága marketing- és termékértékesítési stratégiákkal, valamint -eszközökkel foglalkozó konferenciát rendez 2019. november 5-én, Budaörsön, az „EGYÜTT AZ ÉLELMISZERIPARÉRT” programsorozat részeként.