Back to top

A föld gondozása volt a téma a NAK szakmai rendezvényén

Szakmai rendezvényre invitálta a térségi gazdákat, falugazdászokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kedden Jászberénybe. A NAK Akadémia szervezői ez alkalommal a termőföld gondozásának technikáját, technológiáját mutatták be az ingyenes program alkalmával.

A rendezvény előadói a következő gazdasági évet megalapozó talaj-előkészítő munka fontosságáról, szerepéről szóltak. Nem feledkeztek meg arról sem, hogy a talajművelés, az úgynevezett humuszmenedzsment mennyire fontos, ezért a terület legújabb eredményeit is megosztották a hallgatósággal - írja a szoljon.hu.

Ezzel együtt szó esett a talaj-előkészítő munka átalakulásáról is, melyben fokozottan kell odafigyelni a klimatikus változások mezőgazdasági hatásaira.

Hubai Imre Csaba, a NAK megyei elnöke kiemelte, hogy szeretnék még inkább felhívni a gazdák figyelmét az őszi talajművelés fontosságára.

Rámutatott, hogy a termőföldre, mint megújuló erőforrásra kell tekintenünk, melynek megőrzéséhez rendkívül fontos, hogy a gazdálkodók rendszeresen megújítsák, felfrissítsék ismereteiket.
Forrás: 
szoljon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Őszi talajmunkák

Bár az őszről a kertben elsősorban a szüret, a hosszú tenyészidejű és másodvetésű növények betakarítása jut az eszünkbe, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ebben az időszakban tesszük meg az első nagy lépést a következő évi növények termesztéséhez: előkészítjük a terepet és a talajunkat arra, hogy a következő évben jó termésünk lehessen.

Megállapodott a Debreceni Egyetem és a Nyírerdő Zrt.

A partnerség célja a K+F+I, oktatási és szaktanácsadási feladatokban való együttműködés, a DE tudásbázisát felhasználva az erdő-, a vad- és a tájgazdálkodás fenntartható fejlesztése, társadalmi elismertségének és elfogadottságának javítása.

A Friss Csapat a gomba nyomában

Az Európai Friss Csapat időről időre egy-egy gyümölcs vagy zöldség nyomába ered, hogy népszerűsítse fogyasztását, bemutassa a termesztését illetve azt, hogy milyen egészséges fogások készülnek belőle. Most a gomba került terítékre.

Alapjaiban hibás az új uniós erdészeti stratégia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hangsúlyozza: újra kell gondolni az EU új erdészeti stratégiáját, a fenntartható európai erdőgazdálkodás jövője érdekében. A stratégiatervezet komolyan veszélyezteti az erdőgazdálkodás társadalmi, környezeti és gazdasági pillérjeinek jelenlegi egyensúlyát – állapította meg három nemzetközi szakmai platform is.

Őszi növénybarát programok

Csodálatosak az arborétumok és a botanikus kertek ebben az évszakban, érdemes önmagukért, a kertekért is útra kelni, de ajánlunk pár programot is a következő napokra.

Határozottabban fel kell lépni a vizek nitrátszennyezettsége ellen

Noha az uniós nitrátirányelv 1991-es elfogadását megelőző helyzethez képest mind a felszíni, mind a felszín alatti vizekben csökkent a nitrátkoncentráció, a tagállamoknak határozottabban fel kell lépniük a vizek főként mezőgazdaságból származó nitrátszennyezettsége ellen - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Zöldség-gyümölcs ágazat: sajnos nettó importőrré váltunk

Az OMÉK zárónapján zöldség-gyümölcs ágazati napot tartottak, melyben a csomagolás volt a fókuszban, de számos más téma is szóba került az ágazat helyzetéről...

Generációváltás: Új szabályozás születhet a gazdaságátadásról

A 80. OMÉK-on a vásári hangulat mellett nem maradhattak el a szimpóziumok sem. Ezek egyike volt október 8-án a generációváltás témakörében megrendezett szakmai konferencia, ami az agrárium egyik legégetőbb problémakörére igyekezett megoldásokat adni.

Aktív együttműködésben a Kárpát-medence magyar gazdaszervezetei

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF) hatékonyan segíti a térség magyar gazdálkodóinak munkáját és együttműködését. A fórum plenáris ülését – tíz határon túli magyar gazdaszervezet részvételével – a napokban rendezték, Budapesten.

Keresd a pávát és az aranyszarvast!

A Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet azzal a céllal hívták életre, hogy a komoly élelmiszerminősítési eljárásokon átesett, laboratóriumban és fogyasztói úgynevezett érzékszervi teszteken is kiválóan szereplő élelmiszereket egy pillantással megtaláljunk az üzletek polcain. A bevezetéséről az OMÉK idején tartottak tájékoztatót.