Back to top

„Őrült” egy menet volt - traktorral fogták a fiatalokat!

Sikerült rátenniük egy lapáttal a Hódmezőrület 3.0 szervezőinek: az AXIÁL Kft. idei mezőgépész-toborzó fesztiválja ugyanis az eddigieknél is több programot és gépet – a mezőgépek mellett autókat és motorokat – sorakoztatott fel. A látogatók, ahogy a régmúlt, úgy a modern kor darabjainak többségébe is bepattanhattak.
Elképesztő hangerővel és füsttel indult be a Hódmezőrület 3.0-án a harmincezer köbcentis, ezer lóerős motor, amely egykoron egy Dromader típusú mezőgazdasági repülőgép „szíveként” szolgált „nyugdíjazásáig”.

Mindez a jelenet rendezvény egyfajta szimbólumaként is szolgált: nem sokkal ezután ugyanis régi idők mezőgépei vonultak fel hosszú sorokban, nem messze tőlük pedig driftelő autók csikorgó kerekei húztak sűrű gumifüstöt maguk után. Az éles kontraszt nem véletlen, hiszen a szervezők minél szélesebb réteghez szerettek volna szólni ezúttal.

„Idén az egész család számára igyekeztünk sokrétű programot összeállítani, persze nem titkolt célunk volt, hogy mindeközben felkeltsük a fiatalok érdeklődését a mezőgépész szakma iránt is” – mondta lapunknak Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója, akinek tapasztalatai szerint mostanra végre történt némi előrelépés ebben a témában. „Az idei évben emelkedett a szakiskolai jelentkezők száma ezen a területen s a gödöllői Szent István Egyetem is 10-15%-os növekedésről számolt be nekünk az ezekre a szakokra felvételt nyertek arányában” – számolt be a pozitív tendenciáról Umenhoffer Péter.

Márpedig erre most nagy szükség van, hiszen ahogy azt Juhász Anikó, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az esemény megnyitóján hangsúlyozta, az elmúlt öt év egyik legnagyobb kihívása a hazai agrárium számára a munkaerőhiány. Szerinte az ehhez hasonló rendezvények nagy segítséget jelenthetnek abban, hogy a fiatalok közelebb érezhessék magukhoz a mezőgazdaságot. A helyettes államtitkár egyúttal elmondta, hogy

az agrárágazat számára a mezőgépészet rendkívül fontos, hiszen a tavalyi esztendőben 152 milliárd forgalmat bonyolított le az ágazat. Elmondható, hogy az egyik legnagyobb arányú növekedés a precíziós gazdasághoz köthető gépforgalmat jellemezte.

„Utóbbi az az irány, ami akár egy városi fiatal számára is vonzó lehet” – emelte ki Juhász Anikó, hozzátéve, hogy ezen technológia ismeretének alapját a szakiskolai rendszer adja meg, ami éppen ezért az Agrárminisztérium háttérintézményeként komoly támogatásban részesül.

„Szükségünk van rátok!” – szólt ezt követően rendezvényen megjelent fiatalokhoz Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője, akinek szavai szerint a mezőgazdasági gépek technológiája nagymértékben fejlődik, ezekben az időkben pedig nagy szükség van az új eszközökhöz értő, azokat kezelni és karbantartani tudó szakemberekre. A tulajdonos-ügyvezető ehhez kapcsolódóan a Hódmezőrület 3.0 egyik fő programját hozta fel példaként: az AXIÁL Kft. és a Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetségének közös kezdeményezésének, az „Éld át igazából! - Legyél Te is mezőgépész!” verseny első fordulójára ugyanis e rendezvényen került sor.

Négy szakiskola tanulói versenghettek meg ez alkalomból egymással s persze a gépekkel – egyebek közt szántóföldi kultivátor kapáját kellett cserélniük időre, napi karbantartásokat kellett végezniük egy traktoron. Illetve erőgépet és pótkocsit kellett egymáshoz kapcsolniuk, majd pedig manőverezni velük. Mint az délutánra kiderült, a feladatokban a legjobbnak a „Somogyi betyárok” csapata bizonyult, akik a somogyzsitfai Széchenyi Zsigmond Szakközépiskolából és Szakiskolából érkeztek a rendezvényre, ami idén igencsak emlékezetesre sikeredett. A gépes bemutatókon és tesztvezetéseken túl ugyanis kutyás programokkal, videojátékokkal, gyerekeknek szánt foglalkozásokkal és számos egyéb érdekességgel készültek a szervezők, akiknek minden bizonnyal nehéz dolguk lesz, ha túl akarják szárnyalni mindezt a jövő évi Hódmezőrületen.

MMG - Őrült egy menet volt: traktorral fogták a fiatalokat!

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Univerzális orosz robottraktor

Az oroszok bemutatták az első hazai gyártású vezető nélküli robottraktorukat. Az univerzális vezérlőrendszer bármilyen kombájnba, vagy traktorba beépíthető.

Amikor a traktor elromlik… A szerződésszegés következményei

Mit tehetünk, ha traktorunk elromlik, és a javítással megbízott szakember vagy cég nem hárította el a hibát? Korábban már foglalkoztunk a Polgári Törvény­könyvnek a szerződésszegéssel kapcsolatos szabályaival, de az érkező olvasói levelek alapján úgy gondoljuk, ez örökzöld téma, amit nem árt néha feleleveníteni.

Innovatív mezőgazdaság – A KITE Zrt. sorozata, I. rész

Mosonmagyaróvár csodálatos kis városában él és dolgozik dr. Milics Gábor egyetemi docens. Az egyebek mellett a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület alapító elnökét a digitális agrárium jelenlegi helyzetéről kérdeztük.

Új lengyel bálaszállító pótkocsik uniós engedéllyel

Új bálaszállító mezőgazdasági pótkocsi gyártását kezdték meg Lengyelországban, a gyártó cég megszerezte az Európai Uniós forgalmazási engedélyt, így bármelyik uniós országban használhatók a pótkocsik.

Amit a vadgázolásról tudni érdemes

Sajnálatos, de fennáll a veszélye a vad és a gépjármű találkozásának autópályán, autóúton vagy közúton egyaránt. Nappal kevésbé, éjszaka viszont, mikor a vad aktívabbá válik, bármikor bekövetkezhet a szerencsétlenség. Az esetek többségében a gépjárművezetőnek esélyese sincs elkerülni az ütközést, a vad olyan hirtelen és váratlanul ugrik ki az útra a semmiből, hogy nincs lehetőség lereagálni azt.

Nagytraktorszéria a Rosztszelmastól

A Rosztszelmas a Versatile csuklós kormányzású nagytraktorok fő darabjaiból, Oroszországban szereli össze az RSM 3000-es szériájú traktorokat.

Innovatív takarmányozás – kiállítás Kölnben

Nagy sikert aratott a Kölnben, június közepén megrendezett Victam & Grapas International kiállítás. A kiállított új termékeket és gépeket is az innovatív megoldások jellemezték, a konferencián pedig a jövő megoldásaival ismerkedhettek meg a látogatók.

Ügyeljünk a tűzvédelmi szabályok betartására!

Sajnos az aratás megkezdésével megszaporodnak a tűzesetek is, melyek jellemzően egy-egy mezőgazdasági gépben, gabonatáblában vagy a tarlón keletkeznek. Pedig némi odafigyeléssel, az előírások betartásával mindezek elkerülhetők volnának.

Idén is színvonalas programokkal készülnek a szervezők a Bábolnai Gazdanapokra!

Idén szeptember 5. és 8. között, az OMÉK társrendezvényeként tartják meg a 32. Bábolnai Gazdanapokat, amelyre minden eddiginél sokszínűbb szakmai programokkal készülnek a szervezők - hangzott el az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján, kedden Budapesten.

Mezőgazdasági gépgyűjtemény Ópusztaszeren

Mezőgazdasági gépgyűjteménnyel gazdagodott az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, az új állandó kiállítást szombaton adták át.