Back to top

Fontos talajaink egészsége

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hiánypótló talajtani rendezvénye azt a felismerést hozta létre, hogy bár a talaj szerepével, fontosságával a legtöbben tisztában vannak, mégsem helyeznek elég hangsúlyt annak védelmére. Pedig a talaj létfontosságú, és nem csak a mezőgazdaság szempontjából.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara talajtani rendezvénysorozata 2018. augusztus 21-én Jászberényben, augusztus 23-án Mezőfalván várta az érdeklődőket. Az előadások célja a gazdálkodók figyelmének ráirányítása a talaj védelméhez szükséges teendőkre, azok fontosságára, különös tekintettel a talaj szervesanyagának védelmére, a vízmegtartó képesség megőrzésére, javítására. Az ismeretátadáson túl a szántóföldön is bemutatták a helyes agrotechnikai fogásokat, melyhez Jászberényben az Agro-Lehel Kft., Mezőfalván a Mezőfalvai Zrt. biztosította helyszínt.

A tudásmegosztást kulcsfeladatnak tekinti a kamara, hiszen számos specifikus információra, technológiai támogatásra van szükség ahhoz, hogy a gazdaságok nemzetközi viszonylatban is versenyképesebbé váljanak, és minél több, jobb minőségű termékeket állítsanak elő minél hatékonyabban.

A hiánypótló talajtani rendezvényt az a felismerés hozta létre, hogy bár a talaj szerepével, fontosságával a legtöbben tisztában vannak, mégsem helyeznek elég hangsúlyt annak védelmére. Pedig a talaj létfontosságú a mezőgazdaság szempontjából, fontos szerepe van az élet teljes körforgásában, sokrétű funkcióin keresztül az egész természeti környezetre, és ezáltal az emberi élet minőségére is komoly hatást gyakorol.

A termőföld meg tud ugyan újulni, ám a túlzott igénybevétel és a nem kellő odafigyelés következtében regenerálódási képessége nagyban csökken, ami kőkemény, forintokban mérhető veszteséget is okoz.

Az is egyértelmű, hogy az élelmiszerlánc első láncszeme a talaj, sokszor mégsem törődnek vele úgy, mint a lánc többi tagjával. Pedig ahhoz, hogy egészséges élelmiszer kerüljön a fogyasztókhoz, az alapanyagokat szennyeződésektől mentes talajon kell megtermelni. A most formálódó, 2020-tól érvényes uniós közös agrárpolitika készülő tagállami stratégiai terve alapján a termelők továbbra is igényelhetnek területalapú támogatást, az igénybevétel előfeltételeként ugyanakkor a fokozott környezeti és éghajlatvédelmi követelmények teljesítését várnák el. Így például

előírnák a termelőknek a tápanyag-gazdálkodási terv készítését, a vetésforgó alkalmazását, illetve a szénben gazdag talajok megőrzésére a lápos-mocsaras területek védelmét, a talaj humusztartalmának megóvását biztosító hasznosítási irányokat.

Tehát a támogatási rendszer is várhatóan a környezettudatos gazdálkodás elterjedését ösztönzi majd.

Mindennek megfelelően – az Agrárminisztérium támogatásával – állította össze a NAK a talajtani rendezvénysorozat tematikáját, mely számos kérdésre választ ad. Egyebek közt előadás volt a talaj szerepéről, fontosságáról, a humusz, illetve a humuszanyagok jelentőségéről, valamint azok költségekre és terméseredményekre gyakorolt hatásáról.

Szó esett a talajmikrobiológiai szereplők (gombák, baktériumok, talajalgák) kumulatív hatásairól és főbb működési folyamatairól, valamint a különböző talajművelési rendszerekről, mely technológiákat nemcsak ismertettek, de gyakorlati tanácsokat is adtak a helyes megvalósításukhoz.

A talaj megfelelő használata, védelme jelentős mértékben kihat a költségekre és terméseredményekre, a talaj pufferkapacitása révén csökkentheti a szélsőséges időjárásból eredő stresszhelyzeteket. Elhangzott, hogy jó szemléletmóddal a klímakárok, a talajok víz- és szervesanyag-vesztése csökkenthetők, továbbá, a kultúrnövények optimális feltételeinek megteremtése esetén a gazdaság jövedelmezősége is növelhető.

A nyárvégi időpont ellenére nagy érdeklődés kísérte a szakmai eseményeket, s a két helyszínen közel kétszáz érdeklődő pozitívnak ítélte meg a szakmai kezdeményezést.

A programsorozat előadásai elérhetőek a NAK honlapján.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A sör és a tudásvágy hozta össze a NAK szakmai programjának résztvevőit

A sörkészítés témájával kezdte az őszi félévet a NAK Élelmiszeripari Igazgatóságának nagy sikerű „TANULJUNK EGYÜTT!” programsorozata 2019. szeptember 6-án, Budapesten. A résztvevők érkezését követő rövid bemutatkozás során kiderült, hogy bár mindenki különböző területről érkezett, egy néhány közös pont biztosan akadt: a sör szeretete, valamint az előállítása utáni érdeklődés, a tudásvágy.

Megújult a kunszentmiklósi falugazdász-iroda

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felavatta a megújult kunszentmiklósi falugazdász-irodáját, ami a térség közel nyolcszáz gazdálkodójának tevékenységét segíti. A kamara falugazdászai számos szakterületen támogatják az országosan mintegy 400 ezer fős tagság munkáját, például 2014 óta több mint 1000 milliárd forint támogatás megszerzésében segítették a gazdálkodókat.

Évi 17 milliárd öntözésfejlesztésre

A klímaváltozás miatt is kulcsfontosságú az öntözésfejlesztés, a vízgazdálkodás hatékonyabbá tétele a hazai agrárium versenyképességének növeléséhez. E téren – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével – számos előremutató lépést tett és tesz a kormányzat.

Hogyan ismerjük föl a láthatatlan veszteségeket?

A konyhakész saláták piacán kiemelkedő Eisberg Hungary Kft. hatékony működtetéséhez nagyban támaszkodnak a Lean módszertan eszközeire és a munkatársak, munkafolyamatok fejlesztéséhez külső szakértőket is bevonnak. Gazsi Zoltán ügyvezető szerint megérte a tudatos szemléletváltás, mert a sokszor láthatatlan veszteségek felismerése és kiküszöbölése révén sok pénzt „találtak”.

Az emlékezés mellett a mai termelőkről sem szabad megfeledkezni

Az Országgyűlés tavaly döntött arról, hogy Nagyatádi Szabó István egykori földművelésügyi miniszter születésnapját, szeptember 17-ét a földművesek emléknapjává nyilvánítja. Az erről szóló országgyűlési határozat indoklása szerint ezen a napon „arról a földműves-társadalomról emlékezünk meg, amely jó- és balsorsában egyaránt készen áll a haza szolgálatára”.

Már várhatóak a talajmenti fagyok

A hét második felében megérkezhetnek az első őszi fagyok a kedden-szerdán érkező hideg léghullámok hatására. Nagyobb csapadék nem várható, mely a betakarításra, a talajmunkákra, az érésre kedvező, és a repce számára is még elegendő nedvesség áll a rendelkezésre a talajban az ország nagyobb részén. Ugyanakkor különösen északkeleten a talaj nagyon száraz, errefelé nagy szükség lenne az esőre.

Természetes talajgyógyítás

Megvizsgáljuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy talajunkban egészséges, virágzó növényeket nevelhessünk. Számos természetes talajjavító mód áll rendelkezésünkre.

Az őshonos fajták megőrzése közös érdekünk

Az őshonos fajok és fajták nemzeti örökségünk részei, éppen ezért a kormány kiemelt feladatként tekint génjeik megőrzésére. Minderről Rácz András környezetügyért felelős államtitkár beszélt a témáról szóló konferencián, a KÁN nulladik napján.

NAK: a repce vetését segíti, a napraforgó betakarítását nehezítette a csapadékos idő

Segíti az őszi káposztarepce vetését az elmúlt napok csapadékos időjárása, azonban a napraforgó betakarítását valamelyest nehezítette - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos osztályelnöke az MTI érdeklődésére.

„Már akkor elkezdődött a precíziós gazdálkodás, amikor lejöttünk a fáról” – kerekasztal-beszélgetés a SMARTFARM-on

A Bábolnai Gazdanapok háromnapos SMARTFARM konferenciájának második napján a talajmenedzsment témaköre került a középpontba, amely kapcsán az előadók a témát átfogóan kivesézve, egész nap hasznos információkkal és tanáccsal látták el a konferenciára látogatókat.