Back to top

Árad a Duna, beindulnak a "megfeneklett" hajók is

Igen alacsony mederteltség mellett emelkednek a vízszintek a Dunán, így összegezte a helyzetet az Országos Országos Vízjelző Szolgálat. Mohácsnál már pénteken megállt a vízszint csökkenése, s a hétvégétől jelentősebb áradás kezdődött.

Az elmúlt napokban lehullott csapadék hatására a Dunán és mellékfolyóin, a Murán, a Dráván, valamint a Tisza néhány jobb oldali mellékfolyóján valamelyest enyhülhet a kisvízi helyzet. Bajánál reggel 74 centimétert mértek, ami egy nap alatt 9 centis emelkedést eredményezett. Az előrejelzés péntekre már 175 centiméteres vízállással kalkulálnak a szakemberek - írja a baon.hu.

Múlt hét csütörtökön és pénteken az országban öt helyen – Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Pakson, Domboriban és Baján – dőlt meg a Dunán a valaha mért legalacsonyabb vízállás rekordja -írja a bama.hu.

Újraindulnak a hajók

Egészen meghökkentő látványt nyújtott a folyó Mohácsnál - írja a bama.hu. A Sokac-révnél a rámpa alja is bőven kint volt a vízből pénteken, s akár a Horthy-zátonyra is száraz lábbal átsétálhattunk volna. A komp közlekedése zavartalan maradt.

Mohácsnál már pénteken megállt a vízszint csökkenése, s a hétvégétől jelentősebb áradás kezdődött, amelynek a tetőpontján, a hét közepén 230-as víz várható. Mindez azt jelenti, hogy az Újvidéken várakozó szállodahajók folytatni tudják útjukat, s a

Mohácson ragadt üdülőhajó is elhagyhatja a kikötőt, s a kedvezőbb vízállást kihasználva a teherhajók az eddigiekkel ellentétben nemcsak félig rakodva járhatnak majd.

Mínuszban a Rába – Azért nem szárad ki a folyó

Mínuszban mérhető a Rába vízállása Szentgotthárdnál és Sárvárnál is. A száraz augusztus alacsony vízállást hozott, de nem annyira, mint a Dunán - írja vaol.hu.
A kedd délelőtti mérés szerint -68 centiméter volt a Rába folyó vízszintje Szentgotthárdnál, Sárvárnál -96 centiméter. Volt ennél is alacsonyabb vízállás a hónapban: augusztus 24-én Sárváron -124 centimétert mértek, Szentgotthárdon -86 centiméter volt aznap.

Miért mínusz?

– A vízállásokat szaknyelven relatív vízállásnak hívjuk. Ez a centiméterben megadott adat azt mutatja, hogy a víz felszíne a mérés helyén milyen magasan vagy milyen mélyen van a vízmérce nullapontjához képest – tisztázta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a Duna rekord alacsony vízállása apropóján.

A nullapont egy viszonyítási pont, amelyhez képest a relatív vízállásokat határozzák meg a szakemberek. Legtöbbször nincs valódi fizikai tartalma, nem a fenéken van, nem kötődik kézzelfogható tárgyhoz.

– Nagyobb folyóinkon a 19. század közepén határozták meg a nullapontok magasságát, egy kiválasztott év legalacsonyabb vízmagasságához rögzítve. Azóta előfordultak kisebb vízállások is, így ezeket negatív előjellel jelöljük. Ilyenkor a víz felszíne a meghatározott nullpont alatt van – részletezte a szóvivő.

Forrás: 
vaol.hu/bama.hu/baon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyelőre maradnak a hideg hajnalok

Csak kevés helyen öntözte számottevő csapadék a talajt a hét elején átvonult, és jelentős lehűlést hozó hidegfronthoz kötődően. A hét legvégéig is száraz, jellemzően napos idő segíti a kapás növények betakarítását, és a repce vetését. Ugyanakkor hideg hajnalokkal, többfelé talajmenti fagyokkal is számolni kell. Változékony, csapadékosabb, de enyhébb idő a jövő hét elejétől várható.

A gabonák vad rokonai jelenthetik a megoldást a klímaváltozásra

Élelmiszernövényeink vadon termő rokonai óriási genetikai változatosságot hordoznak magukban. Ezek között a gének között pedig megoldást találhatunk arra, miképp tudjuk "klímaállóvá" tenni kultúrnövényeinket is.

A szélsőséges időjárás rosszul érintette a zöldségágazatot

Az idei szélsőséges időjárás nem volt jó hatással a zöldségfélék hozamára, és termelésük jövedelmezőségét is csökkentette - idézte a Világgazdaság csütörtöki számában a FruitVeb - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács helyzetértékelését.

Már várhatóak a talajmenti fagyok

A hét második felében megérkezhetnek az első őszi fagyok a kedden-szerdán érkező hideg léghullámok hatására. Nagyobb csapadék nem várható, mely a betakarításra, a talajmunkákra, az érésre kedvező, és a repce számára is még elegendő nedvesség áll a rendelkezésre a talajban az ország nagyobb részén. Ugyanakkor különösen északkeleten a talaj nagyon száraz, errefelé nagy szükség lenne az esőre.

Áttörést jelentő génfelfedezés az árpában

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói egy, a szárazságtűrésért felelős gént fedeztek fel az árpában, amely a tudósok reményei szerint segíthet majd ellenállóvá tenni a növényeket az éghajlatváltozás negatív hatásaival szemben.

NAK: a repce vetését segíti, a napraforgó betakarítását nehezítette a csapadékos idő

Segíti az őszi káposztarepce vetését az elmúlt napok csapadékos időjárása, azonban a napraforgó betakarítását valamelyest nehezítette - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos osztályelnöke az MTI érdeklődésére.

Kína felfüggeszti a növényvédőszerekre és tejsavófehérjére kivetett pótvámokat

Egy évre felfüggeszti az egyes amerikai termékekre kivetett pótvámokat a kínai kormányzat vámügyekért felelős bizottsága.

A növényt kérdezik

A Bábolnai Gazdanapok központi témája a precíziós gazdálkodás, annak gyakorlati megvalósításáról kérdeztük Virág Istvánt, az Agrotec Magyarország termékmenedzserét. Kínálatukban a legegyszerűbb automata vezetéstől a teljesen komplex, valós idejű szabályozásig találhatók berendezések. A kiállításon élénken érdeklődtek a gazdák a precíziós megoldások iránt, egyelőre még csak a belépő szinten.

Kiszáradt talajok várják a hétvégi esőt

A hét elején átvonult hidegfront országszerte mintegy tíz fokkal csökkentette a hőmérsékletet, azonban az Alföldön és a Dél-Dunántúlon nem hozta meg a várt csapadékot a repcetermesztők számára. A hétvégén és a jövő hét elején már komolyabb esély mutatkozik jelentősebb esőre, amire főként a Tiszántúlon van igen nagy szüksége a kiszáradt talajoknak.

Áradások veszélyeztetik az elefántcsontparti kakaótermést

Heves esőzések sújtják Elefántcsontpart kakaótermő régióit, ami veszélyeztetheti a termés minőségét. Emellett a gazdák áradástól, és a nedves időjárással együtt járó növénybetegségektől is tartanak.