Back to top

Árad a Duna, beindulnak a "megfeneklett" hajók is

Igen alacsony mederteltség mellett emelkednek a vízszintek a Dunán, így összegezte a helyzetet az Országos Országos Vízjelző Szolgálat. Mohácsnál már pénteken megállt a vízszint csökkenése, s a hétvégétől jelentősebb áradás kezdődött.

Az elmúlt napokban lehullott csapadék hatására a Dunán és mellékfolyóin, a Murán, a Dráván, valamint a Tisza néhány jobb oldali mellékfolyóján valamelyest enyhülhet a kisvízi helyzet. Bajánál reggel 74 centimétert mértek, ami egy nap alatt 9 centis emelkedést eredményezett. Az előrejelzés péntekre már 175 centiméteres vízállással kalkulálnak a szakemberek - írja a baon.hu.

Múlt hét csütörtökön és pénteken az országban öt helyen – Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Pakson, Domboriban és Baján – dőlt meg a Dunán a valaha mért legalacsonyabb vízállás rekordja -írja a bama.hu.

Újraindulnak a hajók

Egészen meghökkentő látványt nyújtott a folyó Mohácsnál - írja a bama.hu. A Sokac-révnél a rámpa alja is bőven kint volt a vízből pénteken, s akár a Horthy-zátonyra is száraz lábbal átsétálhattunk volna. A komp közlekedése zavartalan maradt.

Mohácsnál már pénteken megállt a vízszint csökkenése, s a hétvégétől jelentősebb áradás kezdődött, amelynek a tetőpontján, a hét közepén 230-as víz várható. Mindez azt jelenti, hogy az Újvidéken várakozó szállodahajók folytatni tudják útjukat, s a

Mohácson ragadt üdülőhajó is elhagyhatja a kikötőt, s a kedvezőbb vízállást kihasználva a teherhajók az eddigiekkel ellentétben nemcsak félig rakodva járhatnak majd.

Mínuszban a Rába – Azért nem szárad ki a folyó

Mínuszban mérhető a Rába vízállása Szentgotthárdnál és Sárvárnál is. A száraz augusztus alacsony vízállást hozott, de nem annyira, mint a Dunán - írja vaol.hu.
A kedd délelőtti mérés szerint -68 centiméter volt a Rába folyó vízszintje Szentgotthárdnál, Sárvárnál -96 centiméter. Volt ennél is alacsonyabb vízállás a hónapban: augusztus 24-én Sárváron -124 centimétert mértek, Szentgotthárdon -86 centiméter volt aznap.

Miért mínusz?

– A vízállásokat szaknyelven relatív vízállásnak hívjuk. Ez a centiméterben megadott adat azt mutatja, hogy a víz felszíne a mérés helyén milyen magasan vagy milyen mélyen van a vízmérce nullapontjához képest – tisztázta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a Duna rekord alacsony vízállása apropóján.

A nullapont egy viszonyítási pont, amelyhez képest a relatív vízállásokat határozzák meg a szakemberek. Legtöbbször nincs valódi fizikai tartalma, nem a fenéken van, nem kötődik kézzelfogható tárgyhoz.

– Nagyobb folyóinkon a 19. század közepén határozták meg a nullapontok magasságát, egy kiválasztott év legalacsonyabb vízmagasságához rögzítve. Azóta előfordultak kisebb vízállások is, így ezeket negatív előjellel jelöljük. Ilyenkor a víz felszíne a meghatározott nullpont alatt van – részletezte a szóvivő.

Forrás: 
vaol.hu/bama.hu/baon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elektromos kamiont állít forgalomba egy magyar cég az Aldinak

Az Aldi a magyarországi kiskereskedelmi cégek közül elsőként állít napi rendszeres forgalomba e-kamionokat a WIN Capital segítségével.

Min változtat a Talajvédelmi Cselekvési Terv?

Magyarország természeti erőforrásainak közel a harmadát, a nemzeti vagyon közel negyedét a termőföld képezi. Vagyis hazánk legértékesebb természeti erőforrása a termőtalaj. Világ­viszonylatban is kiemelkedően jó talajadottságokkal rendelkezünk. Talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme és javítása mezőgazdaságunk és környezetvédelmünk közös feladata.

Télen is van munka a kertben

A kerti munkákat télen sem lehet teljesen szüneteltetni, ilyenkor kell felkészíteni kertünket a tavasz érkezésére. Még akkor is, ha ez most még nagyon messzinek tűnik egyelőre.

Lassan a mélyebb talajrétegekbe is jut a nedvességből

Múlt péntek óta országszerte jelentős mennyiségű csapadék hullott, ami a talajoknak már nem csak a felszín közeli, hanem középső rétegét is átnedvesítette. A változékony, gyakran csapadékos idő az előttünk álló időszakban is folytatódik, de a naptári tél beköszöntével időjárásunk is téliesebbre fordul, és az eső mellett síkvidéken is egyre többfelé lehet havas esőre, havazásra számítani.

Várat épít, gátat bont: mi az?

A hódokat közel két évtizede kezdték visszatelepíteni hazánk számos pontján. Az állatoknak nincs természetes ellensége, jól szaporodnak. Életmódjának megfelelően fákat dönt ki, járatokat ás. Előbbivel kevesebb az ember gondja - utóbbiból viszont akár baj is lehet.

Vajon jogos-e a klímaszorongás?

Egyesek szerint az utolsó órában vagyunk, talán már azon is túl, mások világszintű pánikkeltésnek gondolják Földünk klímaváltozását. Kutatások szerint a mezőgazdasági tevékenység ennek a folyamatnak a katalizátora, és hamarosan mediterránná, két évszakossá válik hazánk időjárása. Hogy mi ebből az igazság? Megtudhatják az MMG Direkt legújabb adásából.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

91 éves az év jégkármérséklője

A megváltozott éghajlati viszonyokra nemcsak válaszokat kell találni, hanem segítséget is kell nyújtani a gazdáknak a káraik mérsékléséhez. Ennek érdekében az agrártárca több lábon álló kockázatkezelő eszközt működtet, ennek része az országos jégkármérséklő rendszer is.

Több ezer hektáron javult Magyarország természeti környezetének állapota

Soha nem látott mértékű fejlesztéseket hajtottak végre a hazai nemzeti park igazgatóságok az elmúlt évtizedben, a projekteknek köszönhetően összesen 320 ezer hektáron sikerült javítani a természeti környezet állapotát Magyarországon – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Pécsett, a Pintér-kertben.