0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Két hónap alatt 34 riasztás medvék miatt

Július és augusztus folyamán 34 alkalommal kérte a lakosság a Hargita megyei csendőrség közbeavatkozását a lakott területeken felbukkant medvék elkergetésére vagy elkerítésére – közölte az Agerpres hírügynökséggel Gheorghe Suciu, a Hargita Megyei Csendőr-főkapitányság szóvivője.

A szóvivő tájékoztatása szerint júliusban 10, míg augusztusban 24 alkalommal érkezett telefonhívás az 112-es sürgősségi számra a medvék eltávolítása miatt – írja a maszol.ro.

A legtöbb esetben Tusnádfürdő, Csíkszereda, Csíkdelne és Csíkszentdomokos környékén kellett csendőri segítséggel elűzni a medvéket, vagy elkeríteni őket az illetékes hatóságok helyszínre érkezéséig.

A csendőrök a felszerelésükhöz tartozó vaktöltényekkel és a jóval nagyobb zajt keltő petárdákkal végzik ezt a feladatot. A csendőröknek ugyan jogukban áll altatólövedékeket használni szükség esetén, de a Hargita megyei csendőrség birtokában egyelőre nincs altatólövedékes fegyver. A szóvivő elmondása szerint az országos csendőrség tervez a közeljövőben ilyen típusú fegyvereket beszerezni.

A medvék befogása és elköltöztetése nem tartozik a csendőrség feladatkörébe, ezt kimondottan a környezetvédelmi minisztérium 2017/1169-es rendelete szabályozza – szögezte le Suciu.

Forrás: maszol.ro