Back to top

Teljes körű neonikotinoid-tilalmat vezetett be Franciaország

Franciaország a méhnépesség csökkenéséért felelősnek tartott neonikotinoidok használata elleni harc frontvonalában lépett, és 2018. szeptember elsejétől öt hatóanyagot tiltott be ebből a csoportból. Mostantól tilos permetezéseket végezni a klotianidin, az imidakloprid, a tiametoxám, a thiakloprid és az acetamiprid hatóanyagú készítményekkel, szabadföldön és hajtatásban egyaránt.

Az Európai Bizottság áprilisi döntése értelmében december 19-én hatályba lép három neonikotinoid hatóanyag, a klotianidin, az imidakloprid és a tiametoxám használatának tilalma a szabadföldi kultúrákban.

Franciaország azonban ennél is szigorúbb, és ezek mellett további két hatóanyag, a thiakloprid és az acetamiprid használatát tiltotta be már szeptembertől, nemcsak a szabadföldön, hanem az üvegházi termesztésben is.

A jelentős mezőgazdasággal rendelkező Franciaország kormánya a méhészek érdekeit helyezte előtérbe az agrártermelőkkel szemben, akik azzal érvelnek, hogy a teljes körű tilalomnak komoly gazdasági következményei lehetnek, mivel ezeknek a készítményeknek, amelyekkel számos veszélyes kártevőt fékeznek meg, nincsenek megfelelően hatékony alternatívái. Szerintük a neonikotionok méhpusztító hatására nincsenek egyértelmű bizonyítékok, és termékeik versenyhátrányba kerülnek az import áruval szemben. Az Anses közegészségügyi kormányügynökség képviselője még májusban a Radio France-nak azt nyilatkozta, hogy léteznek „kellően hatékony és működőképes” helyettesítői a neonikotinoidoknak. A francia gazdaszövetség, az FNSEA képviselői arra kérték a kormányt, hogy tegyenek kivételt a nem méhporozta kukorica és cukorrépa esetében, mivel ezekben a kultúrákban a számottevő károkat okozó kártevők más készítményekkel nem irthatók elég hatékonyan.

A neonikotinoid hatóanyagok használata a nem mezőgazdasági felhasználású rovarölő készítményekben, például házikedvencek bolhairtó nyakörveiben, valamint háztartási légyfogókban továbbra is engedélyezett.

A neonikotinod-harcban alul maradt az enyhítés mellett kampányoló Stéphane Travert francia agrárminiszter Nicolas Hulot környezetügyi miniszterrel szemben, aki a szigorítás mellett állt, bár végül – egyéb okok miatt is – lemondott tisztségéről, mondván egyedül maradt bizonyos környezetvédelmi kérdésekben.

Forrás: 
freshfruitprotal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A poszméhekre is veszélyt jelent a varroa

A házi méhek közt is nagy gondot okozó varroa atkáról az Exeteri Egyetem tudósai kimutatták, hogy a vadonélő poszméhekre is veszélyt jelent. Ugyan maga a parazita nem telepszik meg ezeken a szőrös beporzókon, azonban az általa terjesztett vírus továbbterjed.

A pórul járt méhcsempész

12 méhcsaládot próbált meg Svájcba másodszor is bevinni személyautójában egy férfi. Miután nem vetette magát alá a vámvizsgálatnak és gyorsan továbbhajtott, a svájci vámosok kisebb autós üldözésbe kezdtek.

A beporzók védelméről tanácskoztak a V4 országok környezetvédelmi vezetői

Magyarország számára kiemelt fontosságú mind a vadon élő beporzó rovarok, mind pedig a mézelő méhek védelme – jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a V4 országok környezetvédelmi vezetőinek a biodiverzitás védelméről folytatott megbeszélésen a szlovákiai Tatranska Lomnicaban.

Lisztharmatrezisztens paprikaállomány

A szegedi Flóratom Kft. szentmihályi kertészetében több évtizede hajtatnak paprikát, ami az áttelelő technológiából, a termálvizes fűtésből adódóan, valamint a téli, kora tavaszi jó árak miatt jövedelmező. Ugyanakkor a termesztőberendezés, a termesztésmód jellegéből és a szélsőségessé vált időjárásból eredően keresik azokat a fajtákat, megoldásokat, amelyekkel növelhetnék a jelenlegi bevételeket és nyereséget.

El Nino miatt rengeteg mangó termett

Olcsó lett a mangó a Fülöp-szigeteken, mert 2 millió kilogrammal több termett belőle az eladhatónál. A kormány támogatásával külön standokat állítottak fel hétfőn szerte a fővárosban, Manilában, hogy vevőre találjon a fölös mennyiség, mielőtt megromolna. A gyümölcs kilója átszámítva már 100 forintért is kapható, de az ár függ a minőségtől. A fölöslegből exportra is juthat.

Grandiózus méhkolónia a hálószobában

Egy házaspár Spanyolországban Pinos Puente városában, óriási, nyolcvanezer méhet számláló méhkast talált a hálószobájuk falában. A falból hallatszó folyamatos furcsa zúgás vezette el őket a meghökkentő felfedezéshez.

Világújdonságok a Bayertől

Sárbogárd-Nagyhörcsökpusztán, a Széra Kft. telephelyén fogadták a Bayer szakemberei a gazdákat. A Bayer Farm országjáró road-showjának második állomásán is kézközelből nézhették meg az érdeklődők az új integrált megoldásokat. A növényvédelmi ajánlatok mellett megismerkedhettek az innovatív Dekalb hibridekkel is.

UV-C sugarak a kórokozók ellen

Gombás és baktériumos fertőzések ellen vizsgálták az UV-C sugárzás hatását Hamburgban. Keresik ugyanis az új növényvédelmi megoldásokat a mindinkább szűkülő hatóanyag-választék miatt.

A borok és a növényvédő szerek a leggyakrabban hamisított termékek listáján

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) becslései szerint 11 gazdasági ágazatban a hamisításból és a kalóztevékenységből fakadó veszteség uniós szinten 18 686 milliárd forintot tesz ki évente, Magyarországon pedig 223,6 milliárd forint kárt okoz - közölte az EUIPO az MTI-vel csütörtökön.

Felfüggesztette a Nébih egy olasz gyártású növénykondicionáló készítmény engedélyét

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felfüggesztette az olasz gyártású, Boundary elnevezésű növénykondicionáló készítmény engedélyét, továbbá zárolta a raktáron lévő tételeket.