Back to top

Mindenki figyeljen oda a parlagfűre!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja valamennyi kül- és belterületi ingatlantulajdonos figyelmét, hogy a fokozódó pollenkoncentráció miatt kiemelten ügyeljenek a parlagfű elleni védekezési kötelezettség betartására.

Fotó: Tóth-Gál Enikő
A nyár befejeztével sem nyugodhatnak meg a parlagfű allergiások, hiszen az elkövetkező napokban tovább fokozódik a pollenterhelés.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) az extrém magas parlagfű pollenkoncentráció miatt figyelmeztetést adott ki az Alföld egyes területeire.

A pollenszezon csúcsa a napokban, szeptember első hetére várható, ezért a Nébih felhívja minden kül- és belterületi ingatlantulajdonos figyelmét arra, hogy kiemelten ügyeljenek a parlagfű elleni védekezési kötelezettség betartására.

A parlagfű elleni eredményes védekezés közös érdekünk. A gyomnövény virágzásának és magérlelésének megakadályozásával hosszú távon javíthatjuk a parlagfű allergiában szenvedők életminőségét.

Forrás: 
Nébih

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

D-vitaminban gazdagok a szoláriumozó tyúkok tojásai

A Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU) táplálkozási szakértőkből és agrárkutatókból álló egyik csoportja új módszert fedezett fel a tojások D-vitamintartalmának növelésére: a tyúkokat UV-fénnyel kell kezelni.

A teafilter második élete

Teázás után az elhasznált teafiltert általában automatikusan a konyhai szemetesbe dobjuk. Pedig a teának számos jótékony hatása van, és olyan területeken is használhatjuk, amire nem is gondolnánk. Ezért kár azonnal a szemétben végeznie.

Az alma magja mérgező?

Az alma nagyon egészséges, de egy dologra fontos odafigyelnünk, hogy tényleg csak a hasznos oldalát élvezzük ennek az ízletes gyümölcsnek: kerüljük a magját.

Együnk több meggyet

Magyarország nagyhatalomnak számít a meggytermelésében, a rendkívül egészséges gyümölcs fogyasztása ugyanakkor alacsony, ennek megváltoztatását célozza az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC) "Ez most nagyon meggy!" szlogennel indított, meggyfogyasztást ösztönző kampánya.

A levendula világa

Pompás levendulabokrok manapság mind gyakrabban tündökölnek kertjeinkben, sőt, a közterületek szépítése céljából is ültetik őket, kedvelt díszítőelemek. A levendula régóta ismert, hatásos gyógynövény is. Sokszínűségét fokozza, hogy fűszerként is használatos, a mediterrán vidékeken fűszerkeverékek, valamint csokoládés desszertek alkotóeleme.

Az Agrárminisztérium parlagfűmentesítési akciót indít

Parlagfűmentesítési hetet hirdet az Agrárminisztérium július 1-7 között. A földtulajdonosok számára a parlagfű elleni védekezés egész évben fennálló kötelezettség, ennek a programnak a célja pedig a lakosság szemléletformálása, egy közös érdek népszerűsítése.

Ezek az élelmiszerek őrzik a fogak egészségét

Megelőzéssel sokat tehetünk fogaink védelméért. A rendszeres tisztításon és orvosi ellenőrzésen túl bizonyos élelmiszerek fogyasztása is segít a fogak egészségének megőrzésében.

Hajdinát enni trendi

Egyre többen odafigyelnek az egészséges táplálkozásra. Ennek jegyében sok külföldi és méregdrága szuperételek, tuti csodaszerek után kutatunk a bioboltokban, miközben elfeledkezünk az egyszerű, olcsó alapanyagokról. Ilyen a hajdina is. Ezért hajdinát enni nem csak trendi, de egészséges is. Itt az ideje, hogy helyet kapjon az étrendünkben ez a sokoldalúan elkészíthető alapanyag.

Gépesített sorművelés a szőlőben

Hagyományteremtő céllal rendezett gépbemutatót Rádpusztán a Viticoop Kft. Több gépgyártó és -forgalmazó céget meghívtak, hogy bemutassák sorművelő berendezéseiket a VitiTech 2019-re keresztelt rendezvényen.

A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.