Back to top

Bezárta kapuit a Bábolnai Gazdanapok

Idén 31. alkalommal látogathattak az érdeklődők a Bábolnai Gazdanapokra. Ebben az évben több mint húszezer négyzetméternyi kiállítói területen, több mint 200 kiállító, négy napon át várta a szakmai és az érdeklődő közönséget. A kiállítás négy napján közel 30 ezer ember látogatott Bábolnára, ami bizonyítja, hogy sokan kíváncsiak a kiállított termékekre és szakmai programokra.

A kiállítást Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár nyitotta meg. Megnyitójában kiemelte, hogy

a rendezvény a kezdetektől minden évben bemutatja azt, hogy a magyar mezőgazdaság milyen eredményekre képes az európai és az itthoni piacon. 

Szólt arról, hogy tavaly több mint 300 milliárd forintot, idén pedig ezidáig 150 milliárd forintot fordítottak az ágazat szereplői erőgépekre és az ahhoz köthető technológiákra. Hangsúlyozta, hogy szeretnék, ha a beruházási típusú támogatást minél nagyobb mértékben fenn tudnák tartani az Európai Unió 2020 utáni Közös Agrárpolitikája esetében is.

A kiállítás házigazdája a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, és szervezője a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. Ebben az évben a Bábolnai Gazdanapok díszvendége Hollandia, az országot René van Hell nagykövet képviselte, és a Holland Nagykövetség képviseletében a kiállítás másnapján egy holland és magyar szakemberekből álló szemináriumot rendeztek. A szeminárium témája a jövő gazdálkodása volt, amelyben kiemelt szerepet kap az ökológiai gazdálkodás, ami megteremtheti a precíziós gazdálkodás új korszakát! 

A rendezvény négy napon keresztül számos szakmai és szórakoztató programmal várta a látogatókat.

Fotó: Nagy István agrárminiszter megnyitja a SMARTFARM konferenciát a Bábolnai Gazdanapokon
A Bábolnai Gazdanapok második napján kezdődött a kétnapos SMARTFARM precíziós növénytermesztési konferencia. A rendezvényt Nagy István agrárminiszter nyitotta meg, köszöntőjében hangsúlyozta „Korszakváltás előtt áll a magyar mezőgazdaság”. Mint mondta, jelenleg még csak az út kezdeti szakaszán tartunk, és onnan nézzük azokat, akik már alkalmazzák és használják a legmodernebb gazdálkodási formákat. A konferencia két téma köré csoportosult, a növényvédelem és távérzékelés, valamint a tápanyaggazdálkodás.

A szakmai rendezvény szlogenje így szólt „Amiről beszélünk, azt meg is mutatjuk”. A szakmai előadásokat összekapcsolni a gyakorlati bemutatóval, igazi kuriózumnak számított. Például egy nagyméretű ledfalon mindenki láthatta, hogyan is működik a speciális berendezésekkel felszerelt permetezőgép. A konferencia 2 napján 33 előadás hangzott el, 22 kiállító vett részt és 16 szántóföldi bemutatót láthattak. 

Immár hagyomány, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Agrár- és  Bioműszaki Tudományos Bizottsága  is a rendezvény ideje alatt tartja kihelyezett ülését. Ezúttal a magyar mezőgazdasági gépgyártásbizottság helyzetéről és stratégiájáról volt szó.  

A Bábolnai Gazdanapok egyik legnépszerűbb programja mindig a gyakorlati szántóföldi gépbemutató, ami Bábolnáról indult évtizedekkel ezelőtt. A kiállítás nyitása előtti csapadékos időjárás ellenére sikerült - nagy érdeklődés mellett - három napon át bemutatni az Agrotec által forgalmazott erő- és munkagépeket működés közben.   

A 31. Bábolnai Gazdanapokon tartották a STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat döntőjét. A döntőben negyven csapat vett részt. A négy fős csapatok két versenyszámban mérték össze tudásukat. A versenyfeladatok a következők voltak: döntés, kombinált darabolás, gallyazás, választékolás, darabolás, hasítás, sarangolás és szerelés. A versenyben legjobbnak a Vértesi Erdő Zrt. Tatabányai Erdészete bizonyult.        

Bábolnán immáron hagyomány, hogy látványos lovas közönségprogram szórakoztatja a látogatókat. A ménesbirtok lovasai igazi különlegességet mutattak be. Néhány ízelítő a programból: lovaglás felsőfokon, molinó ugrás, arab ménesek előlovaglása. Valamint láthatták Hamza Viktória szabadidomító bemutatóját négy lóval és két kutyával. Itt voltak a Hortobágyi Nemzeti Park csikósai, és megtekinthették a Coburg huszárok bemutatóját is. A program része volt Győrffy-Villám András mestersolymász is. A közönségprogram keretében az érdeklődők vezetett látogatást tehettek a ménesbirtok területén.

A kiállítás négy napján közel 30 ezer ember látogatott Bábolnára, ami bizonyítja, hogy sokan kíváncsiak a kiállított termékekre és szakmai programokra.

A 31. Bábolnai Gazdanapok hű maradt hagyományaihoz és egyúttal igazán innovatív irányt képviselt idén, mellyel ismét elősegítette az agrárium számára szükséges lehetőségek kibontakozását. 

Forrás: 
Bábolnai Gazdanapok

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gépújdonságok a gyakorlatban

A Bábolnai Gazdanapok egyik legnézettebb programja a gyakorlati gépbemutató volt. A mintegy 200 fős szakmai közönség előtt hét gépkapcsolás vonult fel, és közben az érdeklődőket szakszerűen tájékoztatták a gépek paramétereiről, munkájáról és teljesítményéről.

Gazdálkodási Napló vezetése könnyedén

„Egy olyan program létrehozásán dolgoztunk, ami egyszerűvé, könnyen kezelhetővé és átláthatóvá teszi a Gazdálkodási Napló elkészítését”- hangsúlyozta Szávayné Baksa Gyöngyvér, az Arasz Informatikai Kft. ügyvezetője.

Informatika az istállóban

„Az informatika rendszerekben, míg a gazdálkodó megoldásokban gondolkodik”- hívta fel a figyelmet Kövesdi József. Az Okosfarm Kft. ügyvezetője hozzátette, informatikai kultúrát kell teremteni a mezőgazdaságban.

Okosan a földeken

„Nem csak műtrágyát árulunk, hanem okos eszközökkel és megoldásokkal igyekszünk megkönnyíteni a gazdák munkáját”- kezdte előadását Tóth Milena, a Yara Hungária Kft. szaktanácsadója.

Szükség van a „hantrugdosó” agrármérnökre

„A kiállítás kiváló találkozási hely, ahol a termelőkkel lehet a kapcsolatokat ápolni”- magyarázta Nagy Lajos, az IKR Agrár Kft. ügyvezetője, termékeiket is bemutathatják, s rendszeresen testvérvállalatukkal, az Agrotec Kft.-vel közösen állítanak ki. A Bábolnai Gazdanapokat 31. alkalommal rendezték meg, visszatekintve mindig komoly szakmai seregszemlének számított, az ágazat kiemelt ünnepe.

Nyakunkon az Agrár IT

Az agrárterületen tanuló hallgatókból álló Corvinus Agribusiness mottója: Vidék, Fiatalság, Jövő! Így egyértelműen ott volt a diákszervezet helye Bábolnán a SMART Farm konferencián ahol igazán erről a 3 dologról volt szó.

Biztos háttér

A Case IH traktrok szervizelése, alkatrész ellátását tűzte ki célul az Agri Szerviz Kft. Míg a Kft. tulajdonosai Csehországban és Szlovákiában egyben a Case IH termékek importőrei, alkatrész ellátói illetve szervizesei, Magyarországon azon dolgoznak, hogy a traktorok egy percre se álljanak meg. Ebben a munkában régi, jól felkészült szakemberek vesznek részt.

A kínai császárfa tényleg császár

Tekintélyes profitot termelhet, aki császárfa termelésre adja a fejét. A gyors növekedésű fa egy hektáron öt év alatt akár 12 millió forintot hozhat a konyhára.

New Holland: széleskörű gépkínálat

Az Agrotec Kft. piaci jelenléte dinamikusan fejlődött az elmúlt években. A stasztikai számok azt mutatják, hogy mind gép, mind alkatrész értékesítésében az országos trendet meghaladóan növekedtek. A gépkapcsolások segítik a hatékony munkavégzés, ugyanakkor a gazdák az időjárási kockázatok miatt mind kevesebb időt szeretnének a földön tölteni.

Láncfűrészes bajnokok

17 alkalommal rendezte meg az Andreas Stihl Kereskedelmi Kft. a STIHL Országos Fakitermelő Versenyt, aminek döntőjét a 31. Bábolnai Gazdanapok zárónapján, szombaton tartották, nagy szakmai és közönség-érdeklődés mellett. Az ügyesség és a gyorsaság mellett az erdészeti munkabiztonsági szabályok betartása volt a legfontosabb értékelési szempont.