Back to top

Kis növények, nagy előnyök

Pillangósok, madáreleségek, cirok- és fűfélék, talajjavító készítmények és forgatás nélküli talajművelő eszközök kerültek terítékre a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézetének „Alternatív növények, alternatív talajművelés, talajkondícionálás” című konferenciáján.

Míg a növényeket a kutatóintézet ismertette, a talajállapotról az Impavidus Trade Kft. és a Timac Agro Kft. számolt be, addig a gépek bemutatását a Vaderstad Kft. vállalta.

Egyre nagyobb figyelmet követelnek maguknak az alternatív növények
Fotó: viniczai

„Az egyre extrémebb időjárási viszonyok között az alternatív növények szerepe felértékelődik”- hangsúlyozta Murányi Eszter. A Karcagi Kutatóintézet tudományos munkatársa kiemelte, a takarmánykeverékekben például a Zádor és az Albita szemescirkok akár 60 százalékban is helyettesíteni tudják a kukoricát. A Zádor korai érésű, kétvonalas hibrid, amely jó évjáratokban hektáronként 8 tonnás termést is hoz, ráadásul a nyersfehérje tartalma 12-13 százalék. Bár nyersfehérje tartalomban az Albita kicsit alulmarad, de a közepes-késői hibrid akár 10 tonna szemterméssel hálálja meg a bizalmat.

Murányi Eszter: Bár kicsi, ám annál jelentősebb növényekről van szó
Fotó: viniczai

A pillangósok a zöldítésben játszhatnak komolyabb szerepet. Így az NS Pionír őszi takarmányborsó, amelyet jó télállóság jellemez, áttelelés után erőteljesen fejlődik. Nagy tömegű, jó minőségű takarmányt – hektáronként 35-40 tonna zöldtömeget – ad.

A Béta pannonbükköny az őszi takarmánykeverékek pillangós társnövénye. Hektáronként 60-80 kiló bükkönyt ugyanennyi rozs vagy őszi búza támasztónövénnyel vetnek. Zölden már május elején kaszálható és szénaként is etethető.

Sokak számára nem ismeretlenek a lednekek. Magjaik abrakkeverékekben értékes fehérje – 24-26 százalék – források. Zöldtrágyázásra fő- és másodvetésben is termeszthetők.

A Karcagi fehérvirágú hüvelye és magja zölden és szárazon is alkalmas emberi fogyasztásra.

Zöldtakarmányként hektáronként 15-20 tonna zöldterméssel számolhatunk. A Karcagi kismagvú elsősorban zöldtakarmányozásra nemesített fajta, de szénakészítésre is alkalmas és zöldtrágyaként is megállja a helyét.

Nagy az érdeklődés az új növények iránt
Fotó: viniczai

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hét végére befejezik a búza aratását

Bár minőségben vegyes a kép, termésátlagban a korábbi várakozásokhoz képest jobbat hoznak a kalászos gabonák. Ha az időjárás megfelelő lesz, a hét végéig befejeződhet a búza aratása - olvasható a Világgazdaság keddi számában.

Gyors, hatékony talajelemzés munkavégzés közben

Veris iScan néven újdonságnak számító talajvizsgálati technológiáját mutatott be tavaly a holland Vantage Agrometius cég.

A burgonyatermesztés és a klímaváltozás

A 2018-at megelőző 15 évben megtriplázódott a burgonya ára Magyarországon, ráadásul évről évre kevesebb burgonya is terem itthon. 2019-ben már áprilisra elfogyott a hazai termés a boltokból, és import áru adja a dráguló kínálatot.

Szomjazik a kukorica

A kapásnövények az ország egyre nagyobb területén sóvárogva várják az esőt. A kukorica számára ideális júliusi 100 mm-es havi csapadékösszegtől az ország döntő részén nagyon messze vagyunk (van olyan része az országnak, ahol a júliusi összeg még az 5 mm-t sem éri el), és úgy tűnik, hogy e hónap végéig már ilyen száraz is marad az idő. Az aratásra ugyanakkor ez az időjárás a kedvező.

Egyre drágább a kávé, miközben csökken az ára

Krízisben a világ kávéipara: a brazíliai túltermelésnek köszönhetően májusban tízéves mélypontra estek a termelői árak, miközben egyre több pénzt kell adni egy csésze feketéért.

Új szerves starter trágya

Az utóbbi évtizedekben szinte Európa teljes területén, köztük Magyarországon is, jelentősen romlott a művelt talajok tápanyag-gazdálkodása. Ezzel párhuzamosan, a ’90-es évektől folyamatos csökkenés figyelhető meg a makro- és mikroelem-kijuttatásban. Az állatállomány csökkenésével a kijuttatott istállótrágya mennyisége is jelentősen visszaesett.

Swarm: a mezőgazdasági gépesítés jövője?

Háromszáz iparági szakértő vett részt a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) fórumán, ahol a fő téma a traktorok jövője, illetve a jövő traktorai volt. Általánosnak látszik a vélekedés, hogy a gumikerekekkel szerelt erőgépek elérték ésszerű határaikat, és a jövőben a rajokban – angolul swarm – együttműködő, autonóm működésre képes gépek meghatározó szerepet játszhatnak a szántóföldi munkákban.

Az imádott leanderek

Olykor mellőzött szerepéből küzdi föl magát a szívünkbe a rajongásig szeretett növény. Kisné Heyek Andrea jól emlékszik arra, amikor rácsodálkozott a nemszeretem növény, a leander szépségére. Azóta több mint 80 termetes tövet nevel belőlük apró kertjében. Az Édenpont mozgalom szervezésében nyár közepén bárki megcsodálhatja végtelen változatosságukat.

Hat tonna feletti termésátlaggal takarítják be a búzát Tolnában

Hektáronként hat tonnát meghaladó termésátlaggal takarítják be az őszi búzát Tolna megyében, a termés az aratás mintegy kétharmadánál többségében malmi minőségű a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint.

Kedvezőbb termésátlagokra számítanak Zalában

Kedvezőbb termésátlagokra számítanak Zala megyében az idén, a termésbecslések szerint őszi búzából, árpából és tritikáléból is több terem, mint tavaly - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke csütörtökön az MTI-vel.