Back to top

Tiszaföldvári sertéshorror: börtön is lehet a vége a tetemek „elvermelésének”

A vizsgálatok éppen csak elkezdődtek, de a szakértő szerint az állati hullák „elvermelése” a hulladékgazdálkodás rendjének megsértését súrolják, ami miatt több év börtönt is kaphat a felelős.

A hétvégén a közösségi oldalra kitett felvételek miatt indult vizsgálat egy sertéstelepen Tiszaföldváron - írja a hvg.hu. A képek szerint sok sertés hullott el, ezeket nem az előírások szerint tárolták és semmisítették meg. A Jász-Nagykun Megyei Kormányhivatal egy közleményben annyit hozott nyilvánosságra, hogy a Mezőtúri Járási Hivatal vizsgálja az ügyet.

„A hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, az bűncselekmény, börtönbüntetés is járhat érte”

- mondja Deim Zoltán igazságügyi állatorvos szakértő. Igaz, a sok esetben eljáró szakember a Tiszaföldváron árokban elásott sertéstetemekről a sajtóból értesült, de azok alapján úgy véli, hogy a büntetőeljárást valószínűleg nehéz lesz elkerülni a videófelvételek tanúsága szerint. A büntető törvénykönyv vonatkozó passzusai szerint akkor is, ha gondatlanságból kerül sor a hulladékgazdálkodási rend megsértésére, mivel a tetemek veszélyes hulladéknak minősülnek, kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők.

Deim Zoltán szerint a felelősség már nehezebben megállapítható, mivel a szóban forgó esetben az is kiderült, hogy az elhullott sertéseket azon a telepen ásták el, ahol egy vállalkozó bértartásban hizlalta a disznókat. A bérhizlalás azt jelenti, hogy az anyacég szállítja oda az állatokat és a takarmányt, majd ő is gondoskodik a telep kiürítéséről is.

A tartásért az azt végző felel Tiszaföldváron, az eddig megismertek szerint a közel 170 sertés elhullását az okozhatta, hogy egy forró nyári hétvégén elromlott a szellőző berendezés.

Deim szerint meghibásodás esetén egy riasztó szokott jelezni, vagy egy aggregátor bekapcsol.

Az pedig egy további kérdés, hogy az Államkincstár adatai alapján az anyacégnek kiutalt évi több százmillió forintnyi állatjóléti támogatást mire fordították, mint ahogy az is, hogy vajon pusztán ez az augusztusi hétvége volt-e az egyetlen alkalom, amikor nagyszámú elhullás történt, illetve csak ekkor ásták-e el a tetemeket, amivel a bűncselekményt elkövethették.

A szakértő szerint a hatóságok az engedélyek kiadásával nem hibázhattak, mivel a helyszíni szemléket a betelepítés előtt végzik, hiszen éppen azok kiadása után lehet feltölteni azokat.

A céggel szerződött állatorvosnak rendszeresen, legalább kéthetente be kellett mennie a telepre,

de Deim szerint az egyáltalán nem bizonyos, hogy a látogatások alkalmával bármi jelei lehettek a szörnyűségeknek.

Forrás: 
hvg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dokumentumhamisítás miatt állítja le Kína a húsimportot Kanadából

Kína jelezte Kanadának, hogy leállítja az onnan származó teljes húsimportot. Az indoklás szerint a Kanadából származó sertéshús-termékekben az állatok növekedését serkentő ractopamin maradékát mutatták ki, 188 kanadai állategészségügyi bizonyítványról derült ki, hogy hamis.

A kecske foga akkor sem kopik, ha földet eszik

A kecskék legelés közben sok homokot és port is megesznek. Ez mégsem vezet a fogaik kopásához annak ellenére, hogy szinte folyamatosan táplálkoznak.

Jelölés és zárjegy nélküli a pálinkákat talált a Nébih

Egy budapesti, elsősorban zöldséget és gyümölcsöt forgalmazó kiskereskedelmi egységben 24 palack jelöletlen pálinkát találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ellenőrök a tételeket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból.

Méhészek figyelem: változtak a méhtartás regisztrálására vonatkozó előírások

A méhtartókat is érinti a Tenyészet Információs Rendszerre (TIR) vonatkozó jogszabályi környezet módosulása. A 2018 végén hatályba lépett előírások értelmében egy állattartónak egy tenyészetéhez csak egy tartási hely tartozhat, vagyis minden egyes tartási hely önálló tenyészetnek minősül, és ennek megfelelően saját azonosítót kap.

A Kínában tomboló ASP miatt Amerikában csökken a tej ára

A kínai sertéseket pusztító afrikai sertéspestis leszorítja a sertéstápok készítésére használt különféle termékek – így a tej – globális árát. Az árak már most elérték a történelmi legalacsonyabb szintet – olyan alacsonyak, hogy nem fedezik a bekerülési költségeket. A járvány előtt az USA szállította a legtöbb tejsavót Kínába.

Szigorodnak az állatszállítás feltételei az extrém hőség miatt

Az Agrárminisztérium, az időjárási előrejelzések ismeretében, az extrém hőségre való tekintettel, 2019. június 21-től további utasításig – a tavalyi évhez hasonlóan – ismét megtiltja a hosszú távú, Magyarországról Törökországba tartó kérődzőállat-szállítmányok indítását.

Egy cirkusz nemet mondott az állatkínzásra

A német Roncalli cirkusz nemet mondott az állatkínzásra és egy nagy igent a technológiára. Élő állatok helyett hologramokkal szórakoztatnak.

Nagy erőkkel küzdenek a Távol-Keleten a sertéspestis ellen

Az afrikai sertéspestis okozta helyzet súlyosságát jelzi, hogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete hetente készíti majd el aktuális jelentését a fertőzés mértékével kapcsolatban. Mindeközben egyre több országban számolnak be kitörésekről.

Hamisítvány a szegények fasírtja

Lengyelországból eddig 780 tonna hamisított fasírthús került Franciaországba. A „húst” egy eddig meg nem nevezett francia vállalat importálta Lengyelországból. Az RTL franciaországi televíziós csatorna és a lengyel Rzeczpolita hetilap számolt be a napokban a botrányos esetről.

Menedék forró napokra

A francia országos állattenyésztési kutatóintézettel (Idele) és annak juhtenyésztési kísérleti központjával (CIIRPO) együttműködésben főiskolai hallgatók fejlesztették ki az Ovifresh néven bemutatott, 50–60 juh számára elegendő árnyékot nyújtó mobil árnyékolót.