0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ősszel is folytatódik a nyár – a betakarításnak kedvez az időjárás

A mezőgazdasági munkákkal, a betakarítással jól lehetett és a továbbiakban is jól lehet majd haladni, legfeljebb pénteken és szombaton alakulhat ki elszórtan az országban csapadék, de a jövő héten visszatér a késő nyári meleg, száraz idő. Az északkeleti területeken azonban helyenként száraz a talaj, mely a kelőfélben lévő repcére nagyon kedvezőtlen.

Az elmúlt egy hét során jelentősebb csapadék nem hullott az országban, csak előző hét végén fordultak elő elszórt záporok. A talaj nedvességtartalma a szeptember eleji csapadékeloszlásnak megfelelően a Dunántúlon nedves, szinte teljesen telített.

Ezzel szemben északkeleten, például a Nyírségben és a Hajdúságban nagyon nagy a szárazság, 100 mm-nél is több csapadék hiányzik a talajból.

A hőmérséklet késő nyáriasan alakult, a maximumok 25 és 30 Celsius fok között voltak, mely több fokkal az átlagos fölötti érték. Bár rohamosan rövidülnek a nappalok, hosszabbak az éjszakák, így erősebb az éjszakai lehűlés, de a minimum hőmérséklet egyelőre csak néhol süllyedt 10 fok alá.

A hőösszeg jelentős többlete miatt az átlagosnál nagyjából két-három héttel előrébb járnak a fenológiai fázisok és az érési folyamatok szinte minden növényünknél. A napraforgó és a kukorica beérett, az aratása folyamatban van.

A száraz idő hatására a kukorica szemeknek egyre ideálisabb a nedvességtartalma.

Ez a kedvező folyamat a következő héten is folytatódni fog, a szárítási költségek (ahol szükség lesz rá), alacsonyabban fognak alakulni.

A korai betakarítás miatt elegendő idő lesz az őszi vetések előkészítésére és elvégzésére.

A repce már sokfelé kikelt, a legtöbb helyen elegendő nedvesség áll a rendelkezésére a talajban, így jól fejlődhet, de a Nyírségben és a Hajdúságban a száraz talajban vontatott kelés és növényfejlődés várható.

Mi vár ránk?

A folytatásban, pénteken és szombaton szórványosan alakulhat ki záporeső, zivatar, és akkor pár fokot a hőmérséklet is visszaesik. A heti összcsapadék területi átlagban valószínűleg 5 mm alatt marad és az ország területének nagyobb része szinte teljesen szárazon marad.

A jövő héten visszatér a késő nyári hőmérséklet és a száraz idő, mely előre láthatólag a jövő hét végéig ki is tart.

Az egyre hosszabbodó éjszakák miatt a hajnalok azonban már viszonylag hűvösek lesznek és a szélcsendes éjszakákon (főleg a nedves talajú területeken) erős harmatra, valamint helyenként sekély pára és ködfoltokra is számítani lehet. Komolyabb szél csak zivatarok környezetében és szombaton a gyenge hidegfront mentén várható, egyébként nagyrészt mérsékelt légmozgásra számíthatunk.

Forrás: met.hu