Back to top

Iskolakert a panelházak tövében

Budapesti iskolásoknak nyílik lehetőségük arra, hogy jobban megismerkedjenek a természettel, a saját maguk nevelte zöldségek, fűszerek zamatával az Agrárminisztérium és a Syngenta támogatásával átadott iskolakertben. A XVIII. kerületi Vörösmarty Mihály Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium udvarán köszmétebokrokat, szedret, évelő dísznövényeket ültettek és magaságyásokat alakítottak ki.

Az ég felé nyitott, falak nélküli tanterme lett az iskolának, fogalmazott Pásztor Józsefné, az intézmény vezetője, ahol örömet adó közegben tanulhatják meg a gyerekek az együttműködés fontosságát, a munka becsületét és ökológiai személetet sajátíthatnak el. Az iskola pedagógiai programjába is jól illeszkedik ez a fejlesztés, amivel egyben a környezetet is szebbé varázsolták a maguk és a környéken lakók örömére.

Gyerekek és támogatók közösen ültették el az első növényeket az új iskolakertben
Fotó: Kiss Gergely
Köszöntőjét Nagy István agrárminiszter azzal a gondolattal kezdte, hogy a pedagógus és az agrármérnök rokon szakmák, hiszen mindketten magot vetnek el: a tanárok a tudás magjait ültetik a lelkekbe és a fejekbe. Fontos, hogy közel hozzuk a természetet a gyerekekhez, akik addig csak a boltok polcain találkoznak zöldséggel-gyümölccsel.

Az agrártárca azt szeretné, ha minden iskolában létesülhetne ilyen tankert, ahol a gyerekek megismerkednek az élelmiszer-termelés gyakorlatával, a növények sokszínűségével, a természet körforgásával.

Fontosnak tartja a tárca, hogy a zöld nevelés beépüljön az iskolák életébe, ezért ösztönözte arra a kezelésébe került szakiskolákat, hogy ökoiskolává váljanak. Jelenleg a 47 intézményükből 37 nyerte el ezt a címet, kilenc pedig örökös ökoiskola lett.

Matthew Pickard, a Syngenta ügyvezető igazgatója magyarul köszöntötte az ünnepi alkalom résztvevőit és hangsúlyozta, hogy a vállalat számára fontos a felnövekvő nemzedék szemléletformálása, ezért habozás nélkül a kezdeményezés mellé álltak. Vetőmagjaikkal abban segítenek a tanulóknak, hogy megismerjék a zöldségek változatos világát. A korszerű meteorológiai állomással és komposztálóval, madárodúkkal is fölszerelt kertben a természeti jelenségek, a beköltöző rovarok, madarak pontos megfigyelésére is mód nyílik.

A mintegy 4 millió forintos beruházás a Syngenta, Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata, a Városgazda XVIII. Kerületi Nonprofit Zrt. valamint a Külső-Pesti Tankerületi Központ támogatásával valósult meg. A kert terveit Bagdiné Fekete Orsolya és Weiszer Ádám készítette.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több ezer hektár legelőt ad bérbe a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Az egykori bombázólőtér tájrehabilitációjának köszönhetően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) területén csaknem 4000 hektár legelőterület bérbe adása vált lehetővé a helyben lakó, állattartással foglalkozó gazdák számára - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter az MTI-nek.

Jókor jött eső – csak nem a méhészeknek

Az aranyat érő májusi eső hiányára idén nem panaszkodhatnak a vajdasági gazdák. A magyar határtól 120 kilométerre délre fekvő Temerin határában májusban 181 milliméter esőt jegyeztek, a Délvidék más régióiban azonban a 200 millimétert is meghaladta a havi csapadékmennyiség.

Nehéz harc elé néz az agrárium

Agrártechnológiai eljárásokat kell elsajátítania a gazdáknak, hogy megőrizhető legyen a földben lévő víz és biztonságosabbá váljon a termelés – közölte az InfoRádiónak nyilatkozva az agrárminiszter.

Iskola a homokbuckák között

A találó címet az ásotthalmi iskola egyik kiadványából kölcsönöztem. Ahogyan Andrésiné dr. Ambrus Ildikó, a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatónője megjegyezte: akinek belement a homok a cipőjébe, az örökre itt marad.

A beporzók védelméről tanácskoztak a V4 országok környezetvédelmi vezetői

Magyarország számára kiemelt fontosságú mind a vadon élő beporzó rovarok, mind pedig a mézelő méhek védelme – jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a V4 országok környezetvédelmi vezetőinek a biodiverzitás védelméről folytatott megbeszélésen a szlovákiai Tatranska Lomnicaban.

Egész szezonban kötelező védekezni a parlagfű ellen

Fontos változás, hogy az idei évtől szigorodott a szabályozás, megszűnt a július 1-jei „türelmi idő” a parlagfű elleni védekezésben. A tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenntartsák.

Marokkó lesz a 79. OMÉK díszvendége

A szeptember 26. és 29. között megrendezendő, immár 79. OMÉK középpontjában az élelmiszeripar és a modernizáció áll majd. Díszvendége pedig a szintén jelentős mezőgazdasági múlttal és komoly fejlődési lehetőségekkel rendelkező Marokkó lesz, jelentette be Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Átadták Kárpát-medence legnagyobb sárgarépa-feldolgozó üzemét

Május végén átadták rendeltetésének a muzslyai Császárkert Kft. új üzemrészlegét, amelyben helyet kapott egy nagy kapacitású sárgarépa-feldolgozó vonal. Ekkora répafeldolgozó-kapacitás a környező országokban sehol nincs.

Tejporgyár épülhet Hajdúnánáson

Kínai forrásból felépülő tejporgyár lehet az első konkrét eredménye annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Debreceni Egyetem (DE) rektora és a Morgan Star Group elnöke.

Digitális infrastruktúra térkép készül

A magyar mezőgazdaság versenyképességének alapvető feltétele a mezőgazdaság modernizációja – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésében megrendezett, a „Digitalizációs eszközök a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában” című műhelynapon.