Back to top

Kertészkedés a tenger alatt

A víz alatti gazdálkodás lehet az egyik megoldás a világ élelmezési hiányának felszámolására. A koncepciót az olaszországi Ocean Reef Csoport legújabb kutatási projektjének keretében dolgozta ki.

Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet szerint jelenleg a föld földterületének mintegy 11 százaléka (13,4 milliárd hektár) használatos a növénytermesztésben. 

Mivel a világ népessége az Egyesült Nemzetek szerint 2050-ben várhatóan 7,6 milliárdról 9,8 milliárdra nő, a vizet - amely a világ felszínének mintegy 75 százalékát fedezi- "termőföldként" felhasználni óriási segítséget jelentene, mondta Luca Gamberini a kutatócsoport marketing menedzsere. Csapata azon dolgozik, hogy bebizonyíthassa azt, hogy igenis lehetséges növényeket és zöldségeket termeszteni a tenger alatt.

Az első tengeralatti kertet a genovai parthoz közel, 8 méterrel a felszín alatt hozták létre Olaszországban. A Némó Kertjének keresztelt kutatási program 2012-ben indult az Ocean Reef Group égisze alatt. Minden mini üvegház termőföld nélküli növénytermesztési módszert használ, mialatt az öntözéshez a sótlan vizet természetesen állítják elő.

Nemo's Garden - Growing Plants Under the Sea (eng subs)

 

A víz alatti ültetésnek azonban vannak korlátjai.

"A mostani tapasztalatok alapján nem lenne értelme gabonát vagy gyümölcsfát termeszteni a tenger alatt, de orvosi gyógynövények élőállítására képesek vagyunk" – mondta Luca Gamberini – "steviát, mentát, rozmaringot, paradicsomot, de még zöldségeket, fokhagymát, babot, szóját és goji bogyót is termesztünk."

A projekt még csak kísérleti fázisban van, de nagy lehetőségeket rejt magában. A növények víz alatti művelésének tesztjei során kiderült, hogy a legtöbb esetben pozitív eredmények születettek. Minden víz alatti kert speciális felszereléssel rendelkezik, amely nagyjából 10- 20 ezer euróba kerül, így a termelés költségei még fenntarthatók. Az eljárás mostantól gyógyszerészeti célokra is felhasználható. Az olyan helyeken, mint a Maldív-szigetek, ahol az összes élelmiszer import áru, költséghatékony megoldást jelenthet. A kutató csoport folyamatosan növeli a termelést azért, hogy a vízalatti növénytermesztésben több hatékony módszert találjon.

Forrás: 
livingit.euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növények is éreznek fájdalmat?

A virágok és a zöldségek felkiáltanak és jajgatnak, mikor rájuk lépünk vagy vágjuk őket, állítja egy kutatás. De vajon fájdalmat is éreznek közben? Erről már megoszlanak a szakértői vélemények.

Robottraktor Japánból - videó

A G20 szervezetben részt vevő országok mezőgazdasági miniszterei számára mutatott be egy robottraktort a múlt héten a japán Iseki cég. A munkagép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra.

A növények a virágaikon keresztül "hallanak"

Először mutatták ki kutatók, hogy egy virágos növény képes érzékelni egy beporzó rovar közeledtét.

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

A nejlonzacskó már nem trendi

Ahogy mind több vita folyik a csomagolások körül, úgy nőnek ki a földből a csomagolásmentes boltok Németországban, és egyre nyilvánvalóbb, hogy már nem csak egy szűk társadalmi réteget érdekel a téma.

Kánikulában is jól termő burgonya

Ha a hőmérő higanyszála túl magasra kúszik, jóval kevesebb gumónak örülhetnek a burgonyatermesztők. A biokémikusok pedig most megfejtették az okát: egy rövid RNS szakasz felelős a gumónövekedés blokkolásáért. Ennek a génnek a kikapcsolásával pedig létre lehet hozni a hőségnek ellenálló burgonyát.

Szigorúan szabályozza a transz-zsírsavak használatát Szlovénia

A szabályozás értelmében a végső fogyasztóknak szánt élelmiszerek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.