Back to top

Kertészkedés a tenger alatt

A víz alatti gazdálkodás lehet az egyik megoldás a világ élelmezési hiányának felszámolására. A koncepciót az olaszországi Ocean Reef Csoport legújabb kutatási projektjének keretében dolgozta ki.

Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet szerint jelenleg a föld földterületének mintegy 11 százaléka (13,4 milliárd hektár) használatos a növénytermesztésben. 

Mivel a világ népessége az Egyesült Nemzetek szerint 2050-ben várhatóan 7,6 milliárdról 9,8 milliárdra nő, a vizet - amely a világ felszínének mintegy 75 százalékát fedezi- "termőföldként" felhasználni óriási segítséget jelentene, mondta Luca Gamberini a kutatócsoport marketing menedzsere. Csapata azon dolgozik, hogy bebizonyíthassa azt, hogy igenis lehetséges növényeket és zöldségeket termeszteni a tenger alatt.

Az első tengeralatti kertet a genovai parthoz közel, 8 méterrel a felszín alatt hozták létre Olaszországban. A Némó Kertjének keresztelt kutatási program 2012-ben indult az Ocean Reef Group égisze alatt. Minden mini üvegház termőföld nélküli növénytermesztési módszert használ, mialatt az öntözéshez a sótlan vizet természetesen állítják elő.

Nemo's Garden - Growing Plants Under the Sea (eng subs)

 

A víz alatti ültetésnek azonban vannak korlátjai.

"A mostani tapasztalatok alapján nem lenne értelme gabonát vagy gyümölcsfát termeszteni a tenger alatt, de orvosi gyógynövények élőállítására képesek vagyunk" – mondta Luca Gamberini – "steviát, mentát, rozmaringot, paradicsomot, de még zöldségeket, fokhagymát, babot, szóját és goji bogyót is termesztünk."

A projekt még csak kísérleti fázisban van, de nagy lehetőségeket rejt magában. A növények víz alatti művelésének tesztjei során kiderült, hogy a legtöbb esetben pozitív eredmények születettek. Minden víz alatti kert speciális felszereléssel rendelkezik, amely nagyjából 10- 20 ezer euróba kerül, így a termelés költségei még fenntarthatók. Az eljárás mostantól gyógyszerészeti célokra is felhasználható. Az olyan helyeken, mint a Maldív-szigetek, ahol az összes élelmiszer import áru, költséghatékony megoldást jelenthet. A kutató csoport folyamatosan növeli a termelést azért, hogy a vízalatti növénytermesztésben több hatékony módszert találjon.

Forrás: 
livingit.euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

Egymásra találhatnak a bugaci viperák

A természetes élőhelyek feldarabolódása és az ezzel járó izoláció egyre nagyobb problémát jelent a repülni nem képes, kis életterű állatfajok számára. Közéjük tartozik a rejtőzködő életmódot folytató rákosi vipera is, melynek védelme, illetve állományának növekedése érdekében egy két évig tartó projekt részeként tettek fontos lépéseket a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szakemberei.

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

Már dolgoznak a "vegán csirkén"

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékséglánca már dolgozik egy csirkehúst helyettesíteni kívánó vegán terméken. A vásárlók imádták a növényi "kolbásszal" töltött péksüteményüket, ezért tovább bővítik az izgalmas ízvilágú vegán menüt.

Lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, sőt a juhokra is szemet vetett?

A mesében a bátor vadász megöli a gonosz farkast. Most azonban lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, de a juhokat és a kecskéket biztosan. Néhány hegyvidéki területről már ki is szorultak a pásztorok.

A Nestlé csaknem 2 milliárd svájci frankot ruház be a csomagolási megoldások fejlesztésébe

Csaknem 2 milliárd svájci frankot ruház be a Nestlé, hogy áttérjen az újonnan gyártott műanyagokról az élelmiszeripari minőségű újrahasznosított műanyagok használatára és felgyorsítsa az innovatív fenntartható csomagolási megoldások fejlesztését - közölte a svájci élelmiszeripari vállalat csütörtökön.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Spektroszkópia segít értékelni a hús minőségét

Marhahús minőségének értékelésekor hagyományosan egy szakértő ellenőrzi a hús színét, a rostok mintázatát (márványozottság), a hasított súlyt stb. Az ilyen mérés azonban időigényes és lényegesen függ az illető szakértő szubjektív véleményétől.

Védett állatok a közvetlen környezetünkben - óvjuk őket!

Az ember közvetlen környezetében nemcsak háziállatok élnek, hanem egyre több vadon élő állat is társul szegődik. Ezek közül mutatunk be a teljesség igénye nélkül néhány védett fajt, illetve fajcsoportot azzal a szándékkal, hogy a velük való együttélésre sokkal inkább örömként, mintsem problémaként tekintsünk.

Az éghajlatváltozás lesz a Grüne Woche 2020 fő témája

A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek lesznek a leginkább terítéken a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán. Még meg sem nyílt a kiállítás, máris rekordok születtek: 72 országból több mint 1800 kiállító mutatja be termékeit. A partnerország idén Horvátország, amely „A mezőgazdaság kultúráját” viszi el Berlinbe.