Back to top

Együnk több hazai almát!

A fővárosban indította el almafogyasztást ösztönző közös kampányát az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A friss gyümölcs, valamint a felhasználásával készült pite, és almafröccs kóstoltatásával egybekötött népszerűsítő rendezvényt az ősz folyamán több helyen megismétlik.

Az egyik legértékeseb gyümölcsünk az alma
Fotó: Rimóczi Irén
A halhatatlanságot, bőséget, termékenységet és a család egységét is jelképező alma egészségmegőrző hatását is régóta ismerjük. A vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag gyümölcs kedvezően hat az emésztésre és méregtelenítő hatása is van, fogyasztása ezért jól illik az egészségtudatos életmódba, melynek népszerűsítését a kormány is támogatja, egyebek közt az iskolagyümölcs-program keretében, mondta Nagy István agrárminiszter. Ha több magyar almát eszünk, nemcsak az egészségünket óvjuk, hanem a termelőknek is kedvezünk, hangsúlyozta az agrárminiszter, a termesztés versenyképességének növeléséhez azonban jobban kell igazodni a piaci igényekhez, és mind több ültetvényben emelni kell a termesztéstechnológia színvonalát.

Nagy István: A kormány is támogatja az almanépszerűsítő programot
Fotó: Rimóczi Irén

Az idén a 10 éves átlagnál körülbelül 25 százalékkal több, időjárás függvényében 700-750 ezer tonna termés várható, ennek azonban csak az egynegyede étkezési minőségű, a többi ipari alma.

Fontos lenne, tehát növelni az étkezési alma arányát, illetve a kereskedelmi lánc rövidítése is hozzájárulhat ahhoz, hogy a vásárlók elfogadható áron juthassanak jó minőségű hazai almához, és a termesztők is megtalálják számításaikat.

A száraz nyárutó miatt a hazai étkezési alma idén 2-3 héttel korábban jelent meg a piacon, a gyümölcsméret pedig általában elmarad a megszokottól, különösen ott, ahol nem öntöztek. Az étkezési alma idei induló felvásárlási ára kilogrammonként 60-80 forint, hallottuk  Győrffy Balázstól. A NAK elnöke szerint most indított kampány illeszkedik a NAK Európai Friss Kalandok című többéves programjába is, melynek a fogyasztás növelésével az étkezési alma piacának a bővítése is célja.

Nagy szükség van az alma népszerűsítésére, a fejenkénti fogyasztása ugyanis az utóbbi 15 évben megfeleződött, és még ennél is szomorúbb, hogy felmérések szerint a magyar lakosság mintegy 30 százaléka nem eszik rendszeresen gyümölcsöt, tudtuk meg Ondré Pétertől, az AMC ügyvezető igazgatójától.

A fogyasztás csökkenéséből és az idei több termésből eredő többlet levezetésére az AMC Budapesten gerillakóstoltatásokat, a nagy almatermesztő megyékben pedig az alma értékeit hangsúlyozó rendezvényeket szervez, ahol a termelők értékesítési lehetőséget is kapnak.

Hunyadi István: Az almafogyasztás növeléséhez fontos az értékesítési lánc rövidítése és az általános forgalmi adó csökkentése is
Fotó: Rimóczi Irén
Bár az almaültetvények területe valóban jócskán csökkent az utóbbi évtizedekben, a korszerűsítésnek köszönhetően a hozam nem esett vissza. A termeléshez kötött támogatási adatokból az olvasható ki, hogy mintegy 24 ezer hektáron termesztünk almát (ebben a támogatás nélküli kiskerti termelés nincs benne), amiből több mint 17  ezer hektár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van. Az összes hazai gyümölcsterület közel egyharmadát adja az alma, mondta Hunyadi István, a FruitVeB szakmai igazgatója.

A telepítési kedv alapján is népszerű az alma a kertészek körében, a Vidékfejlesztési Program keretében közel 1700 hektár korszerű ültetvény telepítésére adtak be támogatási kérelmet, az összes gyümölcsöt magában foglaló 5600 hektárra irányuló pályázatból.

A jelenlegi termelés az időjárás hatásaitól függően fedezi a hazai igényeket, a fogyasztás bővüléséből várható keresletnövekedéshez azonban több étkezési almát kell termeszteni. A piaci igények kielégítéséhez azonban termésbiztonságra van szükség, ennek pedig az öntözés, a korszerű termesztéstechnológiai elemek alkalmazása elengedhetetlen feltétele. Hunyadi István is kiemelte ugyanakkor, hogy az almafogyasztás növeléséhez legalább ilyen fontos az elfogadható fogyasztói ár, melyhez az értékesítési lánc rövidítése és az általános forgalmi adó csökkentése is kell.

Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Itt jelentheti be, ha méhpusztulást észlel

Hamarosan megkezdődik a napraforgó virágzása, amikor is a méhészek gyakran tapasztalják a méhcsaládok gyengülését, pusztulását. A méhelhullási esetek hatékony és szakszerű kivizsgálása érdekében az Agrárminisztérium kéri, hogy a méhészek haladéktalanul jelentsék az eseteket a Nébih ZöldSzámán (06-80/263-244).

Megkapták a bizonyítványt a sajtbírálók

Ünnepélyes keretek között adták át az első hazai sajtbírálati képzés végzőseinek a bizonyítványt szerdán Budapesten. A cél az objektív bírálat megteremtése, és a kisüzemi sajtkészítés népszerűsítése volt.

Öntözés-korszerűsítés: nő az érdeklődés

Mostanra 60 kérelem érkezett az öntözőrendszerek korszerűsítésére fordítható állami támogatással kapcsolatban a szlovák Agrárkifizető Ügynökséghez (PPA), pedig egy hónappal korábban még csak 12 kérvény volt az ügynökség listáján.

Nagy István: nem kérhetünk többet a gazdáinktól, kevesebbért

A mezőgazdaság versenyképességének növelését támogató agrárpolitikai háttér kialakítása, új támogatási formák és azok megfinanszírozása, az öntözésre elkülönített 170 milliárd forint, erősödő agrárigazgatás. Címszavakban ezeket az intézkedéseket tartja hivatalba lépésének egyéves évfordulóján az eddig elért legnagyobb eredményeknek Nagy István agrárminiszter.

Újabb könnyítések segítik az erdősültség növelését

Az Agrárminisztérium a szakma elvárásaihoz igazította a facsemete-minősítés és forgalmazás feltételeit, hogy ezzel is hozzájáruljon az erre az évre tervezett 6000 hektárnyi új erdő telepítéséhez.

Bővíti az Országos Iskolakert-fejlesztési Programot az Agrárminisztérium

Az agrártárca számára fontos célkitűzés a városi zöldfelületek megőrzése és bővítése, a helyi közösségek fejlesztése – jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Országos Iskolakert-fejlesztési Program rendezvényén, kedden, Budapesten.

Az ország borversenye

Május 21-én és 22-én Kecskeméten rendezte a 40. Országos Borversenyt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Az ország legnagyobb ágazati rendezvényén 908 tétellel 262 hazai borászat nevezett. A szőlész-borász szakmai önkormányzat az idei évben a Kunsági borvidéket választotta a verseny házigazdájának, követve azt a hagyományt, mely szerint minden évben más hazai borvidék ad otthont a versenynek.

Új jövedelempótló támogatást igényelhetnek a méhészek

A mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen méhészeti tevékenység versenyképesebbé tétele, valamint a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzése érdekében az agrártárca új támogatási konstrukciót dolgozott ki a méhészek számára. A magyar méhágazat ebben az évben külön figyelmet kap, 2019 a beporzók éve.

Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, ezért makrogazdasági jelentősége meghatározó - mondta Nagy István agrárminiszter a külgazdasági attasék éves értekezletén, Budapesten.

Új borpiaci intézkedések: zöldszüret és borlepárlás

Európai szinten egy komolyabb borpiaci válság előjelei érzékelhetők, amely elsősorban egy esetleges magasabb idei termés esetén következhet be. A helyzet kezelésére ezért a szaktárca zöldszüreti és borlepárlási támogatási programot indít, és olyan intézkedéseket vezet be, amelyek a minőségi szint emelését segítik.