Back to top

Melyik a legszebb dió?

Először rendeznek Országos Dió Szépségversenyt Somogyapátiban a Diós Kertvendéglőben, ahol évek óta Diófesztivált tartanak. A bírálatra bárki beküldheti szépnek, értékesnek vélt gyümölcseit október 1-6. közt a Diós Kertvendéglőbe. A minták számától függően több zsűri bírálja el szakmai szempontok szerint a diófajtákat, az eredményhirdetésre október 6-án, szombaton 14 órakor kerül sor.

Az I. Országos Dió Szépségverseny célja, hogy hazánk gazdag genetikai kincsét — a dióhéjban megbúvó csodákat, a széles nyilvánosság előtt eddig még nem ismert nagyszerű diófajtákat — nagyobb eséllyel őrizhessük meg a jelen és a jövő nemzedékei javára. Hazánkból mindenhonnan várják a jelentkezést bárkitől, akinek szép, jó, a megmérettetésre érdemesnek vélt diója van. Az értékelést elismert szakértőkből álló bírálók végzik szigorú szakmai szempontok alapján. A helyezetteket értékes díjak várják.

Fotó: Horváth Csilla
Az arra alkalmas diófajták esetleges tájfajtaként való elismerését a Gyümölcsoltó Alapítvány segíti.

Mintákat küldhetnek magánszemélyek, vállalatok, vagy szervezetek. Egy fajtából összesen 25 szem diót kell eljuttatni a verseny rendezőjéhez, ebből 15-öt héjasan, 10-nek pedig csak a megtisztított belét. Fel kell tüntetni a jelentkező nevét és címét, valamint a minta megnevezését (fajtáját) a termőhelyet és az évjáratot.

A minták bejuttatásának ideje: 2018. október 1–6. között — előzetesen személyesen: a Diós Kertvendéglőben, nyitvatartási időben; illetve postai úton: Diós Kertvendéglő, 7922 Somogyapáti, Dióspuszta 35.

A Dió Fesztiválon legkésőbb 9 óráig lehet leadni a mintákat a szervezőbizottságnak (Kustos Irma, telefon: +36 30-491-1955, E-mail: pomona@t-online.hu). Nevezési díj nincs.

A dió szépségverseny fővédnöke Baktay Borbála, a Növényi Diverzitás Központ igazgatója, szervezői a Növényi Diverzitás Központ, a Diós Kertvendéglő, Szigetvár Város Önkormányzata, Somogyapáti–Dióspuszta Község Önkormányzata, az Ölbei Faiskola és a Gyümölcsoltó Alapítvány.

Bővebb információ a diófesztiválról: Forró Norbert, telefon: +36 70/229-9391, E-mail: forro.n@freemail.hu.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dokumentumhamisítás miatt állítja le Kína a húsimportot Kanadából

Kína jelezte Kanadának, hogy leállítja az onnan származó teljes húsimportot. Az indoklás szerint a Kanadából származó sertéshús-termékekben az állatok növekedését serkentő ractopamin maradékát mutatták ki, 188 kanadai állategészségügyi bizonyítványról derült ki, hogy hamis.

Negyedével kevesebb görögdinnye teremhet

A tavalyinál 10-15 százalékkal kevesebb, 160-180 ezer tonna görögdinnye-termésre számít a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke idén.

Különleges színek a szegedi Levendulanapokon

Levendulanapokat tartanak szombaton és vasárnap a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében, koncertekkel, előadásokkal, népzenei és néptáncbemutatókkal, gyerekműsorokkal, növényvásárral, kézműves termékekkel és gasztronómiai ínyencségekkel várják az érdeklődőket.

Keserű likőröket vizsgált a Szupermenta

Keserű likőröket vizsgáltak a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A hatóság laboratóriumában – többek között – megmérték a 26 termék alkohol-, cukor-, réz, valamint metanol-tartalmát, de nem maradhatott el a jelölések és a nyomon követés ellenőrzése sem.

Növényvédelmi előrejelzés – Bőven van tennivaló

Monília, cseresznyelégy, molytetvek, bagolylepkék, szőlőmoly… Rengeteg a növényvédelmi teendő, az időjárás pedig hol ezért, hol azért, de nem igazán játszik a kertészek kezére.

Jelölés és zárjegy nélküli a pálinkákat talált a Nébih

Egy budapesti, elsősorban zöldséget és gyümölcsöt forgalmazó kiskereskedelmi egységben 24 palack jelöletlen pálinkát találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ellenőrök a tételeket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból.

Megkapták a bizonyítványt a sajtbírálók

Ünnepélyes keretek között adták át az első hazai sajtbírálati képzés végzőseinek a bizonyítványt szerdán Budapesten. A cél az objektív bírálat megteremtése, és a kisüzemi sajtkészítés népszerűsítése volt.

Apró kezek, csodakertek

Kilencedik alkalommal várta az érdeklődőket, a versenyző óvodásokat és első osztályos diákokat a gyermek kertépítő verseny Mosonmagyaróvár központjában, a Magyar utcában. A korábbi évekhez hasonlóan nagy volt az érdeklődés, 27 csapat építette meg kis kertecskéjét a pedagógusok segítségével.

Öntözés-korszerűsítés: nő az érdeklődés

Mostanra 60 kérelem érkezett az öntözőrendszerek korszerűsítésére fordítható állami támogatással kapcsolatban a szlovák Agrárkifizető Ügynökséghez (PPA), pedig egy hónappal korábban még csak 12 kérvény volt az ügynökség listáján.

Sikeresen szerepelnek a magyar kiállítók az élelmiszervásáron New Yorkban

Hasznosnak és sikeresnek minősítette a magyar részvételt a New York-i élelmiszervásáron Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek adott telefoninterjújában.