0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Olcsó a kávé, ezért egyre kevesebben termesztik

A kávétermesztők segítésére szólították fel a legnagyobb feldolgozókat, miután a termék ára 12 éves mélypontra esett, és már költségeiket sem fedezi.

A hvg.hu által szemlézett a Financial Times szerint különösen Dél-Amerikában súlyos a helyzet. A guatemalai farmerok inkább felhagynak a termesztéssel, és külföldön keresnek munkát maguknak, Kolumbiában pedig a termelők kávé helyett már inkább kokacserjét termesztenek.

A kávéültetvények területe folyamatosan esik vissza, a kokát pedig már 200 ezer hektáron termesztik, ami rekordnak számít.

A kávé ára fontonként egy dollár alá esett a New York-i árutőzsdén főleg amiatt, hogy a legnagyobb termelőnek számító Brazíliában rekordtermés várható. Ehhez képest Kolumbiában 1,2 dollárba kerül a jó minőségű bab előállítása, El Salvadorban pedig ennél is többre, másfél dollárra teszik a költségeket.

Világszerte százmillió ember foglalkozik kávétermesztéssel és -feldolgozással, az érdekvédők nekik igyekeznek segíteni. A javaslatok között felmerült, hogy kapjanak jelölést azok a kávék, amelyekért megfelelő árat fizettek a felvásárlók.

Forrás: hvg.hu