Back to top

Fajtaminősítés: a kukorica és a cukorrépa vitte a prímet

Huszonegy cég képviselője vehette át fajtaminősítő oklevelét Mezőhegyesen: a legtöbb elismerést - huszonhatot - a kukorica egyes fajtái kapták, mindemellett járt oklevél például szegletes led, szudánifű vagy éppen kender után is.

Fajtaminősítő okleveleket adott át II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár és Lukács József, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnökhelyettese. A 2014 óta hagyománnyá vált díszoklevél-átadás mezőhegyesi állomásán a 2018. március 7-én állami elismerésben részesített szántóföldi fajták után vehették át okleveleiket azok képviselői.

Ezúttal huszonegy cég tizenhat növényfajának ötvenkilenc fajtája kapott elismerést.

A legnépesebb „tábort” ezek közül huszonhat fajtával a kukorica alkotta, melyet a cukorrépa követett tizenhárom fajtával. Napraforgóból négy, szójából három fajta kapott elismerést, a többi növényfaj – köztük a szója, a kender, a szudánifű, a mák vagy éppen a szegletes led – egy fajtával képviselte magát.

Az oklevelek átadását megelőzően Feldman Zsolt úgy fogalmazott: egy-egy fajta elismerése mögött sokéves munka áll, éppen ezért bízik abban, hogy a cégek, illetve nemesítőházak megtalálják azok számára a piacot, ezzel is sarkallva magukat az újabb és újabb innovációra. „Kívánom, hogy a közös munka, amelyet hatósági, állami, illetve piaci oldalról együttesen végzünk, mindannyiunk gyarapodását szolgálja” – emelte ki beszéde végén a mezőgazdaságért felelős államtitkár. A fajtaminősítő okleveleket az alábbi cégek és nemesítőházak képviselői vehették át:

 

Karintia Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft.

Fitoherb Gyógynövény Feldolgozó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Saaten-Union Hungária Kft.

KWS Magyarország Kft.

SESVANDERHAVE Hungary Kft.

Monsanto Hungária Kft.

Euralis Kft.

Magyar Tudományos Akadémia MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet

Gabonakutató Nonprofit Kft.

R.A.G.T. Vetőmag Kft.

PROVENTUS TRADE Kft.

Mogyi Kft.

Syngenta Kft.

RWA Magyarország Kft.

Alfaseed Kft.

Agromag Kft.

Szarvasi Medicago Kft

Agroszemek Kft.

A Mogyi Kft. képviseletében Sipos Elvira termelésvezető vette át az oklevelet M1022-es számú napraforgójuk után

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Határérték feletti mennyiségben talált káros anyagot a Nébih egy kakaóporban

Határérték felett tartalmaz káros anyagot a Tesco által forgalmazott, saját márkás kakaóporok egyike - olvasható a jogsértések listájában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.

Árutőzsde: mozgolódó olajos magok

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

Az időjárás a legnagyobb gazdasági kockázat

A klímaváltozás mezőgazdasági termesztésre, élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatásait, az újonnan érkezett károsítókat, invazív fajokat, az ellenük folytatott küzdelmet, a kereskedelmi globalizáció élelmiszer-biztonsági kockázatait mutatja be a Vajdahunyadvárban nyílt "Változó világunk kihívásai" című kiállítás.

Átmeneti időszak lesz 2021 az uniós agrártámogatásokban

Átmeneti időszak lesz a 2021-es év az uniós agrártámogatásokban, de ebben az évben is biztosított lesz a támogatások folyamatossága a magyar mezőgazdasági termelők számára - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken egy háttérbeszélgetésen, Budapesten.

Változnak az uniós támogatások

Jelentős változásokra kell felkészülniük a gazdálkodóknak az új európai uniós támogatási időszakban, és azt már most biztosra vehetik a termelők, hogy csak akkor juthatnak majd területalapú támogatáshoz, ha eleget tesznek a környezeti szempontból előnyös gazdálkodás feltételeinek - írta pénteki számában a Magyar Nemzet.

Egyelőre csak néhány megyében látványos mértékű a vaddisznógyérítés

Bár pontos adatok nincsenek, az afrikai sertéspestis (ASP) terjedésének megállítására elrendelt vaddisznógyérítés a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint folyik, és a vadászok, valamint a házisertés-tartók kártalanítására már több mint 4,6 milliárd forintot fizettek ki.

Új cukorhelyettesítő: kalóriamentes, környezetbarát és élelmiszerhulladékból készül

Egy holland cég, a Fooditive az alma és a körte nem felhasznált maradványaiból, valamint a szupermarketek számára nem megfelelő darabokból kémiai anyagtól mentes édesítőszert készít.

"Rágcsálóürülékes" tofugyártó üzemben intézkedett a Nébih

Súlyos higiéniai, nyomonkövetési hiányosságokat és rágcsálóürüléket találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy, elsősorban külföldi piacra értékesítő budapesti tofu-előállító üzem ellenőrzése során.

A folyamatos fejlesztés és az együttműködés alapvető a gazdálkodásban

A világ mezőgazdasága intenzíven fejlődik, egyre modernebb technológiát alkalmazva egyre koncentráltabb, egyre nagyobb méretű gazdaságok alakulnak. A magyar gazdálkodóknak ebben a versenyhelyzetben kell helytállniuk. Eredményesebb, jövedelmezőbb termelésüket az Agrárminisztérium a gazdálkodási környezet változásaival is segíteni kívánja – jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárközösség-NAIK Roadshow 2020 utolsó, Hódmezővásárhelyen tartott állomásán.

Érkezik az egészségesebb fehér kenyér? A rák, a cukorbetegség és az elhízás kockázatát is csökkentheti

Öt éven belül a boltok polcaira kerülhet az egészségesebb fehér kenyér, a tudósok ugyanis felfedezték, hogyan duplázható meg a rosttartalma.