0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fajtaminősítés: a kukorica és a cukorrépa vitte a prímet

Huszonegy cég képviselője vehette át fajtaminősítő oklevelét Mezőhegyesen: a legtöbb elismerést - huszonhatot - a kukorica egyes fajtái kapták, mindemellett járt oklevél például szegletes led, szudánifű vagy éppen kender után is.

Fajtaminősítő okleveleket adott át II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár és Lukács József, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnökhelyettese. A 2014 óta hagyománnyá vált díszoklevél-átadás mezőhegyesi állomásán a 2018. március 7-én állami elismerésben részesített szántóföldi fajták után vehették át okleveleiket azok képviselői.

Ezúttal huszonegy cég tizenhat növényfajának ötvenkilenc fajtája kapott elismerést.

A legnépesebb „tábort” ezek közül huszonhat fajtával a kukorica alkotta, melyet a cukorrépa követett tizenhárom fajtával. Napraforgóból négy, szójából három fajta kapott elismerést, a többi növényfaj – köztük a szója, a kender, a szudánifű, a mák vagy éppen a szegletes led – egy fajtával képviselte magát.

Az oklevelek átadását megelőzően Feldman Zsolt úgy fogalmazott: egy-egy fajta elismerése mögött sokéves munka áll, éppen ezért bízik abban, hogy a cégek, illetve nemesítőházak megtalálják azok számára a piacot, ezzel is sarkallva magukat az újabb és újabb innovációra. „Kívánom, hogy a közös munka, amelyet hatósági, állami, illetve piaci oldalról együttesen végzünk, mindannyiunk gyarapodását szolgálja” – emelte ki beszéde végén a mezőgazdaságért felelős államtitkár. A fajtaminősítő okleveleket az alábbi cégek és nemesítőházak képviselői vehették át:

 

Karintia Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft.

Fitoherb Gyógynövény Feldolgozó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Saaten-Union Hungária Kft.

KWS Magyarország Kft.

SESVANDERHAVE Hungary Kft.

Monsanto Hungária Kft.

Euralis Kft.

Magyar Tudományos Akadémia MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet

Gabonakutató Nonprofit Kft.

R.A.G.T. Vetőmag Kft.

PROVENTUS TRADE Kft.

Mogyi Kft.

Syngenta Kft.

RWA Magyarország Kft.

Alfaseed Kft.

Agromag Kft.

Szarvasi Medicago Kft

Agroszemek Kft.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság