0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Közös úton a gépesítésért

Stratégiai megállapodást kötött Mezőhegyesen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – NAK – és a Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége - MEGOSZ - a második alkalommal megrendezett Szántóföldi Napok és AgrárgépShow pénteki napján.

„Az agrárgazdaságban a hatékonyság érdekében kulcsfontosságú a megfelelő gépesítés, amit részben a munkaerőhiány is indokol”- hívta fel a figyelmet köszöntőjében Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Ugyanakkor a precíziós gépek elterjedésével takarékos, költséghatékony megoldások állnak a gazdálkodók, termelők, feldolgozók rendelkezésére.

A korábbi csökkenés után 2017-ben a mezőgazdasági géppiacot bővülés jellemezte, ami a jelek szerint idén folytatódik. Ezt részben erősíti az is, hogy 2017 végén bírálták el az állattartó telepek korszerűsítésére és a kertészeti gépbeszerzésekre kiírt pályázatokat, amelyeknek a megvalósulása idén várható. A pénzintézetek továbbra is kedvező hitelezési illetve lízingelési feltételekkel állnak a vásárlók rendelkezésére; a Magyar Fejlesztési Bank ez év elején hirdette meg a Nemzeti Gépfinanszírozási Programot.

A gazdaságok 83,8 milliárd forint értékben vettek új mezőgazdasági gépeket az idei év első felében, ami 10 százalékos növekedést jelent 2017 hasonló időszakához képest.

Az alkatrészek beszerzése az egy évvel korábbi szinten alakult, az alkatrészforgalom 23,6 milliárd forint volt 2018 első hat hónapjában.

A magyar mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés nagyjából 75 százaléka 15 cég nevéhez fűződött. A mezőgazdasági gépberuházások értékének 58 százalékát az erőgépek, 42 százalékát az erőgépek munkagépei és az egyéb eszközök adták. A teljes érékesítésen belül a traktorok 34, a gabonakombájnok 16 százalékos arányt képviseltek. Legnagyobb darabszámban a különböző talajművelő gépeket vásárolták a gazdaságok.

Az idén júliusig eladott 2531 talajművelő gép mennyisége közel 6 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának talajművelőgép-eladásait.

A Magyarországon tevékenykedő gépgyártók közösségének jeles képviselője a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége.

„A szervezettel most megkötendő együttműködéssel a hazánkban tevékenykedő mezőgazdasági termelők és gépgyártók érdekeinek összehangolását, érvényesítését, piacképességük növelését, szakmai megerősödését kívánjuk elősegíteni”- hangsúlyozta a NAK elnöke. Fontosnak tartják a mezőgazdasági gépellátás magas szintű szakemberellátásának biztosítását, a műszaki színvonal és tudásszint emelését, a kutatás-fejlesztés lehetőségeinek növelését is.

Mindemellett természetesen közös érdek, hogy népszerűsítsék a megbízható, minőségi magyar gyártású mezőgépeket a vásárlók körében, illetve a Kamara kedvező gépbiztosítások közvetítésében is a tagsága rendelkezésére áll.

Lőrincz László, a negyedszázados múltra visszatekintő MEGOSZ elnöke elmondta, a mintegy hétezer hazai gépgyártó kétharmada a szövetség tagja.

Exportorientált ágazatról van szó, az itthon előállított, kiváló minőségű eszközök 80 százaléka a határon túl talál vevőre.

A szakember kiemelte, sajnos nagyobb arányban alkatrészek vagy részegységek. Szeretnék elérni, hogy  a hazai felhasználók nagyobb mennyiségben vásároljanak magyar gépeket úgy, hogy közben a kiszállítások se csökkenjenek.

Az elnök üdvözölte, hogy a mezőgépgyártás is bekerült az Irinyi-tervbe. Az iparfejlesztési stratégia részeként többek között precíziós gépek fejlesztésére, illetve különböző mezőgazdasági gépsorok kiegészítésére nyerhetnek támogatást a hazai gyártók.

Forrás: magyarmezogazdasag