Back to top

Őszi ízek rozé mellé

A rozék népszerűsége ősszel is töretlen, hiszen visszaidézik a nyarat, és remekül párosíthatók a szezonális fogások mellé. A mátrai Nagygombos Borászat francia és spanyol mintára komolyabb, egész évben fogyasztásra érdemes rozékat készít. Takács-Barta Anna, a Nagygombos borásza a kezdetektől tudta, hogy olyan rozékat akar készíteni, amelyek nemcsak a rozéfröccshöz passzolnak.

A Mátrai borvidék északi fekvése miatt kiegyenlítettebb, hűvösebb éghajlat kifejezetten kedvez az ízgazdag rozéalapanyagnak, a fürtök érése lassabban, egyenletesebben megy végbe, a szőlő megőrzi élénk, üdítő savait. Ebből a környezetbarát módon művelt szőlőből természetes módon készülnek a borok:

megadják azt az időt, ami a fejlődésükhöz szükséges, nem siettetik a munkafolyamatokat, a palackozást. Így általában a tavasz legvégén kóstolhatják a rozérajongók a Nagygombos borait.

Fotó: Furmint Photo
A melegebb 2017-es évjáratból származó Rosé Cuvée Merlot és Zweigelt házasítása nagyjából fele-fele arányban, kerekebb savakkal rendelkező, kedves és gyümölcsös bor lett. A Gróf Grassalkovich Gamay Noir Rosé 2017 az előző évjáratnál már bevált recept szerint készült, az itthon ritkának számító francia fajta fele került tartályba, míg a másik fele hordóban érlelődött.

Sikerült megőrizni az egyensúlyt a tartalmasabb, rétegzett korty és a gyümölcsösség között,

így még többéves korában is élmény kóstolni.
Komolyabb beltartalom, krémesség, szép gyümölcsösség teszi, hogy nem egy évszakra készültek ezek a borok, ősszel sem kell lemondanunk a rozé élményéről, mondja Takács-Barta Anna.

Ezek az italok még az egzotikusabb fogásokkal is harmonizálnak, derült ki Bodrogi Eszter, a Fűszer és Lélek blog szerzője kompozícióiból. A Nagygombos rozék mellé mustos céklalevest készített karamellizált szőlővel és apró kosárkákba töltött indiai csirkefalatokat.

Forrás: 
Wineglass Communication/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sikeresen szerepelnek a magyar kiállítók az élelmiszervásáron New Yorkban

Hasznosnak és sikeresnek minősítette a magyar részvételt a New York-i élelmiszervásáron Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek adott telefoninterjújában.

Az ország borversenye

Május 21-én és 22-én Kecskeméten rendezte a 40. Országos Borversenyt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Az ország legnagyobb ágazati rendezvényén 908 tétellel 262 hazai borászat nevezett. A szőlész-borász szakmai önkormányzat az idei évben a Kunsági borvidéket választotta a verseny házigazdájának, követve azt a hagyományt, mely szerint minden évben más hazai borvidék ad otthont a versenynek.

Baján is a bor beszélt

A Vinalia nem más, mint egy nemzetközi borfesztivál, ahol a bor, gasztro és kultúra hármasa teszi felejthetetlenné az élményt. Ugyanakkor a hétvégi esemény nem egy hagyományos borfesztivál, hanem újszerű, izgalmas megközelítéssel mutatott utat a borok világában, amely mellé természetesen a gasztronómia és a kultúra is odaszegődött.

Új borpiaci intézkedések: zöldszüret és borlepárlás

Európai szinten egy komolyabb borpiaci válság előjelei érzékelhetők, amely elsősorban egy esetleges magasabb idei termés esetén következhet be. A helyzet kezelésére ezért a szaktárca zöldszüreti és borlepárlási támogatási programot indít, és olyan intézkedéseket vezet be, amelyek a minőségi szint emelését segítik.

A világ legöregebb városi szőlőskertje

1907-ben ültették az egy hektáros Marion szőlőskertet, amit ma házak és egy uszoda vesz körül Adelaide-ben, ebben az 1,4 milliós lakosú ausztráliai nagyvárosban. Valószínűleg ez a legrégebbi működő városi szőlőültetvény a világon. A nagyra értékelt Grenache–Shiraz házasításukból évente 3000 palackot készít a Patritti Wines borászat.

Zalai Borünnep kilátással a Kis-Balatonra

Hat zalai borászat hívta életre a 2019. őszén, szeptember 20-21. között az első ízben megrendezésre kerülő fesztivált, amely a Bor.Zene.Zala. nevet kapta. Isteni borok a Zalai dombokról, vadak, dödölle, kerekrépa, csevap és totyogós rétes, remek zenék és a magyar vidék hangulata várja majd a szeptemberben Zalaszabarba látogatókat egy különleges családbarát fesztiválra.

Újragondolt borturizmus

Vas megye országos borászati szakmai súlya elenyésző, a szőlőterületek alig egy százaléka található ott. Ennek ellenére az oszkói Hegypásztor Kör munkája példaként szolgálhat mindazok számára, akik hisznek a szőlőtermesztés kultúrateremtő és tájformáló erejében. A civil egyesület zártkerti revitalizációs munkája nemcsak skanzenné, hanem élő közösségi térré változtatta az oszkói szőlőhegyet és annak térségét.

II. Istvándy FESZtelen - Ízek, élmények és jóbarátok

Az Istvándy család idén - 2019. július 3-7-e között - másodszorra nyitja meg a teljes birtokot több helyszínen a Tóti-hegy (és Badacsony) vonzáskörzetében. Pár nap fesztelen hangulatban, középpontban az Istvándy kúriával: család, csodák, borok, gasztronómia, édes semmittevés!

Nyugdíjba vonul a borkritikus

A világ legbefolyásosabb borkritikusa, az amerikai Robert Parker hivatalosan is bejelentette, hogy búcsút int 41 éve alapított szaklapjának, a The Wine Advocate-nek, és nyugdíjba vonul.

Nevezzük el együtt a Lovassy lócsaládot!

Egyedi játékkal hívta fel a borkedvelők figyelmét a vadonatúj Lovassy LIFE borcsalád: a címkéken szereplő 8 különböző színű ló elnevezéséhez várják a szavazatokat, hogy a jövőben dedikáltan, játékos formában lehessen a borokról kommunikálni.