Back to top

Lovasrendőrök versenyeztek Mezőhegyesen - videóval

A Magyar Készenléti Rendőrség a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. versenypályáján rendezte meg a IV. nemzetközi rendőr lovasversenyt több nemzet lovas rendőreinek a részvételével. A szlovák, a szerb és a lengyel nemzetiségű csapatok mellett az Országos Polgárőr Szövetség, a Hajdú-Bihar és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a készenléti rendőrség lovas rendőrei vettek részt.

(illusztráció)
(illusztráció)
Fotó: Hamar György
A vasárnapi rendezvény célja volt a magyar rendőrség és a meghívott külföldi országok lovas szolgálatai, valamint a rendőrség és az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozat közötti szakmai együttműködés fejlesztése, a rendőrség és a készenléti rendőrség presztízsének a növelése a lovas szakmai tevékenységnek a lakosság felé történő bemutatásával – tudósított a vasárnapi megnyitóról a beol.hu.

Dr. Kuczik János Zoltán dandártábornok, a készenléti rendőrség parancsnoka emlékeztetett, amikor a rendőrség lóállományának a fiatalítására megérett az idő, felkerestek 40 helyszínt. Így talált egymásra a lovas szolgálat és Mezőhegyes. Azt már Mitykó Zsolt polgármester tette hozzá: Mezőhegyes mindennapi biztonságát szolgálja a rendőrség, a határrendészet, a Ménesbirtok őrsége, két polgárőr egyesület, valamint a térfigyelő kamerarendszer.

– Adott időszakban a készenléti rendőrség lovas járőrei is szolgálatot látnak el. Ennek tudatában mondhatnánk, Mezőhegyes a világ legbiztonságosabb helye.

A városvezető felelevenítette az 1700-as éveket, amikor létrehozták a Mezőhegyesi Császári és Királyi Ménest, hogy évente akár több ezer lovat adjon a hadseregnek.

– Alapítása óta a Ménesbirtok óvja és fejleszti azt a tenyésztési rendet, ami által kiváló képességű lovakat tud átadni a fogatversenyek bajnok hajtóinak, a díjugrató lovasoknak és a Magyar Készenléti Rendőrség, illetve azon más országoknak, amelyek lovas szolgálatokkal kívánják védelmi képességeiket növelni – fogalmazott a városvezető. Bejelentette: elismerve a rendőrség azon törekvését, amely által a nemzetközi lovas kapcsolatok jobbítását segíti elő, a város képviselő-testülete az elmúlt évben városzászlót adományozott a Nemzeti Lovas Díszegységnek. A készenléti rendőrség parancsnokával, dr. Kuczik János Zoltánnal, a Ménesbirtok vezérigazgatójával, Pap István Tiborral egyeztetve, a jövőre jubiláló nemzetközi rendőr lovasversenyen ünnepélyes szalagtűzésre kerül sor.

A versenyt megelőzte szombaton a nemzetközi lovas rendőr konferencia, amelyre tíz nemzet érkezett. A konferencia témája volt a lovas rendőri szolgálat helye, szerepe a XXI. században, a rendészeti lókiképzés és a lovakkal szemben támasztott követelmények.

Eredmények

Szimultán versenykategóriában első helyezett lett a szlovák Marián Zgola, második helyen a lengyel Karol Moleda, míg a harmadik helyen a szerb Mladen Zifkovic végzett.

A rendőri akadályverseny kategóriában az élen a szerb Mladen Zifkovic végzett, a dobogó második fokára a lengyel Karol Moleda állhatott fel, a harmadik helyet Makár Henrietta r. törzsőrmester, a Készenléti Rendőrség rendőre szerezte meg.

Az összetett számok legeredményesebb versenyzője Mladen Zifkovic lett.

Különdíjakat kaptak:

Makár Henrietta r. törzsőrmester (KR) – a legeredményesebb női versenyző, a legeredményesebb nóniusz fajtájú lóval versenyző Úttörő nevű lovával

Mladen Zifkovic (Szerbia) – legeredményesebb külföldi versenyző

Karol Moleda (Lengyelország) – legtechnikásabb versenyző

Soltész Barnabás r. törzsőrmester (KR) – legeredményesebb férfi versenyző

Kertész Attila r. törzsőrmester (KR) – a legfiatalabb lóval szereplő versenyző

Karácson Mária r. főtörzsőrmester (Hajdú MRFK) – legeredményesebb magyar megyei rendőrlovas

Oszterman Zita – a legeredményesebb polgárőr.

A díjakat átadta dr. Kuczik János Zoltán r. dandártábornok, a Készenléti Rendőrség parancsnoka, dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Nagy György r. alezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatóságának igazgatója, dr. Hatala József ny. r. altárbornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Simon Sándor r. ezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. főosztályvezetője, Görbe Attila r. alezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. Lovas és Kutyás Szolgálati Osztály vezetője, Mitykó Zsolt, Mezőhegyes város polgármestere és Varró József, többszörös magyar lovas bajnok.

Nemzetközi rendőr lovasverseny és konferencia

 

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kocsis István 2019 erdésze

Az Országos Erdészeti Egyesület jubileumi, 150. Vándorgyűléséhez kapcsolódva rendezték meg a Tolna megyei Lengyel-Annafürdőn az Év Erdésze 2019 szakmai verseny országos döntőjét. A kétnapos megmérettetésen a NYÍRERDŐ Zrt. Halápi Erdészetének kerületvezető erdésze, Kocsis István szerezte meg a győzelmet.

Soproni Sörrally: a rajtrácson a Magyar Mezőgazdaság csapata

Néhány nap, és ismét elrajtol a Soproni Sörrally – ezúttal a Magyar Mezőgazdaság csapatának részvételével! A versenyt szervező Heineken Hungária célja, hogy felhívja a széles közönség figyelmét a hazai alapanyagok fontosságára. A főszerepet idén a komlóé.

Don’t Forget Gabó!

Nagy várakozás előzte meg 2019 második Grand Prix-fordulóját. Bábolna után rengeteg versenyen vehettek részt a különböző korosztályok legjobbjai, ezért félő volt, hogy kevesebben jönnek el a magyar díjugrató „álmok színházába”, a Tattersallba. Ennek ellenére itt volt az összes GP-nyerő Bábolnáról, a zduchovicei fiatal lovas hősök, és természetesen az ország legjobb párosai feszültek egymásnak.

Az ország borversenye

Május 21-én és 22-én Kecskeméten rendezte a 40. Országos Borversenyt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Az ország legnagyobb ágazati rendezvényén 908 tétellel 262 hazai borászat nevezett. A szőlész-borász szakmai önkormányzat az idei évben a Kunsági borvidéket választotta a verseny házigazdájának, követve azt a hagyományt, mely szerint minden évben más hazai borvidék ad otthont a versenynek.

Egy cirkusz nemet mondott az állatkínzásra

A német Roncalli cirkusz nemet mondott az állatkínzásra és egy nagy igent a technológiára. Élő állatok helyett hologramokkal szórakoztatnak.

Varsó virágba borul és versenyez

Hétfőn kezdődik a legnagyobb lengyel ökofesztivál a Varsó zöldben és virágban elnevezésű mozgalom. Az elmúlt évek alatt a legnagyobb és legszebb fesztivál lett Lengyelországban.

Nóniuszok nyergében járják az országot lovasrendőreink

Sok helyütt és sokféle helyzetben kell bizonyítaniuk a magyar lovasrendőröknek, akik a mezőhegyesi tenyésztésű lovaikban találták meg azokat a tulajdonságokat, amelyeket hosszú éveken át kerestek. Állományuk többsége nóniuszokból áll, ugyanakkor mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek; előbbi fajta a külföldi rendőrségek körében is egyre népszerűbb.

Ősi lófajtát őriznek az ország északi szegletében

A hucul fajta legnagyobb magyarországi állományának az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság területei szolgálnak otthonául. A jósvafői ménesben zajló tenyésztés fő faladatai közé tartozik a génmegőrzés, a hagyományok ápolása, valamint a sportcélú lóelőállítás is.

A természetvédelem zászlaja alatt versenyeznek lovaikkal

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szakemberei nagy hangsúlyt fektetnek az őshonos magyar állatfajták génmegőrzésére. Kiemelt feladatuk a mezőhegyesi félvér lovak tenyésztése – a fajtát sporteseményeken szerzett tapasztalataikkal igyekszenek tökéletesíteni.

A rideg és félrideg tartás

A lovak tartásának módjait rendkívül sokféle szempontból lehet vizsgálni, hiszen ahány ház, annyi szokás, annyi felhasználási módja, fajtája van a lovaknak, és az emberek lehetőségei is behatárolják, hogyan tudják megoldani lovaik elhelyezését. A lótartás színvonala, minősége Magyarországon is rendkívül változatos képet mutat.