Back to top

A sötétzöld arany titka

Ősszel se szeri se száma a tökkel kapcsolatos programoknak. Már ott vannak a tökök a falvak őszi díszleteinél, tökfesztiválokat hirdetnek a közösségek, tökfaragásos kézműves foglakozásokra invitálnak a művelődési házak, az iskolák.

Az ország egyik legnagyobb tökmagolaj sajtoló üzemében is ilyenkor van a munka dandárja, a tök termés betakarítása. Talán kevesen tudják, ez a vállalkozás, a Szak Olajsajtoló-üzem Zalában, mégpedig Milejszegen található.

Az üzem tulajdonosával Szak Gáborral tartott a zaol.hu tudósítója.

-Az idén nem kedvezett az időjárás a töknek. Amikor elvetettük a magot jött egy nagy eső, s a domboldalakon a víz nagyon sok tökmagot kimosott a földből. Általában Szent György hetében vetünk, április 24-dike körül. Van aki kockáztat, már április 10-én megteszi ezt, de a fagyosszentek ilyenkor a vetés megismétléséhez is kényszeríthetnek. Szóval volt ennél jobb évünk is – összegez Szak Gábor.

Az országos adatok szerint Magyarországon mintegy 20 ezer hektáron termesztenek héjnélküli olajtököt. A belőle készült olaj kedvező élettani hatásával tele van a gasztronómiával, idegenforgalommal foglalkozó sajtó. Az ember azt hinné ez egy valóban sikerágazat…

– Kissé pesszimista hangulatban van most ez az ágazat. Tudtommal az osztrákoknál nagy mennyiségben pang a raktárakban a tökmag. Nemrég voltunk Szlovéniában a Radgonai mezőgazdasági és élelmiszeripari vásáron, ahol a térség országainak termelői jönnek össze, s a bajok forrásának az orosz piac beszűkülését említették, mert ők nagy vásárlók voltak. Megtudtuk azonban azt is, hogy Oroszország komplett olajsajtoló berendezéseket rendelt a szlovénektől, s rááll a saját termelésre. Ettől függetlenül nekünk rengeteg a munkánk, nem csak a saját 30-40 hektárnyi termésünket kell feldolgozni, számosan bíznak meg munkával megyén kívüli termelők is. Van olyan termelő, aki az ország másik feléből hozza sajtoltatni a tökmagot.

De nem utasítjuk el a tíz-húsz kilós kéréseket sem, mert a célunk, hogy a hozzánk fordulók elégedetten távozzanak és a jó hírünket terjesszék

– vélekedik Gábor, akinek a családja már a 1900-as években is fogyasztott tökmagolajat, amit a zalabaksai tökmagolajütőben készíttettek. Az olajütő Zalabaksán a szomszédjukban volt.

– Amikor tehettem, segítettem is Baka Gyula bácsinak. A szüleink mindig is termeltek tököt, de azoknak a magja héjas volt. Családok ültek össze tökmagot „köpeszteni” ugyan úgy mint tollat fosztani. Maga a tökmagolaj, a „sötétzöld arany” készítése szinte rituális munka volt. Aztán az ötvenes-hatvanas évek után szinte elhalt ez a tevékenység. De nem a tökmagolaj szeretete. Emlékszem, sokan jártak át Szlovéniába, Ausztriába tökmagolajat sajtoltatni. Nem titok, 44 éves koromban fogalmazódott meg bennem, hogy meg kellene próbálkozni tökmagolaj készítéssel. Addig kukorica és olajtök termesztésével foglalkoztunk a testvéremmel családi vállalkozásban.

A kétezres évek elejére felerősödött az egészséges életmód és a minőségi termékek iránti igény. A mezőgazdasági munkánk révén az alapanyag itt biztosítva volt. Felmértük az akkori piaci lehetőséget, s úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy létrehozzuk a saját tökmagolaj sajtoló üzemünket.

A technológia ismerete, a megfelelő szaktudás és a minőségi alapanyag megléte elengedhetetlen feltétele volt annak, hogy belevágjunk ebbe a vállalkozásba. Azt az alapvető célt tűztük magunk elé, hogy folyamatosan fejlődnünk kell és a legjobb minőséget adjuk a vásárlóinknak. Nem volt könnyű, mert például Zalában nem találtunk olyan céget, amelyik vállalta volna a szükséges olajsajtoló prések gyártását. Ilyent Győr-Moson-Sopron megyében találtunk.

Tudtommal kevesen vagyunk csak termelők, akiknek olyan gépük van, amelyik hidraulikus motorral hajtott berendezéssel sodorja össze a földön a szanaszét heverő tököket. S tudtommal egyedüli a tökmagozó gépünk is a környéken

– mondja Szak Gábor.

A milejszegi üzem 2004 óta gyártja és forgalmazza a „százszázalékos eredeti szűz tökmagolajakat” (minőségi termék elnevezés). Hat éven keresztül csak tökmagolaj előállításával és bérsajtolással foglalkoztak, majd 2010-től tíz fajta olajra bővítették a kínálatunkat. A tökön kívül, máriatövist és étkezési mákot termelnek a földjeiken.

A török gyártmányú masina felszedi, kimagozza és leválasztja a tök húsát
A török gyártmányú masina felszedi, kimagozza és leválasztja a tök húsát
Fotó: Győrffy István
A virágzó mák mezők, vagy a rengeteg tök látványossá teszik a tájat. Szólni kell azonban arról is, hogy munkájukkal nagyban hozzájárulnak az egészséges étkezési kultúra kialakításához is. Az olajak többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdagok, amelyek az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás alappillérei. Immunerősítő hatásuk és egyéb kedvező tulajdonságuk miatt fontos a használatuk egyre szélesebb körű terjesztése.

– Nem véletlen, hogy az erre fogékonyabb szomszédjaink jóval előttünk járnak. Szlovéniában negyven, Ausztriában pedig legalább 140 olyan üzem működik mint a miénk, s nyilván ezek kapacitásához igazodik az alapanyag termelő hátterük is. Hamarosan rendezik az őrségi tökfesztivált, ahova nagymennyiségben visznek tőlünk olajat.

Vannak, akik azt mondják, hogy a tökmagolaj az Őrség sajátja. Erre én azt mondom, hogy Zalabaksáról jöttem, ahol az Őrség, a Göcsej és a Hetés találkozik. Vagyis az olajunk minden tájegységé!

Sokan keresnek bennünket, szívesen fogadjuk az üzemlátogatókat, s megkínáljuk őket a termékeinkből. Öröm hallani a megnyilatkozásaikat, hogy micsoda szép vidéken fekszik Milejszeg. Mi őrülünk annak, ha jó hírét viszik a környékünknek, ami tényleg szép – mondja Szak Gábor, s még hozzáteszi hamarosan hozzákezdenek a tökföldek felszántásához, hogy elvethessék a földekbe az őszi mákot. Jövő tavasszal ismét mákvirágba borul a mileji határ.

Forrás: 
zaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Főként díszít a lopótök

Az ősz második felének régi-új divatja a tökfélékből készített dekoráció, emiatt a piacon sokfelé találkozhatunk dísztökökkel. A nyakas lopótök is közéjük tartozik, bár zsenge termésének húsából készíthetünk rántott vagy rakott tököt, megtölthetjük, vagy legyalulva megfőzhetjük főzeléknek.

Aszálycsillapítók: a jövő agrármenedzserei

A MATE és a Debreceni Egyetem vegyes csapata, az Aszálycsillapítók nyerték az idei Agrovirtus vetélkedőt. Az ágazat tehetséggondozó programjába összesen háromszáz agrárhallgató kapcsolódott be. Az első helyezett összeállítás egymillió, a második 500 ezer, a harmadikak pedig 300 ezer forintot nyert.

A magas infláció hatására nőtt a bolti lopások száma

Több mint 22 százalékkal emelkedett a bolti lopások száma éves összehasonlításban, tájékoztatta a HVG-t az Országos Rendőr-főkapitányság. A legtöbb ilyen bűncselekményt kisboltokban, dohányboltokban, vagy üzemanyag-töltőállomásokon követik el.

Új versenytársra talált a McDonald's Oroszországban

Folytatja terjeszkedését az orosz Vkuszno i tocska étteremlánc, amelyet egy az egyben az országból kivonuló McDonalds's brandjét lenyúlva hoztak létre.

Egy népszerű őszi zöldséggel az erősebb immunrendszerért és a fogyás elősegítéséért

A megfázásos és influenzás időszak idején sokan próbálnak egészségesek maradni és leadni néhány kilót még a karácsonyi ünnepek előtt. Bármi legyen is az oka, mindig fontos, hogy az egészségünkre koncentráljunk, ami azt jelenti, hogy komolyan kell vennünk az étrendünket...

Válogatós vendég? Nem mindegy, milyen színű a tányér!

Mostanában készült az első kutatás arra vonatkozólag, hogy befolyásolja-e az ételben válogatós egyének „ízlését” az, hogy milyen színű tányérban kapják az ételt. Az akadémikusok meglepő felfedezést tettek.

Magas aflatoxin-szennyezés kockázat - kiemelt hatósági és vállalkozói figyelem indokolt a takarmányoknál, tej és tejtermékeknél

Országos célellenőrzést rendelt el a Nébih miután közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékekben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin-szennyezést a hatóság laboratóriuma. Az érintett tételek nincsenek forgalomban, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók.

Kárpát-medencei mézfesztivált rendeznek Zalaegerszegen

Tizennyolc mézlovagrend felvonulásával december 3-án kétnapos Kárpát-medencei mézfesztivál kezdődik a zalai megyeszékhelyen - jelentették be egy sajtótájékoztatón.

Átadták a Penny megújult karcagi logisztikai központját

Átadták a Penny Market Kft. megújult karcagi logisztikai központját pénteken, a mintegy 7 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően csaknem száz új munkahely létesült.

A laskagomba is segíthet az afrikai élelmezési problémák megoldásában

Öt ország - köztük Magyarország - hét kutatóintézete és egyeteme, valamint kis- és középvállalkozások vesznek részt abban a kutatási projektben, amelynek célja fenntartható, biomasszaalapú élelmiszer-értékláncok kialakítása Afrikában - közölte a Bay Zoltán Kutatóközpont az MTI-vel. Magyar részről egy laskagomba-termesztő társaság is részt vesz a programban.