Az ország egyik legnagyobb tökmagolaj sajtoló üzemében is ilyenkor van a munka dandárja, a tök termés betakarítása. Talán kevesen tudják, ez a vállalkozás, a Szak Olajsajtoló-üzem Zalában, mégpedig Milejszegen található.
Az üzem tulajdonosával Szak Gáborral tartott a zaol.hu tudósítója.
-Az idén nem kedvezett az időjárás a töknek. Amikor elvetettük a magot jött egy nagy eső, s a domboldalakon a víz nagyon sok tökmagot kimosott a földből. Általában Szent György hetében vetünk, április 24-dike körül. Van aki kockáztat, már április 10-én megteszi ezt, de a fagyosszentek ilyenkor a vetés megismétléséhez is kényszeríthetnek. Szóval volt ennél jobb évünk is – összegez Szak Gábor.
– Kissé pesszimista hangulatban van most ez az ágazat. Tudtommal az osztrákoknál nagy mennyiségben pang a raktárakban a tökmag. Nemrég voltunk Szlovéniában a Radgonai mezőgazdasági és élelmiszeripari vásáron, ahol a térség országainak termelői jönnek össze, s a bajok forrásának az orosz piac beszűkülését említették, mert ők nagy vásárlók voltak. Megtudtuk azonban azt is, hogy Oroszország komplett olajsajtoló berendezéseket rendelt a szlovénektől, s rááll a saját termelésre. Ettől függetlenül nekünk rengeteg a munkánk, nem csak a saját 30-40 hektárnyi termésünket kell feldolgozni, számosan bíznak meg munkával megyén kívüli termelők is. Van olyan termelő, aki az ország másik feléből hozza sajtoltatni a tökmagot.
– vélekedik Gábor, akinek a családja már a 1900-as években is fogyasztott tökmagolajat, amit a zalabaksai tökmagolajütőben készíttettek. Az olajütő Zalabaksán a szomszédjukban volt.
– Amikor tehettem, segítettem is Baka Gyula bácsinak. A szüleink mindig is termeltek tököt, de azoknak a magja héjas volt. Családok ültek össze tökmagot „köpeszteni” ugyan úgy mint tollat fosztani. Maga a tökmagolaj, a „sötétzöld arany” készítése szinte rituális munka volt. Aztán az ötvenes-hatvanas évek után szinte elhalt ez a tevékenység. De nem a tökmagolaj szeretete. Emlékszem, sokan jártak át Szlovéniába, Ausztriába tökmagolajat sajtoltatni. Nem titok, 44 éves koromban fogalmazódott meg bennem, hogy meg kellene próbálkozni tökmagolaj készítéssel. Addig kukorica és olajtök termesztésével foglalkoztunk a testvéremmel családi vállalkozásban.
A technológia ismerete, a megfelelő szaktudás és a minőségi alapanyag megléte elengedhetetlen feltétele volt annak, hogy belevágjunk ebbe a vállalkozásba. Azt az alapvető célt tűztük magunk elé, hogy folyamatosan fejlődnünk kell és a legjobb minőséget adjuk a vásárlóinknak. Nem volt könnyű, mert például Zalában nem találtunk olyan céget, amelyik vállalta volna a szükséges olajsajtoló prések gyártását. Ilyent Győr-Moson-Sopron megyében találtunk.
– mondja Szak Gábor.
A milejszegi üzem 2004 óta gyártja és forgalmazza a „százszázalékos eredeti szűz tökmagolajakat” (minőségi termék elnevezés). Hat éven keresztül csak tökmagolaj előállításával és bérsajtolással foglalkoztak, majd 2010-től tíz fajta olajra bővítették a kínálatunkat. A tökön kívül, máriatövist és étkezési mákot termelnek a földjeiken.
A virágzó mák mezők, vagy a rengeteg tök látványossá teszik a tájat. Szólni kell azonban arról is, hogy munkájukkal nagyban hozzájárulnak az egészséges étkezési kultúra kialakításához is. Az olajak többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdagok, amelyek az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás alappillérei. Immunerősítő hatásuk és egyéb kedvező tulajdonságuk miatt fontos a használatuk egyre szélesebb körű terjesztése.
– Nem véletlen, hogy az erre fogékonyabb szomszédjaink jóval előttünk járnak. Szlovéniában negyven, Ausztriában pedig legalább 140 olyan üzem működik mint a miénk, s nyilván ezek kapacitásához igazodik az alapanyag termelő hátterük is. Hamarosan rendezik az őrségi tökfesztivált, ahova nagymennyiségben visznek tőlünk olajat.
Sokan keresnek bennünket, szívesen fogadjuk az üzemlátogatókat, s megkínáljuk őket a termékeinkből. Öröm hallani a megnyilatkozásaikat, hogy micsoda szép vidéken fekszik Milejszeg. Mi őrülünk annak, ha jó hírét viszik a környékünknek, ami tényleg szép – mondja Szak Gábor, s még hozzáteszi hamarosan hozzákezdenek a tökföldek felszántásához, hogy elvethessék a földekbe az őszi mákot. Jövő tavasszal ismét mákvirágba borul a mileji határ.