Back to top

Az öntözésfejlesztés a legfőbb célok egyike

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár az Országos Szakmai Nap Konferencián foglalta össze az agrárágazat legfőbb aktualitásait. Beszédében kiemelten foglalkozott a 2020 utáni KAP tervezetével, valamint az öntözésfejlesztés szükségességével is.

„Magyarország minden olyan javaslatot ellenez, amely tovább bonyolítja a rendszert, hiszen az elmúlt években hatalmas erőfeszítések történtek az agrárpolitikai szabályozás egyszerűsítésére, a gazdabarát támogatási rendszer megvalósítására”. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a mezőhegyesi Országos Szakmai Nap Konferencián ekképpen foglalta össze a magyar kormány álláspontját az Európai Unió soron következő Közös Agrárpolitikájának tervezete kapcsán. Mint mondta, a támogatások elosztásának új, tervezett modellje nem egyeztethető össze a területalapú kifizetések logikájával, ráadásul mind a tagállamok, mind pedig a gazdák számára jelentősen növelné az adminisztrációs terheket.

Feldman Zsolt agrárágazati aktualitásokkal foglalkozó előadásában a nyári betakarítási munkák kapcsán is összegezte a tapasztalatokat. „Az idei aratás fennakadások nélkül zajlott le; szélsőséges káresemény nem történt” – mondta a helyettes államtitkár, emlékeztetve arra, hogy mindeközben Európa egyes részein komoly gondokat okozott a rendkívül forró s száraz időjárás. Az extrém körülmények komoly terméscsökkenést okoztak az érintett országokban, ezzel párhuzamosan ugyanakkor a magyar gabona iránti külpiaci keresletnek is jót tettek.

A mezőgazdaságért felelős államtitkár elmondta, az elmúlt hetekben látható 5-10%-os áremelkedésből adódóan a hazai gabonatermesztők várhatóan nyereségesen zárják az idei évet, mindez pedig a magyar gabonaágazat közép- s hosszú távú kilátásai kapcsán is megnyugtató. Feldman Zsolt mindezeken felül a most folyó őszi munkákra is kitért. Mint mondta, mind a kukorica, mind pedig a napraforgó betakarítása megkezdődött, de eddig a vetésterületnek csak 10-15 százalékáról került le a termés. Szavai szerint a termésátlagok országos szinten nagy szórást mutatnak, összességében pedig átlagos termést ígérnek.

A konferencia résztvevői ezt követően a szaktárca egyik legfontosabb jövőbeli feladatáról is képet kaphattak.

Az öntözésfejlesztésről esett szó, melyre egy nemrégiben megjelent kormányhatározat 2020 és 2030 között évente 17 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít.

„Létrejön az öntözési ügynökség is, amely az Agrárminisztérium felügyelete alatt kontrollálja majd az ezzel kapcsolatos feladatokat” – tette hozzá a mezőgazdaságért felelős államtitkár, akinek szavai szerint a cél az egymillió hektárnyi öntözött terület elérése, méghozzá húsz éven belül.

Egyebek között e témában szólalt fel a mezőhegyesi rendezvényen Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója is, aki elmondta, hogy részükről mindehhez az erős szakmai hátteret kívánják biztosítani.

Ehhez kapcsolódóan avatta fel a napokban Nagy István agrárminiszter Szarvason az újjáalakult Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézetet is.

„Jelentős változások zajlanak az agráriumban, ezzel együtt a NAIK feladatkörei is bővülnek” – mondta Gyuricza Csaba, akinek szavai szerint ehhez kötődően, az elmúlt években csupán osztályként működött intézetet s annak kutatásait emelték egy magasabb szintre.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Június végén kezdődhet az aratás

Az őszi vetésű szántóföldi növények aratása az átlagos éveknek megfelelően június végén, Péter és Pál napját követően kezdődhet az idén is - közölte Petőházi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos osztályelnöke az MTI megkeresésére.

Tömeges halpusztulás a Palicsi-tóban

Vajdaság egyik gyöngyszeme a Palicsi-tó és környéke. Nem csak a helybéliek, de a turisták kedvenc üdülőhelye is. Végre megérkezett a jó idő, a tó látványa viszont most nem vonzza, inkább taszítja az oda látogatókat.

Digitális infrastruktúra térkép készül

A magyar mezőgazdaság versenyképességének alapvető feltétele a mezőgazdaság modernizációja – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésében megrendezett, a „Digitalizációs eszközök a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában” című műhelynapon.

Nóniuszok nyergében járják az országot lovasrendőreink

Sok helyütt és sokféle helyzetben kell bizonyítaniuk a magyar lovasrendőröknek, akik a mezőhegyesi tenyésztésű lovaikban találták meg azokat a tulajdonságokat, amelyeket hosszú éveken át kerestek. Állományuk többsége nóniuszokból áll, ugyanakkor mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek; előbbi fajta a külföldi rendőrségek körében is egyre népszerűbb.

Fejlett vetőmagválogató technológiát adtak át Prügyön

A gabonaágazat helyzetéről, a mezőgazdasági termelést segítő támogatásokról és a Közös Agrárpolitika 2020 után várható szabályozásáról tartott előadást Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a Prügyi Mg. Zrt. által szervezett Őszi Kalászos Fajtasor Bemutatón.

A Tisza-tavat is megtisztítják a PET Kupán

Tisza-tavi futammal bővül idén a hagyományos Felső-Tiszai PET Kupa sorozat, így a pénteken induló és kedden záruló vízi rendezvény keretében a csapatok Tiszafüredtől Kisköréig eveznek saját építésű hajóikon, hogy megtisztítsák a folyót és a tavat a felhalmozódott hulladéktól.

Júniusban bepótoljuk az elmaradt napfényt

A tavasz komoly csapadékhiánnyal indult, majd miközben májusban ez bepótlódott, a hőmérséklettel és a napfénnyel maradt el az ideálistól az időjárás. Június első fele ez utóbbiakból is jócskán pótol.

A GMO mentességben rejlik nagyobb üzlet vagy a GMO lesz a jövő agrártechnológiája?

Egyetemi oktatók, kutatók és az ipar szakemberei tartottak előadást az első alkalommal szervezett GMO-val, azaz genetikailag módosított organizmusokkal foglalkozó konferenciát a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán működő Deák Tibor Szakkollégium, Budapesten.

A természetvédelem zászlaja alatt versenyeznek lovaikkal

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szakemberei nagy hangsúlyt fektetnek az őshonos magyar állatfajták génmegőrzésére. Kiemelt feladatuk a mezőhegyesi félvér lovak tenyésztése – a fajtát sporteseményeken szerzett tapasztalataikkal igyekszenek tökéletesíteni.

Csodák és titkok Gyulatanyáról

Május végén speciális kalászosgabona- és őszikáposztarepce-bemutatót tartottak a Nébih Nyíregyháza-gyulatanyai telephelyén. Semmilyen különös dologra nem vállalkoztak, csupán amikor már múlt őszön észrevették, hogy a csapadékhiány kezd nagy méretet ölteni, hozzáfogtak és megöntözték a kísérleti parcellákat.