Back to top

Bozótosból lesz újra legelő

Mostanra elfeledett rétek helyreállítását kezdte meg az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság: természetvédelmi oltalom alatt áll az a mintegy 70 hektárnyi terület, amelyen a tervek szerint 2020 tavaszától szarvasmarhák legelnek majd.

Az élőhely-rekonstrukció jelenlegi állapotát ellenőrzi Harsányi Krisztián
Az élőhely-rekonstrukció jelenlegi állapotát ellenőrzi Harsányi Krisztián
Fotó: Szendi Péter/ VN
Jókora farakás látszik a Lóránt Gyula utca utolsó házán túl, az elmúlt hetek fakitermelésének és kézi cserjeirtásának eredményét mutatta Harsányi Krisztián, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője a vaol.hu-nak nyilatkozott a projektről.

– A Kőszegi Tájvédelmi Körzet egyik gyepterületén állunk, ami most nem tűnik gyepterületnek, de a tisztításával – a magas bozót irtásával és a kijelölt fák, facsoportok megtartásával – éppen azon dolgozunk, hogy újra látszódjon, valaha az volt. Doroszlói réteknek is hívják ezeket a területeket – egykor doroszlói gazdák tulajdonában álltak, közigazgatásilag azonban Kőszeghez tartoznak.

Dús legelők voltak, mielőtt az 50-es években felparcellázták, hogy megműveljék, ám a terület vizes, ami a legeltetés szempontjából ideális, de más jellegű hasznosítást nem tesz lehetővé, felhagytak hát a feltörés tervével.

Mára beerdősült területekről beszélhetünk, bizonyos részeit gazdák kaszálták rendszeresen, de a 70 hektár nagy része hatalmas bozótos lett. A nemrég indult projekt célja az, hogy a folyamatot visszafordítsuk, javítsuk a terület vízháztartását a víz ott tartásával, a legelőket, réteket helyreállítsuk, és az újonnan kialakuló tájképet haszonállatokkal tartsuk fenn hosszú távon – magyarázta az élőhely-rekonstrukció szakmai felelőse.

Az igazgatóság az Őrségben több száz szarvasmarhával legelteti a gyepterületeit
Az igazgatóság az Őrségben több száz szarvasmarhával legelteti a gyepterületeit

Az igazgatóság az Őrségben

több száz szarvasmarhával folytat legeltetést, ami a területek fenntartását, a magyar tarka szarvasmarha megőrzését is elősegíti, másfelől gazdálkodási tevékenységük fontos része.

Az ottani gulyából telepítenek majd Kőszegre ötven-hetven állatot. 2020 tavaszán érkeznek a marhák, és ahogy régen: tavasztól őszig legelnek a területen. Legelésükkel, taposásukkal szinten tartják a növényzetet, megőrzik a táj jellegét. Ennek hozományaként olyan növények, emlősök, vízi madarak is visszatérhetnek a rétekre, amelyek korábban jelen voltak, mondta Harsányi Krisztián.

A projektet sokéves előkészítő munka előzte meg. EU-s pályázati forrásból, 221 millió forintot elnyerve adódott lehetőség annak finanszírozására, hogy a területet megfelelő állapotba hozzák, így a Kőszeg környéki élővilág még változatosabb lehet a jövőben. A kivitelezés előtt a városvezetéssel, az érintett utcában lakókkal, gazdálkodókkal, vadászokkal, civil természetvédőkkel is egyeztettek. Harsányi Krisztián hangsúlyozza: minden lehetőséget megragadnak, hogy kellő információ birtokába jussanak az érintettek, figyelembe véve az észrevételeket, megoldást keresve, hogy hosszú távon mindenki számára megnyugtató módon tudják folytatni a tevékenységet.

Terveik szerint a Lóránt Gyula utca végénél kilátót helyeznek el, a tövében információs tábla tájékoztatja majd a nagyközönséget.
Forrás: 
vaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

Több fát, nagyobb területen, rosszkor vágott ki a vállalkozó - vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség három férfi ellen, aki Tiszaug és Lakitelek környékén szabálytalan fakitermeléssel számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyét semmisítette meg.

Izgalmas videósorozatban mutatják be munkájukat az ELTE etológusai

A kutyák, malacok és gyerekek kutatását bemutató filmsorozattal jelentkeztek az ELTE Etológia tanszék kutatói.

Négy országban is értékesítették az illegális lóhúst

Illegális vágásból származó lóhús engedély nélküli értékesítése és ennek segítése miatt előállítottak 41 embert Spanyolországban, a húst a spanyol piac mellett Belgiumban, Németországban és Olaszországban értékesítették - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.

Mégse lehet paintballozni a farkasokkal Hollandiában

Az ügyben eljáró holland bíróság elutasító ítélete alapján a kelet-hollandiai Gelderland tartomány visszavonta szerdán azt az engedélyt, amely lehetővé tette volna az emberek társaságát kereső, de veszélyes farkasok elüldözését paintballfegyverekkel a lakóövezetek közeléből, valamint a turisták által látogatott parkokból, különösen a Hoge Veluwe Nemzeti Parkból.

Az UNESCO szellemi kulturális örökség része lett a lipicai lótenyésztés

A lipicai lótenyésztés hagyománya szellemi kulturális örökség részeként felkerült az UNESCO listájára – jelentette be Nagy István agrárminiszter.