Back to top

Díjeső: virágos Magyarország Európa élmezőnyében

Az Európai Virágos Városok és Falvak nemzetközi díjkiosztóján város kategóriában Veszprém arany minősítést, falu kategóriában Lajoskomárom ezüst minősítést nyert el. Veszprém elnöki különdíjban is részesült.

Az írországi Tullamore-ban hirdették ki szeptember 22-én az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének 2018. évi eredményeit, és itt adták át a díjakat a nyertes településeknek. A gálára Európa kilenc országának több mint háromszáz településéről érkeztek.

A több mint három évtizedes múltra visszatekintő nemzetközi megmérettetésen Magyarországot Veszprém és Lajoskomárom képviselte, ez a két település nyerte 2017-ben a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyt.
Veszprém küldöttsége
Veszprém küldöttsége

A magyar települések felkészülését kilenc hónapon keresztül segítette a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából kertész, tájépítész és turisztikai szakértőkből álló bizottság. A verseny minden évben komoly kihívás a résztvevőknek, hiszen követelményrendszerében a virágosítás mellett nagy hangsúllyal szerepelnek a környezetvédelem, az ökológia, a környezettudatos oktatás, a természeti- és épített örökség megőrzése, a korszerű hulladék- és energiagazdálkodás, valamint a tájvédelem szempontjai is. A zsűritagok emellett kiemelt figyelmet fordítanak a település tisztaságára, rendezettségére, falfirka-mentességére.

A mezőny nagyon erős volt, a résztvevők olyan elismerten magas színvonalú környezeti kultúrával rendelkező országok voltak, mint Hollandia, Németország, Ausztria, Szlovénia, de komoly versenytárs volt Csehország, Olaszország, Belgium és Írország is.
Lajoskomárom küldöttsége
Lajoskomárom küldöttsége

A versenyben részt vevő országok képviselőiből álló zsűri június 27. és június 30. között kereste fel a két magyar települést, ahol a meglévő virág- és növényállomány mellett azok gondozását, a fenntarthatóságra fordított figyelmet, a klíma- és környezettudatos tevékenységeket, a turisztikai programokat és az infrastruktúrát értékelték.

A nemzetközi megmérettetésen Veszprém arany minősítést kapott város kategóriában, Lajoskomárom pedig ezüstöt falu kategóriában. Emellett Veszprém az elnöki különdíjat is elnyerte, amelyet a résztvevő települések közül csak egy pályázó kaphatott meg.

Az Entente Florale Europe több mint verseny: kampány az európai közös környezeti és kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért az európai összetartozás jegyében. A verseny egyedülálló programja kontinensünkön évente több millió embert mozgósít, és több tízezer település között teremt kapcsolatot a harmonikus, élhető települési környezet kialakítása és megóvása érdekében.

Forrás: 
viragosmagyarorszag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elképesztő horgászteljesítmény - hal és víz se kellett hozzá

A sokat látott horgászok is megdöbbenéssel tapasztalták, hogy a tökéletes technikával, csúcsminőségű felszerelés birtokában mekkora távra képesek eljuttatni végszerelékeiket a II. Magyar Távdobó Országos Bajnokság versenyzői. A feeder kategória győztese, Jurkó Attila például akkorát dobott, mint ezzel a bottípussal előtte még senki a világon hivatalos körülmények között.

A hobbi virágvetőmagokat vizsgált a Nébih

Számos hibát feltárt a Nébih tavaszi hobbi virágvetőmag ellenőrzés-sorozata. Az 50 megvizsgált vetőmagtétel közül 11-gyel volt probléma, többek között 6 tétel csírázóképességével, egynek pedig a tisztaságával voltak gondok. A nem megfelelő csírázóképesség miatt két kis- és középvállalkozással szemben figyelmeztetést, míg két áruházlánc esetében minőségvédelmi bírságot szabott ki a hatóság.

A hétvégén indulnak a Közétkeztetési Szakácsverseny elődöntői

39 csapat részvételével október 12-én, 13-án, valamint november 9-én és 10-én zajlanak Budaörsön a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020 elődöntői. A verseny témája ezúttal „a nyári ételek”. A rendezvény nem titkolt célja a résztvevők segítése, fejlesztése, így a csapatok felkészülését mentorként idén is neves szakemberek segítik.

Krizantémok ideje

Amikor a nyári virágok elhervadtak, és az őszbe forduló kert a még meleget adó napfényben elmerül, elérkezik a krizantémok ideje. Gömb formájukkal, változatos színben nyíló virágaikkal, sajátos illatukkal az évszak jellegzetes, karakteres növényei, a hangulatos dekorációk kihagyhatatlan alkotóelemei.

Illatok és dallamok

A Kossuth-díjas énekművész Sümegi Eszterhez már tavaly is terveztük a látogatást, ám mire a művésznő szabadsága után összejött volna a megfelelő időpont, a nagy hőség és a szárazság olyan látványos nyomokat hagyott kertjének kedvenc növényein, hogy inkább elhalasztottuk. Idén – számítva az időjárás szeszélyére – jó időben, a nyár elején jelentkeztünk be hozzá.

Jóbogyók és rossz bogyók

Ősszel sok színes és kívánatos bogyó jelenik meg a parkokban, kertekben található cserjéken, fákon. Ami a madaraknak finom csemege, az embereknek nem mind ehető, így csak óvatosan a színes bogyók kóstolgatásával! Kirándulás a bogyók világában gyerekekkel nem csak gyerekeknek.

Sajt és pezsgő Budafokon

Október 12-13-án a Törley Pezsgőmanufaktúra ad otthont a 7. Magyar Sajtmustrának. A hazai rendezvényen a legjobb hazai sajtok megvásárlása mellett az érdeklődők interaktív sajtkóstolón és swingpartin is részt vehetnek.

Székesfehérvár és Orfű a legvirágosabb települések 2019-ben

Kihirdették a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny győzteseit. Az idén először, hat régió első helyezettjei közül választották ki az országos nagydíjra érdemes településeket. Székesfehérvár és Orfű volt a befutó.

Eldőlt a Grad Prix-kupák sorsa

A Kiskunhalas GP-t Piroska Zoltán nyerte meg Flórával a halasi Weinhardt Virág (Equest Cha-Cha) és Czuczi István (Chanel IC) előtt izgalmas összevetésben. Az összetett GP-t magasan hozta első helyen ifj. Szabó Gábor, második lett ifj. Máté István, a harmadik helyen Füzér Gábor végzett.

Új termék a Florasca-tól

Az idén pályázat útján új, innovatív technológiát alkalmazó termékkel bővült a Florasca hobbiföldkeverék-paletta, ami hozzájárul a tőzegfölhasználás csökkentéséhez. A Florasca az egyetlen bio minősítésű földkeverék, aminek főbb alapanyagai a tőzeg és a szürkemarha trágya védett területről, a Fertő-Hansági Nemzeti Parkból származik. Az új terméket az OMÉK-on mutatták be.