Back to top

Ép testbe ép lelket épít a lovaglás

A külső szemlélő számára a lovaglás könnyű feladatnak tűnhet: a lovas csak ül a nyeregben és egyszerű instrukciókat ad a lónak: „Állj! „Gyerünk!” A ló végzi az igazi munkát, gondolhatnánk. A lovassport, a lovakkal való közös munka azonban sokkal több ennél. Fontos előnyökkel jár a lovas számára mind fizikai, mind mentális, mind érzelmi, spirituális szinten.

Fizikai előnyök – Fejleszti és formálja a testet

A lovaglás fejleszti a mozgáskoordinációt és az egyensúlyérzéket, mivel a ló irányításához szükséges mozdulatok megfelelő testi tudatosságot követelnek meg. Többfélet izmot használ, legfőképpen a hát, a váll, a has és a láb izmait, melyek ezáltal gyorsan fejlődnek, rugalmasabbá válnak. Szükség is van rájuk, mivel ez a sport erős és rugalmas izmokat követel meg, a megfelelő koordináció és stabilitás érdekében. Kezdő lovasok esetében az első időszakban előfordulhat a belső combizom fájdalma, ami izom fejlődésével hamarosan elmúlik.

A lovaglás éppen olyan jól serkenti a belső szervek működését, mint a gyaloglás.

Támogatja az egészséges májműködést és az emésztést. Valamint hasznos fejlesztő tevékenység lehet kerekesszékes emberek számára.

Lovaglás során testünk éppúgy kalóriát éget el, mint bármely sport esetében. Dr. Pamela Peeke tudós "Body-for-LIFE for Women" című könyvében megemlíti, hogy lovaglás közben a test percenként öt kalóriát éget el. Ha pedig emeljük a gyorsaságot és a távolságot, testünk is többet dolgozik, és még több kalóriát éget.

A lovaglás nem életkorfüggő sport. Igen gyakori eset, hogy valaki negyven-ötven évesen kezd lovakkal foglalkozni, hiszen ekkor már elég szabadidővel és anyagi forrással rendelkezik ahhoz, hogy lovas szenvedélyének hódoljon. Megfelelő szakmai instrukciók mellett a negyven éven felüliek is kiváló lovassá, vagy akár fogathajtóvá válhatnak.

Az istálló körüli munka is hasznos lehet az ember egészségére, fizikumára nézve, mivel a lóápolás, almozás ugyanolyan komoly testmozgás, mint maga a lovaglás.

Az istálló takarítása, a nehéz nyergek és egyéb felszerelések emelgetése, a súlyos szénabálák mozgatása remek erősítő gyakorlat lehet – akár a jóga vagy a Pilates.

Mentális előnyök – Folyamatos tanulás

Kezdő lovasként az ember úgy érezheti, már az is nagy kihívást jelent, hogy fennmaradjon a nyeregben és utasításokat adjon a lónak. Ez hamar készséggé válik, azonban a későbbiek folyamán is találkozunk újabb és újabb kihívásokkal. A lovakkal való foglalkozás állandó tanulást jelent, hiszen ahogy egyre jobb lovassá és lótartóvá fejlődünk, úgy szembesülünk mindig új kérdésekkel és problémákkal. Bármely tapasztalt lovas megerősítheti: mindig van mit tanulni!

Kutatások bizonyítják, hogy az élethosszig tartó tanulás nagyban hozzájárul az agy egészség fenntartásához.

Ahogy az izmainknak, úgy az agyunknak is folyamatos tréningre van szüksége ahhoz, hogy sokáig fiatal és működőképes maradjon.

A lovaglás megfelelő edzést biztosít az agynak, mivel folyamatos tanulást igényel. Ezenkívül a lovassport sikerélményt is jelenthet: ha sikerül végrehajtanunk egy bonyolult feladatot, ez jó érzéssel tölt el minket, hiszen azt mutatja: jók vagyunk abban, amit csinálunk.

Érzelmi, spirituális előnyök – Kapcsolat, összhang, természet

A lovaglás a természettel való közvetlen kapcsolatot, valamint az állat és ember közötti köteléket és együttműködést jelenti sok lovas számára. Ahogy minden sportban, úgy a lovaglásban is akadnak feszült pillanatok egy-egy új kihívás felbukkanásakor, összességében mégis pihentető és megnyugtató kikapcsolódás.

Nagyszerű társas tevékenység, ami összehozza az embereket: a lovaglóórán, lovas játékokban, tereplovagláson olyanokkal tölthetjük szabadidőnket, akik ugyanúgy szeretik a lovakat, mint mi.

Ha valaki egy kis magányra vágyik, a lovaglás erre is alkalmas lehet. Sok lótartó érzi úgy, hogy lova igazi rokon lélek, társ, akivel megvan az az érzelmi összhang, ami az emberi kapcsolatokból gyakran hiányzik. Stresszes élethelyzetben a ló lehet az a társ, aki csendben figyel ránk, nem fondorlatoskodik és nem ítélkezik.

Forrás: 
thesprucepets.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Látogatóknak és versenyzőknek is izgalmas lesz az idei lovasíjász világkupa

Új versenyszámmal, valamint felnőtteknek és gyermekeknek szóló interaktív családi programokkal készülnek a szervezők az idei Nemzetközi Lovasíjász Világkupára és Nagydíjra.

Világörökségi listára kerülhet a lipicai ló tenyésztése

Ausztria és Szlovénia közösen kezdeményezi, hogy a lipicai ló tenyésztését vegyék fel az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára – erről kedden állapodott meg a két ország külügyminisztere.

Nehézsúlyban kezdjük az Állattenyésztési Napokat

Csütörtökön indul a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. A kiállítást kiállítást Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese nyitja meg, utána indul a szarvasmarhák és lovak bírálata. Este juh ágazati konferencia lesz. Mi végig itt leszünk és tudósítunk az eseményekről, kövesse a magyarmezogazdasag.hu-t.

Hölgyek nyeregben

Mezőhegyes 235 esztendővel ezelőtt alapított ménesbirtoka adott otthont a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny idei döntőjének. A szervezők a hazai lovaskultúra szimbolikus helyszínének értékeit bemutatva igyekeztek ráirányítani a szélesebb közönség figyelmét e tradicionális hivatásra. Mint kiderült, a képzés különösen népszerű a hölgyek között: a döntőbe ugyanis kizárólag lányok jutottak be.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

Egy rövid kilovaglás is aranyat ér a lónak

Egy új kutatás szerint már napi 25 perc kevésbé megerőltető mozgás is jótékony hatással lehet a lovak egészségére, függetlenül attól, hozzájárul-e a súlyvesztésükhöz vagy sem.

Nem csak állva alszanak: a lovak pihenési szokásai

Mint minden élőlénynek, a lovaknak is szükségük van pihenésre, alvásra. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy sokszor lótulajdonosok sincsenek teljesen tisztában azzal, mikor pihen egy ló, és mikor van baja. A laikusok pedig végképp képesek pánikba esni egy fekvő ló láttán.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Új utakon a szaporítás - asszisztált reprodukció

A művi szaporítási eljárások térhódítása forradalmasította az állattenyésztést. Napjainkban is tart ez a folyamat, sőt mind nagyobb jelentősége lesz az újabb eljárásoknak, hiszen a termelés gazdaságosságának egyik kulcselemét jelenti.

Ménvizsga Tiszaföldváron

Idén április negyedikén immár harmadik alkalommal rendezték meg Tiszaföldvár határában, Homokréten a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület (MHLOE) tagjai által tenyésztett hidegvérű ménjelöltek saját teljesítményvizsgáját. A rendezvényt eredetileg azért is szervezték a Tiszántúlra, mert szerettek volna lehetőséget biztosítani a Kaposvártól messzebb lakóknak is.