0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Megújuló fajtakínálat: madáreleség hibridek és szója-innováció

Az iregszemcsei Takarmánytermesztési Kutató Intézet 2017. január 1-je óta a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karának önálló intézeteként működik. Az egyetemmel kialakított szorosabb integráció mellett folytatódik a sok évtizedes kutató-fejlesztő munka a napraforgó-, a szója-, a csicseri- és takarmányborsó-nemesítés területén.

A hagyományos nemesítési, fajtafenntartási, génmegőrzési feladatokon túl a kutatási portfólió részét képezik a különböző hazai és külföldi cégek részére végzett megbízásos jellegű, tudományos kísérletek. A nemesítői palettán a legfontosabb növényfajok továbbra is a napraforgó és a szója.

A hazai napraforgó fajtakínálatban sok évtizeden keresztül meghatározó szerepet töltött be Iregszemcse. Kezdetben az Iregi Csíkos, majd az Iregi Szürke Csíkos és a magas olajtartalmú orosz szabadelvirágzású fajták domináltak.

A hibridek megjelenésével megindult a piac differenciálódása is, az olajhibridek, az étkezési és hántolási hibridek, valamint a madáreleség célú hibridek irányába.

Később az olajhibrideknél szétvált a linolsavas és olajsavas piaci szegmens. Napjainkban pedig a kéttípusú herbicidtolerancia tovább tagolja a piaci kínálatot.

Madáreleség típusú hibridek

Az intézeti fajtákkal a ’90-es évek végén az igen korai olajipari szegmensben értünk el eredményeket, majd a 2000-es évek elejétől a madáreleség típusú hibridek nemesítésére helyeztük át a hangsúlyt. Úgy ítéljük meg, hogy a jó termőképességű, hazai nemesítésű hibridnek mindig lesz helye a magyar vetőmagpiacon. Azok a hibridjeink, melyek termőképessége, termesztési értéke megfelel a magyar gazdák igényeinek, a számos versenytárs mellett is érdeklődésre tarthatnak számot a hazai piacon. Jelenleg két Magyarországon minősített hibridet tudunk ajánlani, melyek több éve megtalálhatók az EU fajtalistán.

Az Őszapó egy madáreleség típusú hibrid, melyre a kiváló termőképesség mellett (4-5 t/ha) a megemelt fehérjetartalom, és ennek megfelelően, a csökkent olajtartalom jellemző.

A madáreleség típusú anyagok esetében lényeges még a kaszat mérete, valamint hogy a madarak számára könnyen pattintható legyen.

Az Őszapó hibridet 2015-ben minősítették, és minden évben a legjobbak között szerepelt a Nébih kísérletekben. A hibridvetőmag- előállítást és a vetőmag kereskedelmi forgalmazását szerződéses alapon az Agromag Kft., a szülői vonalak fenntartását és szaporítását intézetünk végzi. A hibrid egy új, a fogyasztók számára nem megszokott minőségi szintet képvisel a madáreleség kategóriában.

Felhívás keringőre

Az olajsavas szegmensben egy régi-új hibridet, a Walcert kívánjuk visszavezetni a hazai és az EU piacra. A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. és a Takarmánytermesztési Kutató Intézet közös nemesítésű hibridjének fajtafenntartási – és forgalmazási – joga a 2017-ben született megállapodás szerint intézetünkbe került.

A hibrid az igen korai éréscsoportba tartozik, 3-3,5 tonna várható hektáronkénti terméssel félintenzív termesztési környezetben.

Minőségi paramétereit, különösen étrendi hatását kiemelkedővé tevő összetevőit tekintve lehet szerepe a hazai és külföldi piacon. Különleges összetevőinek vizsgálata jelenleg is folyamatban van, és figyelembe véve, hogy az egyik leghatékonyabban préselhető hibridről van szó, úgy gondoljuk, helye van az EU fajtakínálatban.

Innováció a szójanemesítésben

Az iregszemcsei szója nemesítése szinte egyidős az intézet történetével. A nemesítés fő szempontja az ökológiai és termesztéstechnológiai stabilitás elérése magas hektáronkénti fehérjehozam mellett. Szójafajtáink mind megbízható, 3,5-4 t/ha-os termőképességükkel, mind kiemelkedően magas, 38-40 százalékos fehérjetartalmukkal kitűnnek a hazai választékból. A korai éréscsoport modern tagjai: az Alíz, a Martina, a Johanna, a közepes éréscsoporté a Zelma.

A hazai, genetikai módosítástól mentes „fehérje-ínség” megoldására kínálkozó lehetőség a 2018-ban minősített Ireg 18 fajta. Újdonságnak számít kiváló takarmányozási értéke, közel 95 százalékos fehérje- emészthetőségi aránnyal (a KE AKK Élelmiszer-, Mezőgazdasági Termék és Takarmány Minősítő Laboratórium vizsgálatai alapján). Termesztése gazdaságos, hiszen az egységnyi területről betakarítható fehérje mennyisége majdnem 5 százalékkal meghaladja a standard fajták átlagát.

A korai éréscsoportba tartozik, szárazságtűrő, dőlésre nem hajlamos, termése átlagosan 3,5-4,2 t/ha, fehérjetartalma 36-38 százalék. Jó tápanyag-ellátottságú és vízgazdálkodású területeken, valamint intenzív gazdálkodás mellett kiemelkedő terméseredményre számíthat a gazda.

A napraforgó és a szója mellett hamarosan takarmányborsó és csicseriborsó fajtaválasztékunk is megújul, alkalmazkodva a változó piaci igényekhez.

Dr. Csikász Tamás, Dr. Treitz Mónika, Piszkerné Fülöp Éva
KE AKK TKI Iregszemcse

Ide kattintva megtekintheti a további jelölteket!

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság