Back to top

Aratják a kukoricát, de a logisztika kérdéses Békésben

A napraforgó területének 90, a kukorica 45 százalékán végeztek az aratással a Békés megyei gazdák. A tengerinél előfordulnak tárolási gondok, ennek egyik oka, hogy kevés a fuvarozási kapacitás. A repcénél a termelők már a 25 ezer hektáros tervezett terület 90 százalékán vetettek. Az őszi árpa és a búza vetése még az elején tart.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke elmondta, napraforgót több mint 75 ezer hektárról takarítanak be a gazdák, és ez 68 ezer hektáron már megtörtént. Az átlaghozam 2,9 tonna/hektár, az átvételi ár ugyanakkor alacsony. A kereskedők 82 ezer forintot fizetnek tonnánként, legalább 90 ezer forintra lenne szükség, hogy némi haszon is keletkezzen a termelőknél.

Kukoricát közel 85 ezer hektáron vetettek a megyében, és a termés 45 százalékban került le eddig a táblákról.

A megyei betakarítási koordinációs bizottság hétfőnként ülést tart, és a legutóbbin Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára kiemelte, a kukoricánál a termésátlag nagyon jónak mondható. Egyes területeken a 10 tonna/hektárt is meghaladja, példaként Medgyesegyháza környékét említette. A megyei átlag ezáltal 8 tonna/hektárra emelkedett a kezdeti gyengébb hozamok után. A mezőgazdasági szövetség titkára kitért arra, napraforgónál a termésátlagban vegyes a kép, a megye északi területein 2,6-2,7 tonna/hektár, míg a déli területeken 3 tonna/hektár feletti a hozam. Barabás Béla szólt arról is, tárolási gondok vannak a kukoricánál, illetve a fuvarozási kapacitás kevés. Kozsuch Kornél, a bizottság elnöke hozzátette, feldolgozási problémák is adódnak.

A beol.hu kérdésére Kozsuch Kornél elmondta, a napraforgó kiszállítása az elsődleges oka annak, hogy fellépnek, felléphetnek a kukoricánál tárolási nehézségek.

Fotó: Szőcs Attila

– Valóban igaz az is, hogy nincs elegendő szállítói kapacitás – ecsetelte a bizottság elnöke. – Emellett a vízi fuvarozás is akadozik a Duna alacsony vízszintje miatt. Vannak magtárak, ahol még a búza is ott van, mert a gazdák a magasabb felvásárlási árban bíznak. Így van ez a kukoricánál is, hiszen a jelenlegi, tonnánkénti 41-42 ezer forint nem fedezi a költségeket, csak kiemelkedő hozamok esetén.

A burgonyát megyénkben teljes egészében betakarították, a termésátlag 20 tonna/hektár. Egykoron nagy cukorrépa-termelőnek számított a megye, volt hova eladni, elég, ha a mezőhegyesi vagy a sarkadi cukorgyárat említjük. Most mindössze 401 hektáron termeltek cukorrépát, a betakarítás 10 százaknál tart, 35 tonna az átlaghozam hektáronként. A szójánál is folytatódtak a betakarítási munkálatok, a területek 10 százalékáról került le a termés, az átlaghozam 2 tonna/hektár.

Az őszi árpánál még csak kevés helyen, például Szeghalom környékén került a földbe a mag, a megyében öt százalék a bevetett területek aránya. Őszi búzánál a hibridet már elkezdték vetni, három százalékon állnak a munkálatok. Őszi árpából 22 ezer, őszi búzából 98 ezer hektár a vetési szándék Békésben.

A sárfelhordás veszélyekkel jár

Gulyás László alezredes a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság részéről az elmúlt betakarítási koordinációs üléseken felhívta a figyelmet a sárfelhordás veszélyeire. Hangsúlyozta, a rendőrség kéri, hogy a gazdák lehetőség szerint mindig tájékozódjanak az időjárás-előrejelzés alapján, hogy milyen idő várható. Ennek megfelelően készüljenek fel a sárfelhordásból adódó munkálatokra.

A baleset-megelőzés is nagyon fontos. Indulás előtt fel kell mérni a jármű műszaki állapotát, világítását, az irányjelzőket. Lényeges az is, hogy legyenek hosszúsági és szélességi jelzések is az adott járművön. Ilyenkor, az ősz előre haladtával már hamarabb sötétedik. Az alezredes elmondta, hogy jó lenne, ha a mezőgazdasági gépjárművel a gazdák sötétedésre visszaérnének a telephelyre. Mivel ez a gyakorlatban nem mindig megoldható részükről, legyenek megfelelően kivilágítva, elkerülve ezzel a többi közlekedő jármű veszélyeztetését. Fontos, hogy a vontatmány is legyen kivilágítva, ne csak a vontató.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Véget ért a nyári kalászosok és a repce aratása

Az idei aratási idény véget ért, befejeződött az összes nyári aratású szántóföldi növény betakarítása. Az idei nyár első felét jellemző, viharokkal tűzdelt időjárás ellenére a gazdálkodóknak sikerült tartani az aratás átlagos ütemtervét.

A gazdaságos almatermesztés gépei

Augusztus 1-jén almatermesztési bemutatót tartottak Tiszavasváriban, Rozgonyi Géza kertészetében. Témája az volt, hogy milyen eszközökkel és gépekkel lehet mindinkább helyettesíteni a munkaerőt, ha kézi munkára már csak elvétve vállalkozik bárki is.

Idén több búza és repce termett Zala megyében

Zala megyében búzából és repcéből is több termett idén, mint az elmúlt évben, a búza hektáronkénti átlaghozama egy tonnával haladja meg a tavalyi mennyiséget - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke szerdán az MTI-vel.

Jelentős összeggel támogatják a NAIK kutatását

Három év alatt összesen 780 millió forintos támogatást kap a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ a Tématerületi Kiválósági Programjának keretében. A támogatással a NAIK fehérjetakarmány-programját ismerték el.

KSH: júniusban tovább gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Júniusban a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 10,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A növénytermesztési és kertészeti termékek éves áremelkedése a májusi 3,5 százalékról 10,6 százalékra ugrott, az élőállatok és állati termékeké 10,8 százalékról alig észrevehetően 10,1 százalékra változott - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján kedden megjelent adatokból.

A finnek is jó gabonatermést várnak

A száraz időnek köszönhetően a finn gazdák is megkezdhették az aratást. A korábbi csapadékosabb időjárás miatt várhatóan a kora tavaszi vetésű gabonák, illetve a zöldség, gyümölcs és olajos magvak hozama kisebb lesz.

Két hétig készült az összetartozást szimbolizáló aratókoszorú

A magyar gazdatársadalom összefogását, egyszersmind a magyarság összetartozását is szimbolizálja az az aratókoszorú, amelyet a "Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem" program keretében adtak át a Szent István Bazilikában.

A gazdák már készülhetnek az őszi kalászosok vetésére

Az elmúlt évhez képest kissé magasabb, nettó 101 ezer forintos tájékoztató árat tett közzé a tagságtól kapott adatok feldolgozását követően a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szervezet előrejelzése szerint az előállítási költségek növekedése miatt idén enyhén emelkedhet az őszi kalászosok ára.

Burgonya: még a jó ár sem motivál

A korábbi évekkel ellentétben – és más hazai burgonyabemutatókkal szemben – Gyulatanyán ezúttal óriási volt az érdeklődés. Legalább háromszázan vettek részt a tanácskozáson és a hozzá kapcsolódó szakmai mustrán.

Jelképes búzaösszeöntés – valós nemzeti összefogás a Magyarok Kenyere

Várhatóan rekordot dönt a 15 millió búzaszem - Magyarok Kenyere programba felajánlott búza mennyisége, így meghaladhatja a múlt évi 605 millió tonnás eredményt, amely 80 ezer rászoruló gyermek egy évi kenyér és pékáru szükségletét biztosította.